Vladimir Đukanović : Srbiji preti opšti bunt !

Мења се схватање политике и циљева у свету. Сетите се прошлогодишњих протеста у Лондону. Тотално бесциљна маса младића и девојака полупала је пола града, а да се до данас није утврдило против чега су протествовали, а што је још горе, до данас се не зна ни шта је био повод, а још мање циљ, тих демонстрација.

Сличне протесте, не толиког интезитета као тај у Лондону, имамо широм западне Европе. Бесциљна маса, обично организована путем друштвених мрежа, без повода, или из само њима знаног повода, сукобљава се са полицијом и што је по све системе најгоре, има огромну подршку обичног народа. Основна карактеристика свих тих демонстрација су сукоби мањих група са полицијом на више места по неком граду, што је за саму полицију велика тешкоћа јер су јој снаге развучене и не може да адекватно делује.

Ово што смо видели у Словенији претходних дана је нешто слично томе. Бунт против комплетног политичког естаблишмента, против система, против свега. Е, такви протести су најопаснији за сваку власт. Оне циљане протесте обично систем може да контролише. Ове бесциљне нема шансе. Нема ништа горе по неки систем када на улицама има крајње незадовољан свет који не зна заправо шта хоће, али зна шта неће. Са таквима је компромис немогућ, јер је размишљање таквих демонстраната да када већ све пропада, онда нека буде тотални хаос.

Не бих се зачудио да се нешто слично ускоро догоди и у Србији. Да будем потпуно искрен, нова власт нема никакве шансе да социјални бунт становништва умири, јер је у економски разореној држави то немогуће. Довољан је као иницијална каписла један мало јачи социјални протест и да се хаос настави данима. Чак и да нова власт у Србији почне да вуче најбоље потезе што може, тешко се може очекивати опоравак државе какав желимо, јер је инвалида који је запао у колица тешко, готово немогуће, вратити на ноге. По нову власт је још горе то што мора да трпи болесне и крајње понижавајуће уцене најјачих западних земаља. На жалост, држе нас у шаци, посебно економски, а народу су се те уцене одавно смучиле.

Причу о уласку у благостање које се зове Европска унија у Србији више нико не ферма. Чак се народу гади када представници власти то поновљају као папагаји, јер делују извештачено и крајње глупо. А, онај што води државу принуђен је да то понавља као покварена плоча како држава не би запала у још гори хаос, дубоко свестан да личи на кретена јер ни сам не верује у то што прича.

Оно што нас тренутно дели од тоталног хаоса је одлучна борба против криминала и корупције, али ни она се није сасвим примила у народу, јер поучени досадашњим искуствима људи сматрају да ће они који су довели народ до безнађа заправо бити амнестирани за пљачку. И онда се јавља ужасно незадовољсто што се криминалци не хапсе брже, јер народ неће да прихвати да су такви своје криминалне работе законски покрили и да за њих нема доказа. А, било који предмет поткрепити доказима је ужасно тешко и захтева доста времена. Да не отварамо сад тему што се систем борбе против корупције тек прави, јер до сада се тиме нико није бавио.То објаснити народу је немогуће. Нестрпљивост је сасвим оправдана, јер неправду дуго трпимо.

И зато је Србија одличан простор за тотални бунт против свега, без јасног циља шта се жели постићи. А, ако се то догоди, не гине нам најгора анархија и бићу отворен, најискреније се плашим овог сценарија. Посебно је то изражено код млађих људи који током свог одрастања ништа лепо у Србији нису доживели. Они више неће да чекају, неће ни да трпе неправду и неретко на улици узимају ствар у своје руке.


HIT KNJIGA !!!


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Make a website for freeWebnode