Ante Gotovina robijao u Francuskoj zbog pljačke, iznude i otmice!

20.11.2012 06:22

Ante Gotovina je tri puta osuđen na francuskim sudovima zbog nekih od najgorih krivičnih dela – oružane pljačke, iznude i otmice – a ukupno je za to dobio 9,5 godina robije!

 
Gotovina je proglašen krivim za ova tri teška zločina u periodu od 1986. do 1995. godine, a umesto da se odazove na bilo koji od ovih sudskih procesa, svaki put se dao u bekstvo.

Ante Gotovina

Robijao zbog oružane pljačke - Ante Gotovina

Kako piše Jutarnji.hr, nedavno oslobođeni hrvatski general je osvedočeni kriminalac koji je odslužio četiri godine zatvora za oružanu pljačku u kojoj je učestvovao 1981. Od izdržavanja ostalih kazni spaslo ga je bežanje u hrvatsku vojsku, jer je iznudu i otmicu počinio samo 8 meseci pre pridruživanja hrvatskim oružanim snagama.
U vreme kada je izdat nalog za njegovo hapšenje, oktobra 1991. Gotovina je već bio ranjen u Slavoniji.
Gotovina je za oružanu pljačku osuđen 1986. a tom prilikom je ukrao 25. 000 franaka, čekova, zlata i dragulja u vrednosti od dva miliona franaka.
Saučesnik u ovom razbojništvu hrvatskom vojskovođi bio je član Legije stranaca Dominik Erulin, a žrtva je bila žena pariskog juvelira Henrija Solomona.
Gotovina i Erulin su se zbog ovog zločina našli u bekstvu, a za njima je raspisana međunarodna poternica.
Hrvatski general koga euforično pozdravljaju širom te zemlje, došao je pred lice pravde kada je policiji u jednom pariskom kafiću pokazao lažne putne isprave, za koje se kasnije ispostavilo da su bile ukradene na štetu Alana Manijea.

Ante Gotovina Hag

Ante Gotovina u Hagu

Ovaj period se u većini biografija Ante Gotovine spominje kao vreme kada je on bio instruktor Legije stranaca u Kolumbiji i Gvatemali, dok je, zapravo, bio u zatvoru od 1984. do 1988. godine.
Samo godinu dana kasnije Gotovina je, sa još dve osobe, pokušao da uz pretnju iznudi 6 miliona franaka od izvesnog Sangvinede u Parizu, ali nije uspeo jer je žrtva pružila otpor.
Sudija na ovom slučaju je upozorio da je Gotovina povratnik, tj. neko ko je već osuđivan zbog oružane pljačke, a zločinac se nije pojavio na ovom suđenju, te je ono obavljeno u njegovom odsustvu, a presuda je doneta u decembru 1995.
Za ovo krivično delo Gotovina je dobio 30 meseci zatvora, ali je vreme koje je trebalo da provede u francuskom zatvoru proveo kupeći lovorike zbog “Oluje” i pozirajući za fotografije sa stranim zvaničnicima, među kojima su bile i francuske diplomate.
Da apsurd bude veći, Tuđman je osuđenog kriminalca tada proglasio za glavnog inspektora Vojske Hrvatske.

Ante Gotovina

Pobegao u vojsku da se spase zatvora - Ante Gotovina

Dokazanim zlodelima Ante Gotovine tu nije bio kraj.
Krajem 1990. godine, par meseci nego što je pristupio Tigrovima, čovek kome sada klica većina Hrvatske, učestvovao je u otmici, za šta je i osuđen 30. oktobra iste godine, jer je, predstavljajući se kao policajac, zaustavio automobil Žerara Turmeca na putu za pariski aerodrom.
Gotovina ga je sa saučesnicima odveo u napuštenu kuću i vezao lisicama, uz pretnju da će, ako mu oteti ne plati 1,5 miliona franaka on završiti kao “mrtav čovek”.
Talac je pušten nakon pet dana kako bi osigurao novac za isplatu.
Nakon torture, Turmec im je isplatio 350. 000 franaka i o svemu obavestio policiju, koja je sve osumnjičene privela pred sud.

Sve osim Gotovine, koji je tada pobegao u Hrvatsku, i to novcem Erulina, čoveka sa kojim je desetak godina ranije opljačkao juvelirovu ženu.
U novom suđenju, koje je opet obavljeno u odsustvu, Gotovina je 15. aprila 1992. osuđen na još dve godine zatvora, ali je on tada već bio zapovednik HVO-a i nalazio se u Hercegovini.
Nakon 1990. Francuska nije više tražila njegovo izručenje, niti je raspisala novu poternicu, a nije mu oduzet ni francuski pasoš.

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode