ENIGMA MILOŠEVIĆ: Sloba uopšte nije bio Srbin?!

"Nisam skorije dolazila u Požarevac!“, to nam je rekla Marija Milošević, reagujući na informaciju da se ona letos pojavljivala na grobu svog oca Slobodana. “Deset godina živim na Cetinju, i nikada za to vreme nisam nigde išla, niti prešla granicu Crne Gore“, priča Marija.


Posle očeve smrti, Marija i dalje misli da nije trebalo da bude sahranjen u Požarevcu. "Grob mu nije ispred rodne kuće, niti je to dom Miloševića, već kuća dede moje mame, Miletića. Moj otac je duboko u sebi intimno prezirao Srbijance kao beskičmenjake i nekvalitetne ljude.Uostalom,saradnici su mu uglavnom bili Crnogorci ili Bosanci odnosno Hercegovci i Krajišnici.Da se ja pitam, a ne pitam se, zaključala bih tu kapiju! Ali, mama odlučuje o tome ko će tamo da ulazi“, kaže Marija.

Mnogi su mislili da sam u šoku govorila da zemne ostatke mog oca treba preneti u njegovu otadžbinu Crnu Goru,u Lijevu rijeku, a ja to i danas kažem. Ima vremena, i kosti Njegoševe ili Jovana Dučića su se selile mnogo godina posle njihove smrti...

Marija kaže da je u kontaktu sa majkom Mirjanom Marković, koja je "stara i bolesna", ali se pita o svemu što se tiče Slobodana, pa je odredila i mesto njegovog groba...

"Baš zato sam se udala, 29 dana posle tatine smrti, i ostaću da živim na Cetinju“, kaže Marija Milošević.

 Na popisu stanovništva Marija Milošević se upisala kao Crnogorka isto kao njen stric rođeni brat Slobodana Miloševića nedavno preminuli Borislav koji je živeo u Moskvi i radio kao ambasador Crne Gore u Rusiji. „Imam crnogorsku ličnu kartu i sada mi jedino smeta što u njoj piše da mi je mesto rođenja Beograd“, ispričala nam je. 

 Opisala nam je ambijent u svojoj kući na Cetinju: "Pored mene, uz činiju žita i tatinu sliku, gori jedna sveća. Njegov duh je uz mene...“

BLAGOSLOV

Slobodan Milošević nije se protivio odluci svoje ćerke Marije da postane vernik takozvane Crnogorske pravoslavne crkve


 BEOGRAD - Odluka Marije Milošević da postane vernik kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve doneta je uz prećutan blagoslov njenog oca, bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića! Kako objašnjava blizak prijatelj porodice Milošević koji je zahtevao anonimnost, Slobodan Milošević bio je upoznat sa njenom željom da pristupi CPC i tome se nijednog trenutka nije protivio jer je i logično da Crnogorci budu pripadnici crnogorske crkve.

 - Marija je uzela crnogorsko državljanstvo i pristupila CPC zato što nijedna ozbiljnija institucija u Srbiji nije stala u zaštitu njenog oca, koji je u nezakonitoj proceduri otet iz Centralnog zatvora i predat Hagu. Slobodan je to razumeo i nije se protivio a i Miloševići su oduvek bili deklarisani Crnogorci,svi do jednog...ne možete naći nigde ni jednu izjavu,ni pisanu ni snimljenu kojom se Slobodan Milošević izjašnjavao kao Srbin jer jednostavno on i nije nikada bio Srbin nego uvek i samo Crnogorac.U javnosti je stvaran utisak da je on ne samo Srbin nego i "velikosrbin" ali to je normalno jer se profesionalno bavio politikom u Srbiji i njemu to nije ništa značilo jer je bio pragmatičan.Miloševići su porodica u kojoj svako ima pravo na izbor.

Znate li ijednu drugu ugledniju u kojoj su tri člana porodice u tri različite stranke - pita nas sagovornik?

Miraš Dedeić, raščinjeni sveštenik Srpske pravoslavne crkve, koji se predstavlja kao mitropolit crnogorski Mihailo i poglavar CPC, tvrdi da "Marija Milošević Srpsku pravoslavnu crkvu smatra nedostojnom da bi bila njen vernik".

 - Kada je davala parastos svom pokojnom dedi Svetozaru Miloševiću koji se zajedno sa suprugom,Slobodanovom majkom izjašnjavao kao Crnogorac u nacionalnom smislu, gospođica Milošević je izjavila da Srpska pravoslavna crkva nije dostojna da služi obred, te da to može obaviti samo autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva. Ona je tom prilikom izjavila i da je Srbija izdala njenog oca - kaže Dedeić.

Sa druge strane, "patriotske" političke partije manje-više su ravnodušne prema crkvenoj pripadnosti starijeg deteta Slobodana Miloševića i Mirjane Marković. Zoran Anđelković, generalni sekretar Socijalističke partije Srbije, kaže da Marija Milošević nikad nije bila član SPS i da zbog toga stranka nije dužna da komentariše njene stavove.

- Svako ima pravo da bira između crkve i sekte, a ona se očigledno odlučila za sektu - kaže Anđelković, naglašavajući da ne zna da li je Slobodan Milošević svoj kćerki dozvolio učlanjenje u CPC.

Radikali i Demokratska stranka Srbije tvrde da je versko opredeljenje lična stvar pojedinca. U DSS su jedino ogorčeni što ih je funkcioner SRS Dragan Todorović okarakterisao kao promotere CPC. Na Todorovićevu izjavu da je DSS promoter CPC "jer su sarađivali na nivou nekadašnje državne zajednice u koaliciji sa Milom Đukanovićem i Rankom Krivokapićem, koji su u kafani napravili jeretičku crkvu, a raspopa proglasili vladikom" posebno se osvrnuo član Glavnog odbora DSS Nebojša Bakarec.

 - Svako ko je iole inteligentan zna da mi u DSS nemamo nikakve veze sa Mirašom Dedeićem. Znaju to i radikali, ali po običaju vole da prave cirkus. Naš stav je poznat, CPC je raskolničko udruženje, bolje rečeno sekta. Bez obzira na to što je podržavaju Đukanović i Krivokapić, zna se da je njen ugled među građanima Crne Gore minoran i dobro je da je tako - kaže Bakarec.

SPC: Jasno je ko je ko

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi nisu hteli da komentarišu stav Marije Milošević, koja ovu crkvu smatra nedostojnom.
 - Ovde je kao dan jasno ko je ko. Ne bih dodao ništa više - rekao je vladika Irinej (Dobrijević), odgovorni urednik Informativne službe SPC.   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode