Vitezovi Hospitalci - Malteški red pravoslavne orijentacije

 

 

Vitezovi Hospitalci - Malteški red pravoslavne orijentacije

 

Već tri godine u Srbiji postoji suvereni Malteški red pravoslavne orijentacije.Nemaju ”omeđene granice” za razliku od Malteškog reda katolika...

 
 Veliki priorat Malteških vitezova

VEĆ tri godine u našoj zemlji postoji Suvereni red svetog Jovana Jerusalimskog sa Malte, poznatiji u svetu kao Malteški vitezovi hospitalci, ali se o njegovim aktivnostima u javnosti vrlo malo zna. Istorija ovog reda, koji u Beogradu ima tri viteza, impresivna je, jer je isprepletana sa pravoslavnom tradicijom Rusa i Srba.

- Red su posle Prvog krstaškog rata u Jerusalimu osnovali krstaši koji su obezbeđivali i lečili hodočasnike koji su pohodili Hristov grob. Kada se rat okončao krstaši su uzeli Hristove relikvije i preselili se na Rodos, a u 16. veku na Maltu, gde je red uspostavio saradnju sa izaslanicima ruskog cara. Napoleon ih je 1798. godine proterao sa Malte i oni su se preselili u Petrograd - pripoveda nam Vojislav Milošević, prvi srpski vitez ovog reda.

 

Iniciran je u viteza Malteškog reda 2008. godine u Budimpešti, jer je pokazao želju da nastavi tradiciju krstaša pravoslavaca.

 
 
KRALJEVSKI KOD Pored toga što su članovi ovog Malteškog reda bili ruski car Pavle Prvi i dinastija Romanovih, vitezovi su bili i srpski kralj Petar Prvi Karađorđević, njegov sin kralj Aleksandar i kraljica Marija, kao i unuk - kralj Petar Drugi Karađorđević. Princ Aleksandar Karađorđević je odbio članstvo u redu, ali je u viteza inaugurisan princ Vladimir iz Nemačke.

- Sve ruske kraljevske porodice bile su članovi našeg Malteškog reda. Naravno, do 1917. godine, kada je dinastija Romanovih nasilno ugašena. Posle Oktobarske revolucije mnogi krstaši su, kao emigranti, stigli u Srbiju, a sa njima i ruka Jovana Krstitelja. Ruski krstaši su ovu svetinju poklonili Srbiji. Ona se danas nalazi na Cetinju - kaže Vojislav Milošević.

U međuvremenu Malteški red pravoslavne orijentacije izrastao je u organizaciju multireligijskog karaktera sa članstvom u deset država. Veliki priorat je sedište reda prebacio iz Rusije u Budimpeštu, gde predsedava Veliki majstor Hose Kosmeli, vitez iz Portugalije. Za razliku od Malteškog reda vitezova katolika, koji svoju državu grade oko Vatikana, kako tvrdi naš sagovornik, pravoslavni krstaši imaju državu ”bez omeđenih granica”.

- Da bi red mogao da funkcioniše u Srbiji neophodno je da i sa Beogradom uspostavimo diplomatske odnose - kaže Milošević.

Veliki priorat nedavno je uputio Ministarstvu spoljnih poslova Srbije predlog za uspostavljanje diplomatskih odnosa.

- Naš red nije verska organizacija, nije tajno društvo i nema tajne rituale, radi javno i bavi se humanitarnom diplomatijom. Imali smo lane, na primer, veliku akciju pomoći hendikepiranoj deci u Africi i Evropi. Svaka je vredela 300.000 evra. Planirali smo da i u Srbiji podignemo dom za decu, ali to nismo mogli da realizujemo jer nemamo pravo na institucionalno delovanje - objašnjava Vojislav Milošević.

 

photo

Malteški vitezovi primili 17 vitezova i dama

Međunarodno udruženje nacionalnih viteških redova "Malteški vitezovi" 14.septembra 2012.godine u Aranđelovcu primilo u red novih 17 vitezova i dama

 

Posle promocije koja je održana u restoranu "Aleksandar" u Aranđelovcu usledila večera sa humanitarnim balom u cilju prikupljanja pomoći hendikepiranoj deci i deci sa posebnim potrebama u Srbiji, kao i završetku dečjeg odeljenja Kliničkog centra u Kragujevcu.

Prema rečima vlasnika restorana "Aleksandar" Katice i Slobodana Đorđevića, bilo je oko stotinu zvanica, među kojima "veliki majstor" Malteških vitezova Neđo Gardašević poznati privrednik koji živi u Rusiji, kao i diplomata Andrej Šlajning, visoki oficir malteškog reda i ostali.


 

Хоспиталци

Из Википедије, слободне енциклопедије
 
Витешки ред светог Јована
Hospitalers.svg
Званично име
енглески : Sovereign Military Hospitaller Order of St. John of Jerusalem of Rhodes and of Malta
Независни Војни Болнички Ред Светог Јована из Јерусалима, са Родоса и Малте
Гесло
латински : Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum
Одбрана Вере и помоћ напаћенима
Година оснивања
1048. године су основани
1113. године су признати
1136. године постају војнички ред

Витезови Хоспиталци (такође познати као Суверени Ред Светог Јована Јерусалимског од Родоса и од Малте, Малтешки витезови, Витезови са Родоса, и Малтешки каваљири; француски: Ordre des Hospitaliers ) је удружење које је почело као болница основана у Јерусалиму 1080. да би се старала о сиромашним и болесним ходочасницима у Светој земљи. Након освајања Јерусалима 1099. у Првом крсташком рату постала је верски и витешки ред како би се старала и бранила Свету земљу. Званично је признат 15. фебруара 1113. у папиној були. После губитка хришћанске територије у Светој земљи, Ред је деловао са Родоса где је имао сувереност, а касније са Малте где је био вазална држава под шпанском вице-краљевином Сицилијом.

Садржај

Назив

Постоји више назива који су означавали овај витешки ред.

  • Јовановци је назив који су добили због цркве Светог Јована уз коју су подигли болницу.
  • Хоспиталци је назив који су добили због тога што су основали болницу у Јерусалиму у у којој су лечили рањене и болесне.
  • Малтешки витезови је назив који су добили када су се преселили на Малту.
Малтешки крст

Грб

Историјат

После пада Јерусалима, 1187. године, прелазе на Кипар, а потом на Родос. Када су Турци освојили Родос 1522, цар Светог Римског царства Карло V их сели на Малту 1530. године. Након Велике опсаде 1565. године, на острву је подигнут нови град назван по великом мајстору витешког реда Жану де ла Валети; отуд Ла Валета или једноставно Валета. Наполеон I je на свом походу ка Египту освојио Малту 1798, након чега су витезови прешли у Рим.

За време рата 1885. између Краљевине Србије и Кнежевине Бугарске, Малтешки ред је донирао српским железницама санитетски воз од 10 кола, који је саобраћао на релацији Београд-Ниш.

Велики мајстори


   TV REPORTER   


HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER

Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Make a website for freeWebnode