(Anti)Evropska Srbija

25.11.2012 10:06

Pokret Dveri podržao je proglas Demokratske stranke Srbije (DSS) "Srbija je ugrožena", kojim se od vlasti traži da odustane od evropskih integracija i proglasi političku neutralnost Srbije. Njihovo priklanjanje idejama DSS- a otvorilo je pitanje mogućnosti blokovske podele stranaka u Srbiji na one "za" i "protiv" Evropske unije 

Na pomolu anti-EU stranački blok u Srbiji?Članovi i pristalice Dveri, predvođeni Vladanom Glišićem u centru Beograda organizovano su potpisivali proglas DSS-a, kako bi, prema njihovim ocenama, pokazale da stranačke sujete i interesi ne smeju biti ispred državnog interesa i interesa građana Srbije.

"Moramo biti složni u odbrani Srbije. Dveri nisu partijska vojska i nemaju problem da podrže inicijative drugih političkih organizacija ili stranaka koje su dobre za ovu zemlju. Nadam da će i mnoge druge organizacije i stranke imati hrabrosti da prevaziđu svoje sujete i stranačke interese i da ćemo formirati zajedničku liniju borbe protiv EU", naveo je Glišić.

EU nije prijatelj Srbije

Prema njegovim rečima, EU nije prijatelj Srbije, što je pokazala i oslobađajuća presuda hrvatskom generalu Anti Gotovini, doneta "po diktatu iz Brisela".

"Moramo "Moramo biti složni u odbrani Srbije. Dveri nisu partijska vojska i nemaju problem da podrže inicijative drugih političkih organizacija" - Vladan Glišić

Podrška Dveri proglasu DSS mogla bi da bude početak grupisanja političkih stranaka u zemlji na osnovu odrednice da li podržavaju ili ne pristupanje Srbije EU. Politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da je formiranje stranačkih blokova u Srbiji teoretski moguće, ali da je dug put do toga.

- "U ovoj situaciji, to bi bila logična i realna podela stranačkog miljea u Srbiji. Vrlo je moguće da proglasu DSS- a podršku daju još neke organizacije i partije, pored onih koji su ga već podržali", ocenio je Vukadinović.

Stranački blokovi u Srbiji teoretski su mogući i to bi bila logična i realna podela stranačkog miljea u zemlji" - Đorđe Vukadinović, politički analitičar

On je naveo da je proglas Demokratske stranke Srbije odličan, ispravan i tačan, ali je činjenica da je ova partija postala evroskeptična tek kada je otišla u opoziciju.

- "Dok su bili na vlasti, nisu tako mnogo zazirali od evropskog puta Srbije, tek sada, kada više nisu u vladajućim strukturama, počinju da propagiraju ideju o tome kako je ulazak Srbije u EU loš. Sa druge strane, "Dveri", čini mi se, još uvek na neki način lutaju jer se nekad čini da su veoma blizu DSS, a nekada su im jako daleko" - rekao je Vukadinović.

Svaki drugi građanin Srbije protiv EU,svaki treći za EU

Negativan stav prema ulasku Srbije u Evropsku uniju deli čak svaki drugi građanin Srbije. Naime, podaci istraživanja Agencije za istraživanje resursa,tržišta i javnog mnjenja "PULS SRBIJE" sprovedenog u Novembru pokazali su da manje od polovine ispitanih građana Srbije, svega njih 41,8 odsto podržava ulazak naše zemlje u EU, što je za čak 13 odsto manje u odnosu na prošlu godinu.S druge strane povećava se broj pristalica ideje pridruživanja Srbije tzv. Evro-Azijskoj Uniji čiji je stožer Rusija.
Spekuliše se da je broj protivnika ulaska u EU među stanovnicima Srbije još više porastao nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima Ante Gotovini i Mladenu Markaču i da iznosi više od 68 % građana Srbije !

Potpisivanje pomenutog proglasa DSS koji zagovara evroskepticizam i političku neutralnost zemlje počelo je danas, a do sada ga je podržalo više od 200 javnih ličnosti i veliki broj građana.

Ustavni sud na potezu

Predsednik DSS Vojislav Koštunica ocenio je da je glavni krivac za loše stanje u zemlji srljanje u evropske integracije i stavljanje interesa EU ispred interesa Srbije.

"Ugroženi su teritorijali integritet Srbije i njen ustavni poredak, građani su ugroženi ekonomski, a povrh svega toga, Srbija je ugrožena i zbog ucena i brojnih uslova koji se ređaju i postavljaju iz Brisela našoj zemlji, ni jednoj drugoj državi. Srbija je ugrožena i zbog sramnih presuda Haškog tribunala", rekao je Koštunica.

"Glavni krivac za loše stanje u zemlji je srljanje u evropske integracije i stavljanje interesa EU ispred interesa Srbije" - Vojislav Koštunica

Predsednik DSS je ocenio da u ovom trenutku pažnju javnosti najviše privlači opasnost od uspostavljanja granice unutar same Srbije, između Srbije i Kosova, znači između Srbije i Srbije, koja se najavljuje u prvoj polovini decembra.

"Sve to otvara pitanje velike odgovornosti pred kojom se sadašnja vlast nalazi, a posebno pitanje odgovornosti institucije Ustavnog suda Srbije, jer podsetiću vas, DSS je podnela predlog za ocenu ustavnosti više uredbi, na osovu sporazuma između Beograda i Prištine, pod nadzorom Brisela. Donese li Ustavni sud odluku posle uspostavljanja granice između Srbije i Kosova, onda ta odluka nema nikakvog značaja i ta institucija će onda deliti odgovornost za stanje i posledice koje mogu nastati - kazao je Koštunica.

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode