Danijel Senkić: Čovek koji je raskrinkao Kačavendu

Danas, kad svi mediji u regionu pričaju o razvratništvu vladike zvorničko – tuzlanskog Vasilija Kačavende, niko slova ne piše o tome ko je ustvari počeo cijelu priču i ko godinama ukazuje na kriminal, pročetnički i razvratnički aktivizam ovog đavoljeg vladike. Niko ni slova ne piše o Danijelu Senkiću, predsjedniku NVO „Front" i glavnom uredniku Nezavisnog informativnog portala „Dosije.ba".

Kako je Senkić izbačen iz SPC-a, koje prijetnje je imao, da li je konačno uspio dobiti pasoš svoje zemlje, pročitajte u ovom intervjuu...

Gospodine Senkiću, prije više od četiri godine pokrenuli ste priču o Vasiliju Kačavendi. Na vrlo konkretan način ste mu se javno suprotstavili. Kako je sve krenulo?

SENKIĆ: Sve je krenulo prije više od četiri godine, kada je ovaj đavolji vladika u sred pravoslavne crkve u Tuzli propovijedao vijernicima o tuzlanskom divljaštvu, u smislu da se Crkva namjerno potkopava Panonskim jezerima, da u tuzlanskoj Bibilioteci nema više nijedne knjige pisane ćirilicom, da Srbi u Tuzli nemaju pravo na život itd. Mi smo tada reagovali krajnje logično. Pozvali smo tuzlanske Pravoslavce da bojkotuju liturgiju koju vodi ovaj razvratnik i lažov, što je urodilo plodom, te je na narednu liturgiju u Tuzli mora dovoziti vijernike iz RS-a. Tada je krenula javna odmazda Kačavende prema meni lično, gdje je obavijestio vijernike da sam ja sluga đavola, muslimanski plaćenika, te da me on, možete zamisliti, izopćava iz SPC-a. Nakon ovoga, krenuli smo u daljnja istraživanja o ovom mračnjaku, te smo prvi objavili vrlo šokantne podatke o njemu.

Da podsjetimo čitaoce, koji su to šokantni podaci?

SENKIĆ: Podaci su ustvari činjenice o kojima se ćutalo cijelo vrijeme. Kačavendu je na mjesto vladike postavila državna bezbjednost bivše SFRJ, jer su ga imali u šaci. Homoseksualnost je tada bila kažnjivo krivično djelo, te su ga na taj način ucijenili da radi za njih. Dakle, njegov posao je bio da cinkari svoje svećenike i obezbjeđuje im mjesta u zatvorskim ćelijama, ali i vijernike koji su eventualno njemu ispovidili nešto što se kosi sa tadašnjim zakonima. Vasilije je tada bio u ljubavnoj vezi sa Ž. Đ. iz Tuzle. Puno ime njegovog ljubavnika nikada nismo spomenuli iz razloga što je, za razliku od Kačavende, ostao u Tuzli i poginuo u redovima Armije BiH, vjerovatno od metka ili granate koje je posvetio vladika. Ali, ipak je interesantna činjenica da Kačavenda i danas kada dođe u Tuzlu ode na njegov grob i zapali svijeću. Došla je famozna demokratija i Vasilije je tu vidjeo svoju šansu. Vrlo opušten, doveo je sebe u stanje u kojem je danas.

Psiholozi tvrde da su homoseksualci ustvari nježnije osobe. Kako komentarišete njegovu zločinačku ulogu u ratu?

SENKIĆ: Psiholozi takođe tvrde da svako sputavanje svoje osobnosti dovodi do frustracija. Tako je Kačavenda godinama morao skrivati svoje seksualne fantazije i onda naglo dolazi u stanje kada sve odjednom može ispoljiti. Tako isfrusturiran činio je i poticao zločine. Zamislite da ste 40 godina zatvoreni i imate mogućnost samo da maštate o zgodnim plavušama, i onda vas puste među 1000 plavuša i kaži vam da možete raditi šta hoćete. Tako je Kačavenda od običnog homoseksualca izrastao u sadističkog razvratnika i pedofila. Bijesan pas pušten sa lanca. Očigledno je da Tuzlu mrzi jer ga je podsjećala na ličnu tamnicu u kojoj je proveo veliki dio života bez strasti koju je toliko želio. Zato i ne čudi njegov odnos prema tuzlacima i Tuzli i sve laži koje iznosi samo su plod njegovih seksualnih frustracija.

Uloga SPC-a u svemu ovome? Odnosno, kako komentarišete dosadašnje ćutanje ove vjerske zajednice na činjenice o vladiki Kačavendi?

SENKIĆ: Kako komentarisati ćutanje SPC-a na sve zločine koji su u ime pravoslavanja počinjeni? Kako komentarisati odnos ove vjerske zajednice prema svemu što nije ljudsko, a što i sami nerijetko promovišu? Odgovor je vrlo jasan: uglavnom su isti. Ne kažem da su svi pravoslavni svećenici homoseksualci. Čak što više, mi nemamo pravo nekoga osuđivati zbog negove seksualne opredjeljenosti. Ali korištenje seksualnih frustracija kako bi nekome nanijeli tjelesnu ili duševnu bol je itekako za raspravu i osudu. Da je Sinod SPC-a vjerska institucija sa iskrenim vjerskim namjerama u duhu kršćanstva, davno bi Kačavenda bio protjeran, odnosno čak i anatemisan kao osoba koja je bacila najveću mrlju na ovu vjersku zajednicu.

Da li ste nekada doživljavali kakve neugodnosti zbog svega što ste rekli ili napisali?

SENKIĆ: Naravno. Stizale su prijetnje sa svih strana. Dobio sam čak i nekoliko prijetećih mailova. Ali vrhunac svega je bilo moje gostovanje na bijeljinskoj televiziji, kada sam prema Tuzli morao ići uz veliko policijsko obezbjeđenje, jer mi je upućena prijetnja da živ neću napustiti Bijeljinu.

Hvala Vam na ovom detaljnom razgovoru.

SENKIĆ: Hvala i Vama na ukazanoj mogućnosti da što više ljudi sazna pravu istinu o đavoljem vladiki.   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode