Kako su mediji (o)pljačkali Srbiju?

Dosad smo, najčešće, pisali kako je država pljačkala medije po Srbiji. Ali, prema tvrdnjama uglednog advokata Dobrivoja Glavonića, u doba važnosti Zakona o javnom informisanju - tzv. zloglasnog „Šešeljevog zakona“; i prema zvaničnim dokumentima (pothranjenim u arhivama Vlade Srbije) - mnogi mediji su, zapravo, opljačkali budžet Srbije!
       I to za više miliona maraka!
       Dobrivoje Glavonić, danas je ugledni advokat, koji je svojevremeno, posle 2000, na predlog Socijalističke partije Srbije, bio je član RIK-a, a pre toga starešina Gradskog organa za prekršaje, (dakle, u doba vladavine „Šeljevog zakona“ o informisanju, kada su novinari i novine kažnjavane po hitnom postupku - kod sudije za prekršaje - za 24 sata) za naš list ukazuje na neke detalje koji bacaju mnogo drugačije svetlo na to kako su neki mediji, koji su navodno kažnjeni po ovom zakonu, od toga, ipak, profitirali?!
       Zašto je svojevremeno oko Vas podignuta ogromna medijska prašina? Da li što ste tada bili član RIK-a za referendum, ili - reklo bi se, što ste bili starešina sudija za prekršaje u doba Zakona o informisanju, iliti „Šešeljevog zakona o informisanju“, pa neki uz Vaše ime pominju neobavljenu lustraciju?
       Radi precizne informacije, ja sam bio član RIK-a od 2000. godine, a u stalnom sazivu sam od 2003., pa da budem iskren, i mene je čudilo sve što se o meni svojevremeno pisalo. Bio sam i predsednik Komisije za javne nabavke i nikakvih problema nije bilo. Verovatno sam tada bio meta zbog tog famoznog zakona o informisanju koji sam primenjivao kao starešina gradskih sudija za prekršaje 1998, 1999, 2000. Da ne ponavljam kao papagaj, ja sam i tada tvrdio i sada tvrdim da je bilo idiotski, posebno - što je stavljeno da branim ustavni poredak zemlje kao sudija za prekršaje!
       Čekajte, bilo je kazni i kazni, kažnjavanja novina i novinara... Pominju se milioni?
       Od ukupnog broja zahteva za prekršajni postupak prihvatili smo svega pet odsto!
       Da li su svi kažnjeni mediji baš i platili te drakonske kazne?
       Od tog broja samo je list „Danas“, ako dobro pamtim, kazne plaćao na vreme, neki put i pre roka, ne znam na koji način... Odgovorno tvrdim da su samo oni plaćali. Bilo je dosta novina koje su platile petinu, šestinu, a ima onih koje su platile sedminu nominalnog iznosa novčanih kazni. Posle, kada je doneta odluka Vlade Srbije 2001. da se pare kažnjenim medijima vrate, neki su se ovajdili. Debelo.
       Kako se ovajdili?
       Prosto, naplaćivali su od države ceo nominalni iznos kazni, kao da su platili kazne. Praktično su nezakonito uzeli šest sedmina para. Potpuno neosnovano. Bilo je i medija koji nisu po izrečenim kaznama uplatili ni jedan jedini dinar...
       Dakle, Vi tvrdite da su mediji pokrali državu?
       Ništa ne tvrdim, iznosim činjenice. Tako sam na zahtev Vlade Srbije napravio spisak medija, ne sećam se marta ili aprila 2001, koji su naplatili više para nego što su platili kazne. Taj dokument sam preko kurira poslao Vladi Srbije, upisan je u registar, i zaveden. Uveden je u službene knjige. Svako danas može da po Zakonu o dostupnosti informacija, zatraži uvid u taj dokument i videle bi se čudne stvari.
       Radi se o pozamašnoj svoti koju su neki mediji naplatili?
       Ne sećam se tačno, ali radi se o milionima maraka!
       Pa što Ministarstvo finansija nije tražilo i ne traži da se te pare vrate u budžet?
       Šta je za ovu zemlju nekoliko miliona, tada maraka, a i vlast, najčešće pažljivo bira neprijatelje.
 

„Politika“ kažnjena po prijavi Zorana Đinđića
       S: Dakle, medijska haranga koja je tada vođena protiv Vas je ipak bila oko Zakona o javnom informisanju?
       D.G: Verovatno, tada se o meni pisalo sve i svašta, ali... Uzgred, niko nije spominjao da smo tada kaznili i list „Politika“ po zahtevu Zorana đinđića!
Zakon nije bio dobar, ali morali smo da ga primenjujemo
       S: Kad god je taj „Šešeljev Zakon o informisanju na tapetu“, uvek je frka...
       D.G: Očigledno je da taj zakon nije bio dobar jer su bili strašno kratki rokovi. Drugo predviđao je jednu odredbu, u članu 67 koliko se sećam, da se štiti ustavni poredak. To sudija za prekršaje ne može da radi, ali šta da se radi, takav je bio zakon, a mi smo morali da ga sprovodimo, a ne i da ga tumačimo.

    TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode