BANDITIZAM: Ekološki milioni evra u džepovima Emira Kusturice

Bivša kriminogena vlast predvođena Demokratskom strankom državne donacije u milionskim iznosima umesto ekolozima Srbije za realizaciju ekoloških projekata davala raznim medijskim agencijama i crnogorskom državljaninu,poznatom bosanskom snimatelju jeftinih trećerazrednih filmova o Romima u zamenu za podršku trećoj neustavnoj predsedničkoj kandidaturi njegovog zemljaka profesora psihologije iz Sarajeva i propalog političara Borisa Tadića.

DrvengradRaj za nabavke malih vrednosti: Mokra gora, Ujedinjeni Artistički Emirati (UAE)

 

Park prirode “Mokra Gora” kojim protivzakonito upravlja bosanski reditelj i crnogorski državljanin Emir Kusturica dobio je više negativnih ocena Državnog revizora. “Mokra Gora” nema internu kontrolu potrošnje novca, javne nabavke sprovodi nezakonito, godinama nije sprovela popis imovine i nije utvrdila jasna pravila o potrošnji goriva i korišćenja mobilnih telefona, između ostalog se navodi u najnovijem izveštaju Državnog revizora za 2011. godinu.

Tokom 2011. godine park prirode je na javne nabavke potrošio ukupno 15,5 miliona dinara, od kojih nijedna nije sprovedena po zakonu.

Svi tenderi neispravni

“Mokra Gora” je sprovodila samo javne nabavke male vrednosti, iako za to nije bilo uslova, ili nije sprovodila javne nabavke mada je bila u obavezi to da učini.

Revizor je utvrdio da je društvo u državnom vlasništvu pet puta kupilo građevinski materijal posle javnih nabavki male vrednosti, mada je trebalo da sprovede jednu nabavku u otvorenom postupku, jer se radi o istovrsnim dobrima. Nakon “usitnjavanja” javnih nabavki potpisano je pet ugovora ukupne vrednosti 7,4 miliona dinara sa preduzećem “Kopaonik” AD iz Beograda. Gornja granica javnih nabavki male vrednosti je 3,1 milion dinara.

U još devet slučajeva je prekršen Zakon o javnim nabavkama pošto je “Mokra Gora” sklopila devet poslovnih ugovora vrednih šest miliona dinara bez prethodno sprovedenih tendera.

Ko i kako vozi službene automobile

Još tri male nabavke za ludi šou: Kusturica, rodom iz Bosne,gastarbajter iz Crne Gore a državni službenik Srbije ?!

 

U postupku revizije utvrđeno je da park prirode ne vodi preciznu evidenciju o imovini i opremi.

“Društvo nema analitičku evidenciju nekretnina, postrojenja i opreme… redovan godišnji popis nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja i opreme, odnosno imovine i obaveza Društva nije vršen na dan 31.12.2011. godine, niti ranijih godina”, navodi se u izveštaju.

Između ostalog, revizor je utvrdio da park prirode raspolaže sa dva teretna vozila Toyota Land Cruiser, vrednosti oko 20.000 evra, koja nisu zavedena u poslovnim knjigama. Ove automobile “Mokra Gora” je dobila na trajno korišćenje bez naknade 2007. godine od Bezbedonosno informativne agencije.

Troškovi goriva za ove i druge službene automobile, kao i troškovi energije za 2011. godinu iznosili su 3,3 miliona dinara (oko 30.000 evra). Međutim, zbog nepostojanja pravilnika o potrošnji goriva, revizori nisu mogli da utvrde da li su iskazani troškovi nastali u poslovne svrhe i kako je trošen benzin.

Takođe, preduzeće nije imalo ni pravilnik o upotrebi mobilnih telefona tako da revizori nisu mogli da utvrde da li su računi za telefone, 2,6 miliona dinara (oko 25,000 evra ili nešto više od 2,000 evra mesečno), nastali u poslovne svrhe ili ne.

U preduzeću navode da su ovako visoki računi nastali zbog rominga susedne države, jer se park nalazi na granici sa BiH, kao i zbog obaveza direktora u inostranstvu, koji je koristio telefon za upravljanje parkom.

Od Tadića i Dulića  preko 200 miliona dinara

DS DONACIJE KUSTURICI

O trošku građana: DS donacije umesto ekolozima date crnogorskom državljaninu,bosanskom snimatelju trećerazrednih filmova o Romima u zamenu za podršku trećoj neustavnoj predsedničkoj kandidaturi psihologa iz Sarajeva Borisa Tadića
 

Park prirode „Mokra Gora“ osnovala je Vlada Srbije krajem 2005. godine. Parku je dato na korišćenje 10,800 hektara u državnoj svojini. Zemljište se koristi za potrebe izgradnje uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, ali i kao prihvatilište za povređenu i ranjenu divljač i zbrinjavanje divljači iz zoološkog vrta. Park je 2011. godine imao prihode od 44,4 miliona dinara i 42 zaposlena, za čije plate je izdvojeno 29,8 miliona.

Država je od 2006. godine do 2011. godine „Mokroj Gori“ donirala ukupno 217,7 miliona dinara. Revizijom je utvrđeno da park prirode nije dostavio Ministarstvu finansija godišnji izveštaj „o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole za 2011. godinu“, kao i da „društvo nema organizovanu službu interne revizije“.

Pored upravljanja državnim preduzećem, Emir Kusturica na Mokroj Gori vodi i privatno preduzeće “Lotika”, koje je registrovano za delatnost sportskih objekata, a osnovano je 2006. godine. Prema podacima Agencije za privredne registre “Lotika” ima 43 zaposlena i ostvaruje prihode od skoro 200 miliona dinara. Kusturica je vlasnik i preduzeća za distribuciju i proizvodnju filmova “Rasta international”, koje je osnovano 2011. godine.

ANDRIĆGRAD – Još jedna pljačka u režiji bosanskog reditelja Emira Kusturice

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Miroslav Kojić zatražio je u Narodnoj skupštini Republike Srpske odgovor na pitanje o tome koliko košta izgradnja Andrićgrada u Višegradu i kakva je vlasnička struktura.

Zašto je Kusturica nervozan?

On je, u toku rasprave o Nacrtu zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća, zatražio podatke o tome koliko su za Andrićgrad platili RS, Opština Višegrad i reditelj Emir Kusturica koji u zajedničkom preduzeću s Vladom RS ima većinski kapital.

Kojić, poslanik SDS-a iz Višegrada, naveo je da se ta opština kreditno zadužila četiri miliona KM za izgradnju Andrićgrada, te dodao da je od Ministarstva trgovine i turizma dobio informaciju da je u izgradnju Andrićgrada u Višegradu do sada uloženo gotovo 16 miliona KM.

Većinsko vlasništvo nad javnim dobrom

Po toj informaciji, najviše je dato budžeta RS, te iz Elektroprivrede RS, ali u preduzeću formiranom za realizaciju tog projekta, Kusturica je većinski vlasnik. Vrijednost projekta procenjuje se na 35 miliona KM.

Po informaciji Ministarstva trgovine i turizma, konačna vlasnička struktura Andrićgrada definisaće se po završetku projekta. Po ugovoru koji su 2011. godine potpisali Vlada RS, opština Višegrad i Kusturica, Vlada RS i Opština Višegrad imaju po 24,50 posto vlasništva, a Kusturičino preduzeće Lotika 51 posto Andrićgrada.

Poslanik SDS Boris Jerinić upitao je “gdje su pare građana RS i koliko je uložio Kusturica”, dok je poslanik Socijaldemokratske partije BiH Slobodan Popović zatražio odgovor na pitanje o tome kako je moguće da Kusturica dobije 51 posto vlasništva nad javnim dobrom, u koje do sada, osim ideje, nije ništa uložio.

‘Želja mi (NI)JE da profitiram od toga’

Kusturica je na prozivanje odgovorio da će biti pokrenuta parnica da se opština Višegrad izdvoji iz Andrićgrada i da joj bude dato ono što joj pripada po pravu i po utrošenom novcu, navodi Srna.

„Time završavam svaku priču o Andrićgradu i Miroslavu Kojiću dok se Andrićgrad ne završi“, rekao je Kusturica i ponudio svoje brojke.

„Do sada je država Republika Srpska zajedno sa opštinom, kroz grantove i razna čuda, uplatila 11.700.000 KM, od kojih je napravljeno negdje oko 13.500 kvadrata Andrićgrada, od čega 11.900 u takoreći finoj gradnji. Od toga je opština uplatila 4.700.000, i to ne njegova, nego opština u vrijeme vlasti SNSD-a. Ta opština, koja je donosila odluke zajedno sa SDS-om, nažalost je izvan PDV-a pa smo mi primivši 5.700.000 ustvari primili 4.700.000, jer nam se nije vratio taj nesretni PDV, koji je tu ključan i koji će biti vrlo važan do kraja izgradnje Andrićgrada“, pojasnio je Kusturica.

On je naglasio da je sve što govori o Andrićgradu pravno regulisano osnivačkim aktom, pri čemu je Republika Srpska insistirala na njegovom procentu, te da mu nije želja da profitira od svega toga.

Kusturica je poručio da “Andrićgrad ide dalje, Andrićgrad se gradi i Andrićgrad će biti završen”.

„Uzet je novi kredit i Andrićgrad će biti završen, jer je on veći i od mene, i od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, i od (predsjednika SDS-a Mladena) Bosića i od Kojića i od raznih ‘mrmonjića’ koji pružaju otpor“, poručio je Kusturica.

 

VESTI

 • 05.10.2018 13:20

  Rusiji se otela iz ruke vojna kontrola u Siriji

  Rusija je mnogo ojačala svoju propagandu u odsustvu vojne komandne kontrole. Ovim potezom ona pokriva svoju vojnu neefikasnost tamo gde je operativno uključena. Siguran međunarodni izvor koji deluje na Kosovu rekao je da je u vezi sa činjenicom koja je prijavljena u medijima, 17. septembra 2018....

 • 25.05.2018 12:48

  HOĆE DA SE VRATI NA VLAST: Žuti tajkun Đilas sprema ustanak?!

  Žuti tajkun i bivši lider DS a sada šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Dragan Đilas planira da iskoristi neke sindikalne organizacije kako bi pokušao da destabilizuje Srbiju, a svemu tome kumovaće strani moćnici   Beograd, 16. januara 2018.-...

 • 25.05.2018 12:37

  UONS: DISKRIMINACIJA MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANJA REPUBLIKE SRBIJE

  Udruženje onlajn novinara Srbije (UONS) uputilo je dopis Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije zahtevajući odgovore na pitanja u vezi sa diskriminatorskim odnosom pomenutog ministarstva prema nekim novinarskim udruženjima. Poštovana gospodo, Obraćamo vam se molbom da nam...

 • 25.05.2018 12:27

  Erdogan ili Dodik: Ko je bio prava meta atentata?!

  Poseta kontroverznog predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Bosni i Hercegovini, državi koja je već 23 godine u samrtnom ropcu, otkrila je tajni rat iranske i turske obaveštajne službe dok se u zaleđu celog slučaja navodnog atentata na Erdogana zapravo krije priprema atenata na predsednika...

 • 09.04.2018 19:32

  SMEJURIJA: Đilas okuplja žutu opoziciju!

  Takozvani Savez za (žutu) Srbiju, koji namerava da okupi žuti tajkun i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, trebalo bi da počne rad 9. Maja * Dragan Đilas za menadžera Saveza „skromno“ predlaže sebe * Ovo je poslednji trzaj tzv. žute opozicije pred konačno nestajanje sa...

 • 12.03.2018 20:20

  BANDITIZAM: Vučićeva sudska taksa od 97.500 za tužioca Mirkovića!

  Da je Vučićeva razularena krivosudna mafija jedna od najopasnijih u Srbiji odavno je poznato a sada se to i potvrđuje na primeru poznatog producenta Saše Mirkovića koji je, pre izvesnog vremena, i to u prisustvu više svedoka (!) naivno pozajmio 600.000 evra aktuelnom predsedniku Srbije * Pored toga...

 • 22.02.2018 16:23

  SLAVIŠA PETKOVIĆ: Zaustavićemo Vučićev zulum na Kosovu!

    Likvidacija Olivera Ivanovića uplašio je mnoge Srbe s Kosova i Metohije, ali i motivisao ih da pruže otpor nasilju koje sprovodi lokalna filijala Srpske napredne stranke * U taj posao uključio se i jedan od lidera kosovskih Srba  Slaviša Petković, lider građanske inicijative „Za...

 • 19.01.2018 11:14

  ZBOG PRETNJE UBISTVOM: MIRKOVIĆ PODNEO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV „VUČIĆEVOG BATINAŠA“ ZELJE!

  Kandidat za gradonačelnika Beograda Saša Mirković danas je na svom Fejsbuk profilu objavio da je podneo krivičnu prijavu protiv Zorana Milojevića – Zelje, prema nekim, nezvaničnim izvorima, jednog od vodećih Vučićevog batinaša i visokog funkcionera Srpske napredne stranke Mirković...

 • 19.01.2018 11:12

  DNO DNA: Saša Janković POZIRAO FOTOGRAFIMA na sahrani Olivera Ivanovića!

  Saša Janković zvani Prangija, samozvani lider raspale NATO opozicije, pokazao je još jednom da mu ništa nije sveto * On je, verovali ili ne, na sahrani Olivera Ivanovića, na očigled ožalošćenih članova porodice, sve vreme pozirao prisutnim fotoreporterima * Iako se znalo da Jankoviću ništa nije...

 • 17.01.2018 18:38

  ODE I „SOS KANAL“: Vučićev „ubica medija“ iz Kruševca kupuje i sportsku televiziju!

  Vlasnik prve sportske televizije u Srbiji, Dragiša Kovačević, odlučio je da proda SOS kanal * Kontroverzni kruševački biznismen Radoica Milosavljević, poznat kao „ubica medija“ i po neuspešnoj privatizaciji više lokalnih medija, pre nedelju dana osnovao je preduzeće SOS kanal plus na...

 • 17.01.2018 18:34

  MIRKOVIĆ: ONO ŠTO SU RADILI OLIVERU IVANOVIĆU SADA RADE I MENI!

  Kandidat za gradonačelnika Beograda Saša Mirković u današnjoj izjavi za javnost, saopštio je da je „prava sramota što državni organi Srbije nemaju dobru zaštitnu meru za aktere opozicije ali i sve ostale političke učesnike“ Mirković je napravio paralalelu sa onim što se njemu dešavalo na...

 • 17.01.2018 18:27

  KOME JE SMETAO OLIVER IVANOVIĆ? (VIDEO)

  Kome je smetao Oliver Ivanović, čovek mira i dijaloga * Ko je iscrtao metu na čelu Olivera Ivanovića * Ko je profitirao na njegovoj smrti * Koliko su sramni spotovi Vučićeve „Srpske liste“ uticali da neko oduzme život jednom časnom Srbinu, ocu četvoro dece * Objavljujemo prilog Pink televizije koji...

 • 11.01.2018 14:32

  NA PROSTORIJAMA SNS ŠIROM BEOGRADA ISPISAN GRAFIT „PEDER I LEZBEJKA IZDAJU KOSOVO“!

  Na ulasku u prostorije i na izlozima Srpske napredne stranke širom Beograda ispisani su grafiti u kojima se zbog politike prema Kosovu i saradnje sa Sorošom žestoko napada ta stranka i njen lider Aleksandar Vučić * Naprednjaci osudili grafite, tragaju za autorima Grafiti su preplavili Beograd a...

 • 11.01.2018 13:31

  MIRKOVIĆ: VRATIĆU BEOGRAD BEOGRAĐANIMA!

  Kandidat Narodnog radničkog pokreta za gradonačelnika Beograda i naš poznati producent, Saša Mirković, rekao je u intervjuu za naš portal da na predstojećim izborima u Beogradu imamo s jedne strane „aveti devedesetih“ u liku kandidata Vučićevog režima i davno potrošenih opozicionih lidera i potpuno...

 • 21.12.2017 15:42

  Saša Mirković: Vratiću otete penzije i besplatne vrtiće, ukinuću BusPlus i oživeću selo i ugašene fabrike u Beogradu!

  VRATIĆEMO PENZIONERIMA PENZIJE I RADNICIMA PLATE KOJE SU IM DRUGI OTELI! NEZAPOSLENIM GRAĐANIMA OBEZBEDIĆEMO POVEZIVANJE RADNOG STAŽA A MLADIM LJUDIMA ĆEMO OBEZBEDITI POSAO DA NE ODLAZE IZ ZEMLJE! - poručuje Saša Mirković Kandidat Narodnog radničkog pokreta za gradonačelnika Beograda Saša Mirković...

 • 15.12.2017 17:01

  Saša Mirković: Pobediću Đilasa i Vesića na izborima u Beogradu!

  Kandidat Narodnog Radničkog Pokreta za gradonačelnika Beograda Saša Mirković, objavio je svoje OTVORENO PISMO upućeno Draganu Đilasu ali i Goranu Vesiću * Njih dvojica biće i zvanično kandidati za gradonačelnika Beograda * Za sada nije poznato da li je Vučić zaista odabrao Vesića ili je ovaj...

 • 12.12.2017 09:49

  SPS FINANSIRA NARKO-MAFIJA: Nakon afere „Banana“ sada afera „Zarubica“ trese socijaliste!

  Nikada razrešena afera „Banana“ u kojoj je narkobos Miša Banana u koferu dao donaciju (2,5 miliona evra!) Ivici Dačiću odnosno SPS-u, sada je dodatno podgrejana u novoj aferi * Šurovanje sa narkomafijom trese socijaliste *  Doktor Milan Zarubica koji je nedavno...

 • 28.11.2017 17:57

  MIRKOVIĆ: Sandulović je lažni, plaćeni opozicionar!

  Opozicionu scenu potresaju razni potresi, raspadaju se koalicije koje praktično nisu ni zaživele u praksi pa i čitavi pokreti poput Pokreta slobodnih građana bivšeg julovca i ombudsmana Saše Jankovića Prangije a prekid tek ostvarene saradnje našeg najuspešnijeg estradnog menadžera, nekadašnjeg...

 • 28.11.2017 15:22

  PADAJU OPTUŽNICE: Saša Mirković bio žrtva političke harange!

  Kako saznajemo iz dobro obaveštenih izvora unutar sprskog pravosuđa, političar i biznismen Saša Mirković neće biti osuđen za navodne malverzacije i zloupotrebe, usled nedostataka konkretnih dokaza koji bi direktno mogli da ga osude * Politički pritisak na pravosuđe nije došao od strane Vučića nego...

 • 28.11.2017 15:13

  ALARMANTNO: NATO agenti kreću na Srbiju!

  Prema nezvaničnim podacima, u Srbiji deluje 55 stranih službi bezbednosti iz 40 zemalja * Obaveštajne službe iz okolnih zemalja na signal Zapada pojačavaju aktivnosti protiv interesa naše zemlje * Britanski i američki obaveštajci pokazuju interesovanje i za moguće ujedinjenje NATO...

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>


HIT KNJIGA !!!


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Make a free websiteWebnode