Dosije: Dejvid Petreus, Amerikanac koji kreira javno mnjenje Srbije

Istraživački Centar Onlajn Novinara Srbije

 

Američki fond KKR, na čijem čelu je bivši šef CIA general Dejvid Petreus, za godinu i po dana kupio kablovsku mrežu SBB, Grand produkciju, internet izdanja Blica, napravio kablovsku TV N a sada preuzima i dnevne novine po Srbiji koja polako postaje njegov privatni rezervat sa Srbijancima kao Indijancima. Šošonima.

Vlasnik javnog mnjenja Srbije Dejvid Petreus

Vlasnik javnog mnjenja Srbije Dejvid Petreus

Američki fond KKR investment, na čijem čelu je bivši šef CIA general Dejvid Petreus, od oktobra 2013. do danas, za nepunih godinu i po dana, stavio je pod svoju kontrolu značajan deo srbijanskih medija.

Amerikanci su prvo kupili SBB, najveću mrežu kablovske televizije u Srbiji, zatim su postali većinski vlasnici Grand produkcije preko koje ostvaruju kontrolu i nad TV Prva, osnovali su TV N1, kupili akcije internet portala dnevnog lista Blic, a nedavno su, tvrde odlično obavešteni, u najvećoj tajnosti dogovorili i preuzimanje jednog tiražnog beogradskog dnevnog lista!

U gotovo svakodnevnim napisima o kontroli medija i cenzuri redovno se napadaju vlast i tajkuni, a gotovo niko i nigde ne spominje činjenicu da KKR u ovom trenutku ima verovatno najveću medijsku moć u Srbiji.

Fakat je da Amerikanci mogu preko najvećeg kablovskog operatera i svojih medija značajno da kontrolišu protok informacija, a preuzimanjem tiražnog dnevnog lista bili bi u poziciji da potpuno kreiraju javno mnjenje u Srbiji!

KKR investment će u narednih nekoliko meseci i formalno preuzeti kontrolu nad dnevnim novinama u čije poslovanje su već upumpali znatna finansijska sredstva.

„Iako bi u ovom slučaju moglo možda da se govori o nedozvoljenoj koncentraciji ili čak o monopolu, Amerikanci opušteno prave aranžman o preuzimanju novina. Potpuno su, naime, uvereni da niko iz vlasti neće smeti da im zabrani preuzimanje još jednog medija“, kaže izvor.

Slučajno ili ne, tek prošlogodišnjim promenama Zakona o informisanju omogućeno je jednom vlasniku da istovremeno ima i elektronski i štampani medij, što je ranije bilo zabranjeno da bi se obezbedio pluralizam medija.

U Ministarstvu kulture i informisanja juče nisu hteli da komentarišu ova saznanja, već su samo kratko rekli da od 13. februara počinje upis u Registar medija po novim pravilima.

„On je zasnovan na Pravilniku o dokumentaciji koja se prilaže u postupku registracije medija. Pravilnik nalaže obavezu prijavljivanja vlasničke strukture medija, što će doprineti transparentnosti vlasništva“, istakli su u ovom ministarstvu.

Na drugoj strani, predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović kaže da je ta komisija odobrila američkom KKR da preuzme SBB i da je tu sve urađeno po zakonu.

„Što se tiče Grand produkcije, tu smo utvrdili da nije poštovano rešenje Komisije. Zato ćemo preduzeti odgovarajuće aktivnosti iz okvira svoje nadležnosti kako bi se dosledno primenjivao Zakon o zaštiti konkurencije“, ističe Obradović. Na naše pitanje da li su postojali slični problemi i kada je počela sa radom televizija N1, takođe u rukama KKR, Obradović priznaje da taj slučaj nisu ni proveravali.

„Posle vašeg poziva proverićemo da li je došlo do nekog kršenja zakona. To je naša zakonska obaveza“, kaže Obradović.

Generalni sekretar UNS Nino Brajović kaže da želi da veruje da su ekonomski razlozi glavni motiv za dolazak KKR na ovo tržište.

„Uvek me brine velika medijska koncentracija. Ona je prirodni neprijatelj slobode medija. Zato i postoje regulatorna tela koja o tome moraju da vode računa, pre svih Regulatorno telo za elektronske medije i Antimonopolska komisija, koji treba da utvrde da li ima propusta u konkretnim slučajevima“, smatra Brajović.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže, nezavisno od pitanja cenzure i medijskih monopola, da nije dobro da Srbija ovako profitabilne sektore ustupa strancima.

„Američki KKR kupuje biznise koji donose veliki profit. Pored toga, tu je i interes da se ostvari veliki uticaj u ovom delu Evrope. Za nas nikako nije dobro što smo tako važnog kablovskog operatera prodali, a planiramo to da uradimo i sa Telekomom. Molim vas, šta će nam ostati? Hoćemo li postati robovi u svojoj zemlji?!“, pita se Savić.

Na kraju, borba za medijski prostor nije samo pitanje politike, već i milionskih profita. To, bez sumnje, potvrđuje i podatak da oglašivači u Srbiji na televizijske reklame godišnje potroše skoro 90 miliona evra!

Paukova mreža KKR u srpskim medijima

  • Da su se Amerikanci baš nameračili na srpske medije bilo je jasno u oktobru 2013, kada je KKR investicionom fondu MEP platio neverovatnih 1,2 milijarde evra za kablovsku mrežu SBB.

  • Samo nekoliko meseci kasnije, u februaru 2014, Petreus i njegov KKR investment kupuju 51 odsto Grand produkcije. Cena nikada nije zvanično objavljena, ali je u medijima objavljeno da su vlasnici Granda: Brena, Boba i Saša Popović dobili ukupno 15 miliona evra.

  • Amerikanci su u oktobru 2014. lansirali i svoju TV N1, koja radi pod okriljem Si-En-Ena.

  • U leto 2014. KKR je kupio i paket akcija u švajcarskoj kompaniji Ringijer digital AG. Kako je saopšteno, KKR je preuzeo 49 odsto akcija u ovoj firmi koja preko povezanih firmi kontroliše i internet portal Blica u Srbiji.

Petreus voli žene, vojsku i novac

Pre nego što je došao na čelo KKR investmenta, Dejvid Petreus je bio direktor CIA, i to od septembra 2011. do novembra 2012. Pre toga obavljao je dužnost komandanta međunarodnih snaga u Avganistanu i Iraku. U jednom trenutku u SAD je važio čak i za potencijalnog predsedničkog kandidata.

Međutim, Petreusova karijera u CIA okončana je zbog seks-skandala, kada je „provaljen“ da je odavao službene tajne autorki svoje biografije Poli Brodvel, sa kojom je bio u vanbračnoj vezi.

Agenti su pronašli veliki broj poverljivih dokumenata na kompjuteru Brodvelove i u njenoj kući, a Petreus i Pola su se javno izvinili zbog ljubavne afere. Oni su rekli da su romansu počeli kada je otišao iz vojske i počeo da radi za CIA.

Petreus je trenutno u žiži javnosti u SAD jer se suočava sa mogućim podizanjem optužnice američkog ministarstva pravde zbog odavanja poverljivih informacija Brodvelovoj.

Zabranjena tema

U gotovo svakodnevnim napisima o kontroli medija i cenzuri napadaju se vlast i tajkuni, a gotovo niko ne spominje činjenicu da KKR danas ima najveću medijsku moć u Srbiji!

    TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode