Afera u Ribarskoj banji : Oliver Dulić pod sumnjivim okolnostima izdavao dozvole za bušotine !

25.11.2012 21:28

Radovi na privatnom posedu prete da ugroze opstanak lečilišta pod Jastrepcom. Oliver Dulić pod sumnjivim okolnostima odobrio radove na samo stotinak metara od izvorišta termalnih voda !

 

RIBARSKA BANJA - Zaposlene u lečilištu podno Jastrepca, koje poslednjih godina doživljava istinsku renesansu, zabrinulo je rešenje Ministarstva prostornog planiranja i zaštite životne sredine, koje je potpisao tadašnji ministar Oliver Dulić još 28. marta, kojim se komšiji i vlasniku vile „Di Luso“, Miodragu Jeftiću omogućuje da traga za vodom i kopa bušotinu upravo na eksploatacionom području Ribarske Banje. Jer, radovi su preduzeti samo stotinak metara od izvorišta poznatih banjskih termalnih voda, pa je strah da će to ugroziti njeno funkcionisanje - opravdan.

 

- Dobili smo mišljenje stručnjaka Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, koji kažu da će bušenje bunara značajno ugroziti postojeće resurse, s obzirom na to da direktna hidraulična veza između eksploatacionih bunara ukazuje da bi svaki novi poremetio dosadašnje snabdevanje termomineralnom vodom, a na taj način ugrozio i rad Specijalne bolnice.

Najgore je što je izvođač ušao u naše istražno eksplotaciono područje, površine osam kvadratnih kilometara, sa tačno određenim koordinatama, a bušotina se radi u samom centru. Ovakav slučaj do sada nije zabeležen nigde u svetu - objašnjava dr Branislav Katančević, direktor Specijalne bolnice u Ribarskoj Banji.

 

(NE)SPORNE MEĐE MIODRAG Jeftić, vlasnik vile „Di Luso“ u Ribarskoj Banji, na čijem placu se nalazi (ne)sporna bušotina, naglašava da parcela nije na ekploatacionom polju Specijalne bolnice. - Oliver Dulić ne bi mogao i meni da izda dozvolu da je zemljište već zakupljeno, jer oni imaju tačno definisane granice istražnih polja - zaključuje Jeftić.
 

Hidrogeolog Žika Petrović, koji se ovim poslom bavi gotovo četiri decenije, precizira da je sporna bušotina na nižoj koti od svih postojećih bunara koji se eksploatišu i, onog momenta kada se tamo pojavi voda, pritisak pada i automatski ugrožava funkcionisanje same banje.

- Podsećam da se „Tursko kupatilo“ oduvek snabdevalo iz prirodnih izvora, pa su, 1972, kada smo uradili prvu bušotinu i kada je „krenula“ termalna voda, svi dotadašnji izvori presušili. Zato je ovo pravi skandal, jer se ugrožava banja stara dva veka, koja je poslednjih godina postala svetski poznata i priznata - ukazuje Petrović.

O čitavom slučaju iz Ribarske Banje su obavešteni kabineti predsednika republike i vlade, ministarstvo, inspekcije...

 

BRIGA

PRENOSEĆI zabrinutost žitelja okolnih sela, predsednik mesne zajednice u Ribaru, Dejan Miladinović, kaže da nadležni treba da znaju kako je banja za ovdašnje ljude - fabrika. U njoj je zaposleno 350 ljudi, uglavnom iz okoline, pa oni sigurno neće dozvoliti da se neko poigrava njihovim sudbinama.

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode