BURŽUJI: Najbogatiji ljudi u Srbiji na Forbsovoj listi

Najbogatiji čovek na Balkanu je, prema „Forbsovoj“ listi, hrvaćanski biznismen Ivica Todorić, čiji se imetak procenjuje na više od pola milijarde evra. Ni privrednici iz Srbije ne zaostaju, pa su se na listi najbogatijih u regionu našli i vlasnik „MK grupe“ Miodrag Kostić, „EFT grupe“ Vuk Hamović, te Miroslav Bogićević, vlasnik „Farmakoma MB“, Zoran Mitrović i Milija Babović, vlasnici „Viktorija grupe“.

Miroslav Bogićević, Zoran Mitrović, Milija Babović, Miodrag Kostić i Vuk Hamović
 

Drugu poziciju na „Forbsovoj“ listi zauzima slovenački milioner Sandi Češko, vlasnik “Studija Moderna Slovenija”, s procenjenim imetkom od 410,6 miliona evra.

Visokorangirani je i Bogićević, koji je 2011. završio s prihodom od 421,9 miliona evra, vlasnici „Viktorija grupe“ su te godine zabeležili poslovnu dobit od 25,8 miliona evra, dok je Kostić prihodovao oko 234 miliona.

 

Bogatstvo srpskog biznismena Vuka Hamovića „Forbs“ nije mogao da proceni, pa je rangiran na osnovu prometa njegove „EFT grupe“ koji je u 2011. iznosio 2,17 milijardi evra. Kako piše taj list, Hamović je “još jedna neuporediva kategorija za računanje, ali ga većina analitičara smatra globalno najuspešnijim Srbinom.
 

Miroslav Mišković ispao sa liste

Viktor Vresnik objašnjava da hrvatski „Forbs“ ovakve liste radi jednom u godinu dana, a ovo je četvrta po redu lista bogataša.
- Promene su u vrhu vrlo male. Na primer, ove godine nema Miroslava Miškovića koji je ranije bio na visokoj poziciji. Sada, čak kada bi se vratio u privredu, to više neće biti u istom obliku - objašnjava Vresnik.

Miodrag Kostić kaže da mu je čast što se našao “u ovako dobrom društvu uspešnih, koji kroz posvećenost poslu i odgovornost doprinose razvoju svoje zemlje i regiona”.
 

- Kroz trideset godina rada naučio sam da uspeh ne prozilazi iz želje, već je isključivi proizvod rada. Uspeh se ne meri samo ciframa, već ugledom i poštovanjem koje se kroz posao stiče.

Da biste bili lider, treba dobro da upoznate druge takmičare, ali i svoj tim kako bi napravili kvalitetan proizvod - kaže Kostić.

 

On takođe dodaje da, ko želi da bude u vrhu najboljih, “mora da se brzo prilagođava aktuelnim trendovima kako ga konkurencija ne bi nadmašila“.
 

Sandi Češko, prvi čovek Slovenije po stečenom bogatstvu, predstavlja se kao skroman milioner koji nema jahtu, a nema čak ni sekretaricu. I na pitanja je odgovorio lično i bez posrednika.
 

- Nisam znao da sam na listi, sad čujem od vas - kaže skromno slovenački biznismen. Počeo je s kompjuterskom firmom kasnih 80-ih, a softver je prodavao i Japancima.
 

- Još tada me je kolega iz Srbije Branimir Brkljaš nagovorio da uđem u prodaju “kosmodiska”. U početku, to mi je bila sporedna delatnost, a onda je preduzeće preraslo u najveću firmu za direktni marketing koja plasira proizvode od Japana do Amerike - kaže Češko.

 

Njegova firma proizvodi, na primer, i „dormeo“ dušek, a zapošljava više od 6.000 ljudi. Kako piše „Forbs“, ne može se pouzdano znati ko je najbogatiji u Srbiji, jer “većina biznismena ima skrivene račune u inostranstvu”.
 

 

- Listu pravimo tako što nam pomažu dopisnici u svakoj zemlji, pa zajedno složimo klub od 10 regionalnih privrednika koji su približno poređani po bogatstvu. Teško je region uskladiti jer se, na primer, Hrvatska radi na osnovu podataka s berze, kao i Makedonija i Slovenija, a u Srbiji se poredi odnos prihoda i dobiti - kaže Viktor Vresnik, glavni urednik hrvatskog „Forbsa“.   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode