GAZDE: Tomini 'Bosanci' u Srbiji bolje tretirani od Srbijanaca

Bez obzira na to što je Tomislav Nikolić rekao da su za njega Srbi koji žive u BiH - Bosanci, stanovnici Republike Srpske sa srbijanskim državljanstvom imaju sva pa i veća prava u Srbiji od Srbijanaca. Slično je i s građanima Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi.Česti su i zahtevi političkog rukovodstva RS da Srbi iz BiH u Srbiji ostvare slična prava koja imaju i Hrvati iz BiH u Hrvatskoj, kao što je pravo glasa na izborima i mogućnost učešća u tamošnjoj vlasti i pored činjenice da Hercegovci i Bosanci praktično vladaju Srbijom već decenijama a rivalitet u tome im čine Crnogorci dok su Srbijanci uglavnom uklonjeni sa mesta na kojima se odlučuje o Srbiji.

Pripadnici srpske manjine iz okolnih država pokazuju manje interesovanja za lečenje, zapošljavanje ili studiranje u Srbiji, ali oni ta prava, ruku na srce, i ostvaruju nešto teže nego njihovi sunarodnici iz Crne Gore i Srbije.

 

Srbi iz svih osam država regiona imaju pravo na besplatno osnovno i srednje obrazovanje pod istim uslovima kao i državljani Srbije. Kada je reč o odlasku na fakultete, Srbi iz RS i Crne Gore upisuju se pod istim uslovima kao i državljani Srbije, dok se oni iz ostalih država regiona na visokoškolske ustanove upisuju prema kvotama koje dogovara Ministarstvo prosvete sa univerzitetima.


S druge strane, na besplatno lečenje kod specijaliste u Srbiji mogu da računaju samo Srbi iz Crne Gore i RS, s tim što se nadoknada refundira iz tamošnjih fondova za zdravstveno osiguranje. Na posao u Srbiji, pod istim uslovima kao i državljani Srbije, mogu da računaju oni Srbi koji imaju dvojno državljanstvo, dok za one koji ga nemaju važe uslovi koje za strance određuje Nacionalna služba za zapošljavanje. To znači da kanditat mora da ima stalno nastanjenje ili privremeni boravak u Srbiji.


Mogućnost školovanja u Srbiji pod istim uslovima kao i njeni državljani u RS posebno koriste u pograničnom pojasu - duž Drine, gde mnogi srednjoškolci iz RS pohađaju školu u Srbiji.


- Slično je i sa studentima iz RS jer oni imaju isti status kao Srbijanci. To znači da imaju mogućnost da se finansiraju iz budžeta Srbije ukoliko pređu propisanu kvotu. I u studentskim domovima imaju potpuno ista prava - kaže šef Predstavništva RS u Srbiji Mlađen Cicović.


Građani RS mogu nesmetano da kupuju stanove i kuće u Srbiji, bez obaveze posedovanja državljanstva, s tim da podležu overi ugovora i plaćanju poreza.
Studenti iz Crne Gore takođe mogu besplatno da studiraju u Srbiji, što koriste i mnogi koji nisu srpske nacionalnosti, jer je za studiranje dovoljno da dostave izjavu da su po nacionalnosti Srbi.

 

Bez takse za državljanstvo


Zaključkom Vlade Srbije od 28. marta 2012. godine ukinute su konzularne i administrativne takse prilikom podnošenja zahteva za dobijanje državljanstva Republike Srbije, za Srbe iz regiona. Sporazum o dvojom državljanstvu Srbija ima samo sa BiH. Građani RS ipak zameraju da se dugo čeka na sticanje prava na državljanstvo - i do dve godine. Česti su i zahtevi političkog rukovodstva RS da Srbi iz BiH u Srbiji ostvare slična prava koja imaju i Hrvati iz BiH u Hrvatskoj, kao što je pravo glasa na izborima i mogućnost učešća u tamošnjoj vlasti i pored činjenice da Hercegovci i Bosanci praktično vladaju Srbijom već decenijama a rivalitet u tome im čine Crnogorci dok su Srbijanci uglavnom uklonjeni sa mesta na kojima se odlučuje o Srbiji.   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode