Roditelji teško bolesne dece: Zašto nam država ne pomaže?

Roditelji male Anite Balaž (11) i Ljubice Adamić (2), devojčica koje čekaju na transplantaciju srca i pluća, ostali su u šoku nakon vesti da je Tijana Ognjanović preminula u bolnici u Hjustonu. Istu poruku su poslali državi: da je sistem na početku stao uz nas roditelje, ovakve stvari se ne bi dešavale.

Šimi Adamić, otac male Ljubice
 

- Dokle ovo više ide? Zašto nešto ne rešavaju? Zašto čekaju poslednji trenutak? Na smrt deteta čovek ne može da ima nikakav komentar - plačnim glasom rekla je Ksenija Balaž, majka jedanaestogodišnje Anite, koja mora da ide na transplantaciju pluća i srca.
Za Anitu se još ne zna gde će biti operisana jer za sada nijedna bolnica ne želi da je primi jer treba uraditi transplantaciju i srca i pluća. Potrebno im je oko 300.000 evra za to. Njena majka Ksenija pribojava se Anitine reakcije kada bude saznala da je Tijana preminula. Kaže da će se truditi da to što više odloži, mada se takve stvari ne mogu dugo kriti.
I Šimi Adamić, otac dvogodišnje Ljubice, koja u Beču od februara čeka na transplantaciju srca, ostao je nem na informaciju o Tijaninoj smrti.

- Teško mi je. Žao mi je te familije. Sada se bojim svega. Duša me boli za to dete, ali s druge strane, ogorčen sam na državu. Što ranije nešto nisu rešavali? Da su je prošle godine poslali na transplantaciju, možda bi danas dete bilo živo - kaže Šimi.
On kaže da bi njegova Ljubica možda već dobila novo srce da je država stala uz nju. Nedavno je bilo prilike da se uradi transplantacija, ali pošto Srbija nije u Evropskoj uniji i u organizaciji Eurotransplant, organ je otišao drugom detetu, priča Šimi. Za njega, odluka države da promeni propise kako bi pomogla deci da idu na transplantaciju u inostranstvo znači da će drugi roditelji možda imati više sreće.

Ministarka se sakrila


Ministarka zdravlja, prof. dr Slavica Đukić Dejanović juče nije bila dostupna za bilo kakav komentar povodom smrti male Tijane Ognjanović i šta će država i Ministarstvo uraditi kako se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali. Ministarka je samo pre dva dana najavila izmene pravilnika o lečenju dece u inostranstvu, kojim će biti omogućen odlazak na transplantaciju srca u inostranstvo za decu do 18 godina. Namera države ipak je da ne šalje sve pacijente u inostranstvo, već da dovodi strane stručnjake da operišu u našim bolnicama. Međutim, ministarka nije mogla da obeća da će Vlada Srbije ovaj pravilnik usvojiti do kraja jula, kako je to od nje zatražio predsednik Odbora za zdravlje i porodicu Dušan Milisavljević. Ona je pojasnila da je potrebno da pre Vlade pravilnik pogledaju razne komisije i odbori, ali i da se vidi kako se puni budžet od doprinosa za zdravstvo.

 

Lekar: U šoku sam
Dr Sergej Prijić, lekar iz Instituta za majku i dete, koji je bio lekarska pratnja maloj Tijani prilikom odlaska avionom u Hjuston, teško je primio vest o smrti male Tijane.


- U šoku sam, ne mogu ništa da komentarišem - rekao je on i dodao da je obećao Tijaninim roditeljima da neće davati izjave o njenom zdravstvenom stanju.   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode