SNS će sprovesti „šesti oktobar"

Presuda Očekujem oslobađajuću presudu. Mirno spavam jer znam da nisam uradio ništa protiv zakona

 

SNS će sprovesti „šesti oktobar"

Goran Knežević ministar poljoprivrede

Goran Knežević je primer da je u životu i u srpskoj politici sve moguće. Od gradonačelnika Zrenjanina, omiljenog među građanima, demokratama i investitorima, postao je osumnjičeni organizator kriminalne grupe i uhapšen oktobra 2008. godine. Četiri godine kasnije, u vreme dok Srpska napredna stranka obeležava četiri godine postojanja, Goran Knežević je potpredsednik te partije i ministar poljoprivrede. U intervjuu on govori o okončanju sudskog procesa i očekivanjima od presude koju će Specijalni sud izreći 1. novembra, o svom radu u Vladi Srbije i SNS-u...

- Očekujem oslobađajuću presudu. Mirno spavam jer znam da nisam uradio ništa protiv zakona. Nisam baš potpuno spokojan, doza zebnje postoji jer se protiv mene više od četiri godine vodi montiran proces bez ikakvog osnova. Ne postoji čovek koga to ne bi uznemirilo - kaže Knežević odgovarajući na pitanje da li spokojno iščekuje presudu Specijalnog suda i kraj sudskog procesa.

Šta će se dogoditi ako sud izrekne osuđujuću presudu? Da li će to uticati na vaš status u Vladi Srbije?

- Uopšte ne razmišljam o takvoj mogućnosti. Nepravednih presuda u Srbiji je bilo previše i zato mnogi danas, posle nekoliko decenija, dobijaju sudske rehabilitacije, a Srbija gubi mnogo sporova protiv svojih državljana pred sudom za ljudska prava u Strazburu. Setimo se samo da su i Nikola Pašić i Josip Broz svojevremeno bili osuđeni. Pa valjda su prošla ta vremena. Ne očekujem da mi bude učinjena takva nepravda, nadam se da smo kao država i društvo dovoljno napredovali da nam se greške iz prošlosti ne ponavljaju i da politički motivisanih presuda više neće biti.

Ako presuda bude oslobađajuća, da li ćete tužiti državu zato što ste 13 meseci bili u pritvoru?

- O tom potom.

Možete li da uporedite oktobar 2008. i oktobar 2012. godine?

- U Srbiji je u oktobru 2008. bilo mnogo više neopravdanog entuzijazma i optimizma, a u oktobru 2012. je mnogo više neopravdanog pesimizma i depresije.

U završnoj reči pred Specijalnim sudom rekli ste da ste uhapšeni zbog Statuta Vojvodine. Šta to zapravo znači, šta je vaše hapšenje sprečilo, a šta bi se dogodilo da niste uhapšeni?

- Moje hapšenje je sprečilo da se na vreme čuje alternativni koncept decentralizacije Srbije, koji se ne svodi na birokratski transfer nadležnosti iz Beograda u Novi Sad i stvaranje zaokruženog političkog sistema Vojvodine, već na suštinsku decentralizaciju Srbije do nivoa lokalnih samouprava. Bio sam u to vreme poštovan i uspešan gradonačelnik sa vrlo jasnim demokratskim i evropskim opredeljenjem i zato je moje zalaganje za drugačiji koncept decentralizacije izuzetno smetao tadašnjim vladajućim strukturama, jer ga nisu mogle ignorisati i etiketirati kao nazadan, nacionalistički, radikalski...

Poskupljenja
 
Da li će poskupeti mleko i meso?
- Cene hrane najviše zavise od svetskih trendova, ponude i tražnje, cene energenata i poslovne politike najvećih trgovinskih lanaca. Država ima ograničene mogućnosti intervencije na tržištu i ona ih koristi samo kada je ugroženo snabdevanje osnovnim životnim namirnicama. Prošla su vremena kada je država propisivala cene.

U kakvim ste sada odnosima sa pokrajinskom vladom, s obzirom na to da se najveći deo agrara upravo nalazi u Vojvodini?

- U službenim odnosima, u skladu sa zakonom. Ni više ni manje od toga.

Deo javnosti se boji da bi građani mogli da ispaštaju zbog te netrpeljivosti i eventualnog revanšizma...

- Građani ispaštaju zbog lošeg zakona o nadležnostima Vojvodine i Statuta pokrajine, koji ozbiljno ugrožavaju funkcionisanje Srbije kao države na čitavoj svojoj teritoriji. Prethodna vlast je stvorila opasan okvir koji može da generiše stalne tenzije. Ne leži opasnost u političkim stavovima trenutnih vlasti na republičkom i pokrajinskom nivou, već u tome što je stvorena institucionalna osnova, pravni okvir za dalju secesiju Vojvodine.

Nije li secesija suviše teška kvalifikacija?

- Podsetiću vas da je Vojvodina imala potpuno isti ustavni položaj u SFRJ kao i Kosovo. Nesmotrenim, a smatram i namerno loše formulisanim pitanjem koje je režim Borisa Tadića i Demokratske stranke uputio Međunarodnom sudu pravde, kojim je tražena ocena usklađenosti sa međunarodnim pravom jednog akta - proglašenja nezavisnosti, umesto da je tražena ocena usklađenosti s međunarodnim pravom same nezavisnosti pokrajine, sebe smo kao država doveli u opasnost da i vlast druge pokrajine, u nekom momentu, ohrabrena stavom Međunarodnog suda pravde, suda krene putem otvorene secesije.

Koliko ste zadovoljni radom i funkcionisanjem Vlade Srbije u prvih 100 dana? Šta su najveći uspesi, a šta propusti?

- Vlada dobro funkcioniše na političkom nivou, možda bi se mogla smanjiti izvesna birokratska sporost i krutost državne uprave, koja je nasleđena. Izdvojio bih kao poseban uspeh fiskalnu konsolidaciju, početak ozbiljne borbe protiv korupcije i vanredne mere za sanaciju posledica suše.

Kao gradonačelnik Zrenjanina bili ste poznati kao magnet za investitore zbog menadžerskog pristupa i razumevanja potreba građana i problema investitora. Da li dolaze kod vas od kada ste ministar?

- Dolaze, imao sam dosta susreta sa potencijalnim investitorima, sada su to kompanije zainteresovane za ulaganje u agrar. Očekujem da ću i na ovom poslu imati uspeha bar koliko sam imao kao gradonačelnik.

Sa kim najbolje sarađujete u Vladi?

- Korektno sarađujem sa svim kolegama, a najintenzivnije sa Aleksandrom Vučićem.

Nedavno ste izabrani za potpredsednika SNS? Šta će biti vaš politički zadatak i misija?

- Trudiću se da kao najstariji član rukovodstva stranke prenesem mlađim kolegama svoja politička iskustva i da zajedno s njima izgradim stranačku infrastrukturu koja će dugo biti najbolja na političkoj sceni Srbije. SNS će sprovesti reforme koje građani već dugo očekuju, ono što mnogi nazivaju „šestim oktobrom". To doživljavam i kao svoju ličnu misiju i politički zadatak.

S obzirom na to da su mnogi funkcioneri SNS-a skoro dve decenije u zajedničkoj političkoj borbi sa Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, kako ste uspeli da se kao relativno nov kadar nametnete za funkciju u samom vrhu stranke?

- SNS je nova stranka, postoji četiri godine, a ja sam znatno učestvovao u njenom profilisanju i izbornom rezultatu. Moj izbor za potpredsednika Glavnog odbora pokazuje da u SNS-u nema predrasuda i podela po političkoj prošlosti i da svako ima jednake šanse da napreduje, ukoliko ima dobar izborni rezultat iza sebe.

Da li ste u kontaktu sa nekim iz DS-a, da li imate prijatelja u toj stranci?

- U kontaktu sam sa dosta članova DS-a, ali ne i sa funkcionerima, koje samo srećem u Skupštini Srbije i u nekim protokolarnim situacijama. Imam prijatelje u svim strankama, pa i u DS-u.

U poljoprivredu treba ulagati
 
Vaše ministarstvo jedino ima znatno veći budžet za sledeću godinu. Kako ste se izborili i za šta će biti namenjen taj novac?
- Postoji politički konsenzus vladajuće koalicije da je poljoprivreda resor u koji treba ulagati, da je to jedna od najvećih razvojnih šansi Srbije. Novac će biti namenjen podizanju konkurentnosti naše poljoprivredne proizvodnje, a jednim delom i za kapitalne investicije.
Šta je sa računom ministarstva? Da li je u blokadi i kako je došlo do toga?
- Na prinudnu naplatu po sudskim odlukama nam je tokom ove godine stiglo oko 1,5 milijardi dinara zbog neodgovornog ponašanja bivšeg ministra Saše Dragina tokom 2008. i 2009. godine, kao i nesposobnosti bivšeg ministra Dušana Petrovića da taj problem reši u međuvremenu. Očekujemo da iznos iznenadnih naplata s računa ministarstva bude nastavljen i tokom naredne godine. To ozbiljno ugrožava naš rad i utiče na redovnost isplata subvencija poljoprivrednicima.
Da li ste bili upoznati sa poslom koji će ministar Dinkić ugovoriti u UAE i kako komentarišete protest Udruženja poljoprivrednika?
- Bio sam upoznat sa tim razgovorima i mislim da je reč o dobrom aranžmanu, koji se tendenciozno i zlonamerno predstavlja u medijima. Oni koji protestuju ili nisu shvatili suštinu potpisanog memoranduma ili se bave dnevnom politikom u korist opozicije umesto interesima poljoprivrednika na koje se pozivaju.

 


HIT KNJIGA !!!


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Make a website for freeWebnode