Dušan Popov: Špijun kome su verovali i i Hitler i Čerčil

 

"AGENT 007" RODOM IZ TITELA

 

Duško Popov, jedan od najvećih agenata 20. veka, kome su verovali i Hitler i Čerčil, i koji je svoj lik „podario“ čuvenom agentu 007, rođen je 1912. u Titelu. Detinjstvo je proveo u Dubrovniku, gde su se njegovi roditelji, dobrostojeći trgovci Milorad i Zora, tridesetih godina preselili iz Beograda. Bogatstvo koje je stekla porodica Popov omogućilo je Dušku da studira prava u Frajburgu. Njegov brat Ivan studirao je medicinu u Bolonji, dok je najmlađi brat Vladimir u to vreme bio gimnazijalac.

Na studijama prava u Frajburgu upoznao je Johana Jebsena, bogatog nemačkog studenta koji je imao slična interesovanja – voleo je raskošan život i lepe devojke. Obojica su tokom studija učestvovali u političkim debatama, i ubrzo je Popovljeva delatnost postala sumnjiva Gestapou, pa su ga uhapsili pod izgovorom da propagira komunizam. Jebsen ga je preko svojih veza oslobodio iz zatvora. U znak zahvalnosti Popov mu je pred odlazak u Beograd rekao: ,,Ako ti ikada išta ustreba, bez obzira na to o čemu se bude radilo, samo mi se javi, ja ti to iskreno kažem, a ti dobro znaš da ja uvek držim svoja obećanja.“

Posle završetka studija vratio se u Beograd, gde je 1940. godine otvorio advokatsku kancelariju.

Angažovanje za dvojnu igru
Ubeđujući Popova da je idealna osoba za kontraobaveštajca, Stjuart Menzis mu je rekao: „Vi ste pošten čovek, ali ste bezobzirni. Vaše urođene sklonosti, nagoni i predosećanja jači su od vaših sposobnosti shvatanja i rasuđivanja, koji su takođe iznad proseka. Savest vas nikada ne peče, a kada ste svirepi to je životinjska, a ne bolesna svirepost. Opasnost deluje podsticajno na vas i tada jasnije mislite, brže donosite odluke. Jedino treba da naučite da slušate naređenje kako ne biste bili mrtav špijun.“

Rad za Abver

Ubrzo ga je u Beogradu posetio Johan. Sreli su se u kafani „Srpska kruna“, gde mu je rekao da je postao nemački obaveštajac kako bi izbegao odlaske na front. Johan je zatražio da Duško radi za njega, na šta je on pristao zbog prijateljstva i zahvalnosti.

Popov je odmah pokazao svoju darovitost za obaveštajni rad. Postao je rukovodilac nemačkog obaveštajnog punkta koji je delovao u Lisabonu. Portugal je u to vreme bio neutralna zemlja i kao takva bio je najpogodnije mesto za špijunsku delatnost. Pri tome se nesmetano odvijao avionski saobraćaj na relaciji Nemačka – SAD – Velika Britanija. Popov je Abveru dostavljao informacije pod pseudonimom „Ivan“, koje su ocenjene kao veoma značajne. Zato ga je Abver ubrzo poslao u Britaniju sa zadatkom da formira agenturnu mrežu i prikupi detaljne podatke o fabrikama, količini naoružanja i broju borbenih aviona sa kojima raspolaže Velika Britanija. U London je stigao nekoliko meseci pre napada Nemačke na Veliku Britaniju. Izveštaje je slao preko šifrovanih pisma koja su bila adresirana na ime njegove devojke, i preko razglednica koje je pisao nevidljivim mastilom. S obzirom na to da mu je britanska služba MI5 davala uverljive i plasirane podatke, Nemci su bili oduševljeni njegovim informacijama. Zauzvrat su mu slali velike svote novca za reorganizaciju i finansiranje nemačke agenture koja je delovala na području Britanije. Ubrzo ga je Abver smatrao najznačajnijim nemačkim agentom.

Dvostruki agent

Odmah pošto je pristao da radi za Abver, Dušan je uz pomoć svog brata dr Ivana Popova, koji je već bio britanski agent, stupio u kontakt sa službom MI5. Zato je čim je stigao u London uspostavio veze sa njihovim operativcima, koji su nakon detaljnih razgovora rekli da će ubuduće raditi kao dvostruki agent pod pseudonimom „Tricikl“. Uz pomoć rukovodilaca MI5 Dž. S. Mastermana, profesora istorije na Oksfordu, koji je vodio sektor zadužen za dezinformacije, i Stjuarta Menzisa, koji je lično bio odgovoran Čerčilu, Popov je formirao fiktivnu nemačku agenturnu mrežu koja će sve do invazije u Normandiji dostavljati lažne podatke koji će obmanuti nemački Vermaht u proceni gde će se izvesti savezničko iskrcavanje u Evropi. U radu su mu pomagala dva podređena agenta čiji su pseudonimi bili „Balon“ i „Želatin“. Smatra se da je dobio pseudonim „Tricikl“ jer su on i njegova dva agenta delovali sinhrono kao tri točka. Tri najvažnija dvostruka agenta, preko kojih je praktično sprovedena saveznička operacija za dezinformisanje nazvana „Fortitude“, bili su „Tricikl“, Huan Pužol Garsija „Garbo“ i Roman Černjavski „Brutus“. Zahvaljujući radu agenturne mreže koju je formirao „Tricikl“, britanski operativci su uhapsili 50 nemačkih agenata koji su delovali na njenoj teritoriji.

Zbog sklonosti da vodi život plejboja i da boravi u najskupljim hotelima, britanska služba mu je, da bi ga u potpunosti kontrolisala, dodelila u Lisabonu kao pratioca obaveštajca Jana Fleminga. Posle rata Fleming je doživeo svetsku slavu kao pisac romana „Kazino Rojal“ i još 11 knjiga o britanskom agentu Džejmsu Bondu 007, inspirisanim dogodovštinama iz života Duška Popova.

Savezničke obaveštajne operacije
Nemci su u januaru 1944. godine raspolagali informacijama da saveznici spremaju veliku invaziju u Evropi, i svojoj agenturi izdali su zadatak da prikupi što više informacija posebno o mestu iskrcavanja. Odmah su britanska i savezničke službe pripremile nekoliko obaveštajnih operacija čiji je cilj bio da se Nemci dezinformacijama dovedu u zabludu o vremenu i mestu iskrcavanja. Prva operacija pod nazivom „Bodyguard“ („Telohranitelj“) imala je za cilj da uveri Nemce da će do iskrcavanja možda doći i u drugim delovima Evrope, npr. u južnoj Francuskoj. Nekoliko nedelja pre početka iskrcavanja saveznici su sproveli još jednu veliku operaciju pod nazivom „Fortitude“ („Hrabrost“), kako bi uverili Nemce da će do iskrcavanja doći u reonu Pa de Kalea i da će u isto vreme doći do iskrcavanja u Norveškoj. „Double Cross System“ bila je operacija u kojoj su savezničke obaveštajne službe vrbovale sve nemačke špijune i pretvorile ih u dvostruke agente.

Na meti FBI

U avgustu 1941. godine Abver je dao zadatak Popovu da ode u Ameriku i formira agenturnu mrežu po uzoru na onu koja je delovala u Velikoj Britaniji, i da prikupi što detaljnije informacije o pripremama SAD-a za rat, kao i saznanja koja se odnose na organizaciju odbrane Perl Harbura, za šta su bili posebno zainteresovani Japanci. Po dolasku u Njujork nastavio je svoj život plejboja, trošeći velike svote novca na zabave, kockanje, skijanje, uzimanja časova letenja… Time je privukao pažnju FBI-a čiji su ga agenti stalno pratili. Imao je i ljubavnu romansu sa tada poznatom glumicom Simone Simon.

Život plejboja
Popov je vodio život plejboja. Nemci su ga dobro plaćali kako bi zadržao taj imidž, da zavodi žene, vozi brza i skupa kola i obilazi kockarnice. U Njujorku je trošio ogromne novce na zabave, skijanje, kockanje i časove letenja. Izlazio je sa poznatom francuskom glumicom Simone Simon. Uvek je odsedao u najboljim i najskupljim hotelima, u „Savoju“ u Londonu i „Palasiju“ u Portugalu. Trošio je velike sume novca, ali je i mnogo i zarađivao.

Popov je lično otišao kod Edgara Huvera, šefa FBI, i upozorio ga o interesovanjima Nemaca i Japanaca u vezi sa Perl Harburom. Međutim, Huver ga nije smatrao ozbiljnim, jer ga je prezirao zbog njegovog stila života i smatrao ga je moralno nepodobnim. Kada je sa jednom devojkom putovao na Floridu FBI ga je uhapsio pod optužbom da se bavi trgovinom belim robljem. Misija u Americi završila se neuspešno, jer mu je stalna prismotra FBI-a onemogućila potpuni obaveštajni rad koji je bio potreban za stvaranje agenturne mreže na teritoriji te zemlje.

Odmah posle napada Japana na Perl Harbur, Popov se vratio u Evropu gde je nastavio sa obaveštajnom delatnošću. Čak je angažovao svog prijatelja i obaveštajnog mentora Johana Jebsena da radi za britansku obaveštajnu službu. Posle savezničkog iskrcavanja u Normandiji 1944. godine, Gestapo je uhapsio Jebsena zbog optužbi za proneveru novca. Zbog hapšenja svog prijatelja naljutio se na nemačku obaveštajnu službu. U pokušajima da ga spase pretio je da će prestati da sarađuje sa Abverom. Nakon ubistva Jebsena britanska služba ga je iz predostrožnosti prebacila u Veliku Britaniju.

Posle završetka rata Popov je otišao u Nemačku sa ciljem da otkrije i ubije osobu koja je izdala Johana. Izdajicu je pronašao u Minhenu, tukao ga je do iznemoglosti prislonjenog uz jedno drvo, i nad njim se ispovraćao. U svojim memoarima taj događaj opisao je sledećim rečima: „Vulkan mi je pokuljao iz utrobe kao da sam povraćao sve ono što sam poslednjih pet godina morao da gutam i doživim, sve spletke i političke manipulacije. Povratio sam sve svoje grehe, sramote i bol. Osetio sam se praznim i slobodnim.“

S obzirom na to da je u Jugoslaviji formirana komunistička vlast, koja je sa podozrenjem gledala na bogataše, Popov se posle rata nije vratio u Beograd. Radio je za velike kompanije i aktivno je učestvovao u obnovi posleratne Nemačke. Povremeno je dolazio u Beograd i Dubrovnik. Ženio se dva puta. Sa prvom ženom Francuskinjom Žaklin imao je sina. Druga žena, Šveđanka Žil Jansen, bila je mlađa od njega 29 godina i sa njom je imao tri sina. Svoj rad u Abveru i britanskim službama MI5 i MI6 opisao je u knjizi „Špijun protiv špijuna“, objavljenoj 1974. godine. Dobio je britansko državljanstvo, a 1947. godine odlikovan je „Redom britanskog orla“ koji mu iz konspirativnih razloga nije dodeljen na državnoj, već na privatnoj ceremoniji u londonskom hotelu „Ric“. U obrazloženju je navedeno da je zaslužan za obmanu Nemaca koji su mu verovali i u drugom pravcu angažovali oko 15 divizija za vreme iskrcavanja saveznika u Normandiju juna 1944. godine. Kolike su zasluge Duška Popova najbolje je u jednoj rečenici opisao poznati pisac Grejem Grin: „’Tricikl’ je bio najvažniji i najuspešniji agent koji je radio za Veliku Britaniju tokom Drugog svetskog rata.“ Umro je avgusta 1981. godine u Londonu, u 69. godini.

   TV REPORTER   


HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER

Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Make a website for freeWebnode