Dragan Đilas - većinski vlasnik medijskog mraka Srbije

Kada se u jednoj osobi spoje lider Demokratske stranke i vlasnik najveće marketing imperije u Srbiji, sledi apsolutna medijska kontrola

Čovek o kome se godinama unazad zasigurno sa najmanje kritičkog tona pisalo i medijski izveštavalo jeste aktuelni gradonačelnik Beograda.

Dragan Đilas praktično nikada nije bio izložen ozbiljnom medijskom radu i istraživačkom novinarstvu od strane najvažnijih srpskih medija od kako se nalazi na političkoj sceni Srbije, za razliku od ostalih kolega političara.

To ga između ostalog čini političkom figurom u neprekidnom usponu od 2004. godine, kada ga je Boris Tadić uveo u Demokratsku stranku.

Cela Srbija danas zna u čemu je tajna njegove medijske privilegovanosti, samo što to ne sme da objavi skoro nijedan veliki i uticajni medij, štampani ili elektronski.

Dragan Đilas je u politiku ušao 2004. godine kao marketing menadžer i poslovni čovek, što njegovim kompanijama očigledno nije štetilo.

Zapravo, njegove marketing kompanije su se u proteklih osam godina množile i uvećavale svoje prihode. Njegova politička karijera u usponu istovetna je procvatu i rastu njegove marketing imperije. U periodu od 2005. do 2011. godine „Multicom Group“, u kojoj gradonačelnik Beograda ima vlasništvo, kumulativno je ostvarila prihod od 603.258,272 miliona dolara.

Njegova druga kompanija „Direct Media“ u periodu od 2008. do 2011. godine ostvarila je kumulativni prihod od 330.315,878 miliona dolara.

Od 2004. godine, kada je pristupio Demokratskoj stranci i odmah zauzeo ozbiljne partijske pozicije i državne položaje, kompanije u kojima on ima vlasništvo do kraja 2011. godine prihodovale su skoro milijardu dolara, pretežno u marketing sektoru.

To je impresivan iznos i za marketing kompanije u daleko razvijenijim državama i ekonomijama od Srbije. Toliki prihod u marketing industriji, u segmetu oglašavanja, kompanijama u vlasništvu gradonačelnika Beograda doneo je ogroman, u srpskim prilikama dominantan uticaj na medijsku industriju, kako štampanu tako i elektronsku, u prvom redu televizijsku.

Kako? Tako što Đilasove marketing agencije zakupljuju oglasni prostor u gotovo svim najvažnijim i najuticajnim medijima u zemlji, i na taj način srpski mediji su u svojevrsnoj finansijskoj zavisnosti od njegovih marketing agencija.

Ukoliko bi ti mediji izveštavali kritički – oglasa nema, što medije odvodi u nesolventnost i bankrot.

Pošto su marketing agencije Dragana Đilasa najveće i dominantne, alternative medijima u Srbiji nema u vidu saradnje sa drugim marketing agencijama. Zašto?

Zato što oglašivači, kompanije, državne i privatne, zaključuju dominantno ugovore sa Đilasovim marketing agencijama, znajući da će time sebi obezbediti i svojevrsnu političku „zaštitu“ i kišobran od administrativnih i drugih problema na koje danas nailaze svi koji nešto u Srbiji rade, što im druge, relativno male marketing agencije, ne mogu obezbediti.

Taj kauzalitet objašnjava uzajamni uspon i poslovne imperije i političke karijere Dragana Đilasa, kao i osnovni uzrok njegovog medijskog uticaja i neravnopravnog položaja u odnosu na njegove kolege političare iz svih partija i političkih orijentacija.

Iako su Verica Barać i Savet za borbu protiv korupcije u svom Izveštaju o medijskim zloupotrebama evidentirali određene zanimljivosti, poput činjenica da su veći broj kompanija, u kojima je gradonačelnik Beograda vlasnik, u direktnom poslovnom odnosu sa institucijama, ustanovama i javnim preduzećima Grada Beograda, to nije, razume se i iz kojih razloga, bilo atraktivno najznačajnijim medijima da o tome izveštavaju, i da tu temu istražuju ni juče, ni danas, a po svemu sudeći ni sutra.

 

Prošle nedelje, u četvrtak, SNS je izdala saopštenje za javnost u kojem optužuje Dragana Đilasa i Miroslava Miškovića za navodno prikriveno vlasništvo u dnevnom listu „Press“.

Iako je saopštenje medijski atraktivno i u interesu javnosti, bez obzira na politički ukus i uređivačku politiku srpskih medija, retki su mediji koji su ga preneli i objavili.

Taj poslednji primer najbolje ilustruje pod kakvom su kontrolom danas mediji u Srbiji, i kolika je društveno-politička moć Dragana Đilasa. Gledajući sa pozicija uskostranačkih interesa to nekima nije problem, ali ako se gleda sa aspekta interesa svih građana i društva u Srbiji, onda je to i te kakav problem.

Kada se tome pridoda kontrola nad budžetom Grada Beograda i godišnji prihodi Đilasove poslovne imperije, dolazi se do zaključka da gradonačelnik Beograda na godišnjem nivou pored medijske ima i finansijsku kontrolu veću od bilo kog srpskog tajkuna ili krupnog kapitaliste, uključujući i Miroslava Miškovića, najkrupnijeg srpskog kapitalistu.

Dakle, Dragan Đilas ima medijski veći uticaj od svakog političara, a finansijski praktično od svakog privrednika u Srbiji.

Iako „Akter“ sasvim sigurno zbog ovog teksta nikada više neće dobiti nijedan oglas iz marketing agencija u vlasništvu Dragana Đilasa, kao gradonačelnikov odgovor na njega, koji ima nepoželjan ton i kritičku intonaciju, interes javnosti i elementarni profesionalizam nalaže alarmiranje na društvenu uzbunu strateškog karaktera.

Kako „Akter“ saznaje, netransparentni dogovor Borisa Tadića i Dragana Đilasa u najskorije vreme rezultiraće i Đilasovim etabliranjem na položaj lidera Demokratske stranke.

U tom slučaju Dragan Đilas će postati politička figura broj 2. u zemlji ovog trenutka, sa tendencijom da uskoro postane broj 1, shodno resursima kojima raspolaže, što će dodatno da magnetiše kompanije i oglašivače da svoje „marketing budžete“ usmere u njegovu marketing imperiju.

Ona će potom da ojača svoju dominaciju u segmentu oglašavanja, a to će značiti apsolutnu kontrolu nad srpskim medijima, koja je i ovog časa brutalno velikog obima.

To znači da Republici Srbiji sledi potpuni medijski mrak i kontrola sistema javnog informisanja od strane jednog čoveka – Dragana Đilasa.

Kako je sistem javnog informisanja kiseonik demokratije i zdravog i normalnog političkog sistema, takva moć u rukama pojedinca predstavlja opasnost po ustavni poredak zemlje, kojem je medijski mrak samo predvorje problema.

Kako namera gradonačelnika Dragana Đilasa u proteklim godinama nije bila da se opredeli za političku ili poslovnu karijeru, jer da jeste prodao bi svoju marketing imperiju i posvetio se profesionalno politici, iluzorno je očekivati da će to uraditi u narednom periodu u kojem treba da finišira uspeh svoje marketing-medijsko-političke strategije, i u jednoj osobi spoji položaj lidera Demokratske stranke i vlasnika najveće marketing imperije sa najvećim uticajem na srpske medije.

Taj problem nije pitanje političke ocene gradonačelnika Beograda, niti stava prema Demokratskoj stranci, taj problem nije samo potencijalni medijski mrak koji može već u narednim nedeljama da počne da prekriva Srbiju. Taj problem je problem demokratskog sistema u Srbiji, problem ugrožavanja ustavnog poretka zemlje i interesa svakog građanina Srbije bez obzira na sve političke, klasne i socijalne različitosti građana.

Obaveza svih profesionalnih medija jeste da alarmiraju javnost o tom problemu.

Društveni interes je suprotstaviti se medijskom mraku.

Možda je interes članstva i simpatizera DS-a da dobiju moćnog gazdu.

Republici Srbiji to nije interes.

Samim time ni „Akteru“.


HIT KNJIGA !!!


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Make a website for freeWebnode