BAHATO: Ludački se trošilo u javnim nabavkama jer je narod plaćao!

27.02.2013 18:07

Više od 300 odgovornih u državnom aparatu uhvaćeno je u prekršaju i privrednom prestupu, a Državna revizorska institucija je protiv osmoro podnela čak i krivične prijave! Među “krivolovcima” u trošenju budžeta tokom 2011. godine je 12 diplomata, aktuelni ministar Milutin Mrkonjić, trojica bivših ministara Svetozar Čiplić, Nebojša Bradić i Predrag Marković, direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović, bosanski reditelj i direktor “Mokre gore” Emir Kusturica... Gotovo svima je omiljena rabota bilo muljanje sa javnim nabavkama.
 

Vuk JeremićIzveštaj o zloupotrebama u MSP na 225 strana

Šampion u muljanju 2011. bilo je Ministarstvo spoljnih poslova, o čijim faulovima su revizori pisali u izveštaju na čak 225 strana. Tako je Ministarstvo spoljnih poslova isplatilo preko 42 miliona dinara “Aeroklubu“, ali bez zaključenog pisanog ugovora i bez sprovođenja postupaka javnih nabavki. Utvrđeno je i da je Jeremićevo ministarstvo bez pisanih ugovora i javnih nabavki plaćalo usluge reprezentacije, hotelske smeštaje, restorane, zapošljavalo prekobrojne kadrove, usluge baštovanstva u Rimu plaćane su 449.000 dinara. U izveštaju se vidi i da su rezervni delovi za automobile iz „Porše inter auto“ plaćani bez javnih nabavki, a nameštaj je plaćen više od 1,4 miliona dinara bez ikakvog tendera.


Park prirode “Mokra gora”, koji je vodio bosanski reditelj i crnogorski državljanin Emir Kusturica, ogrešio se u nekoliko navrata o Zakon o javnim nabavkama, jer je redovno izbegavao raspisivanje javnog tendera, nabavljajući višemilionske potrepštine za park kroz više ugovora male vrednosti. Kusturica se pretprošle godine posebno istakao u marketingu, pa je samo za reklame i propagandu potrošio skoro 1,5 miliona dinara, što daleko prevazilazi 2010, kada je u te svrhe otišlo 41.000 dinara.
Uz to, revizori su utvrdili da je ovaj bosanski lažni ekolog i režiser jeftinih trećerazrednih filmova o Romima ovim troškovima probio planirani budžet za 2011. Zbog nedostatka pravilnika o potrošnji goriva, revizija nije mogla da potvrdi da su troškovi od 1,3 miliona napravljeni u poslovne svrhe. Iz istog razloga, nema tragova da je 2,6 miliona dinara za mobilne telefone potrošeno zbog posla.

Analizom poslovanja Ministarstva za infrastrukturu, na čijem je čelu 2011. bio Milutin Mrkonjić, revizor je utvrdio da to ministarstvo nema proceduru za kontrolu javnih nabavki i jasne kriterijume za njihovo sprovođenje.

Istovremeno, Mrka je, recimo, preuzeo i dug od 48 miliona dinara po ugovoru grada Novog Pazara sa istoimenim putarskim preduzećem, pri čemu je taj posao sklopljen mimo Zakona o javnim nabavkama. Na crnoj listi DRI su i aktuelni ambasador Zoran Lutovac (Crna Gora), kao i bivši Sanda Rašković Ivić (Italija), Dušan Bataković (Francuska) i Jelica Kurjak (Rusija).

Za službeno telefoniranje 2,6 miliona dinara: Kad Emir od Bosne telefonira - sirotinja raja mora da plati

 

Uz osam krivičnih, DRI je u januaru i februaru podneo 193 prekršajne prijave i 28 prijava za privredni prestup i njima obuhvatio ukupno 319 odgovornih za nepravilnosti u poslovanju za 2011. Kako je objasnio predsednik DRI Radoslav Sretenović, najčešće su kršeni zakoni o budžetskom sistemu i javnim nabavkama, zakoni o radu, državnim službenicima i njihovim platama i Zakon o planiranju i izgradnji.

- Detaljnije informacije o podnetim zahtevima za pokretanje prekršajnih postupaka, prijavama za privredni prestup i krivičnim prijavama su u nadležnosti sudova i tužilaštava - rekao je on.

Neprijavljeni terenci poklon od BIA

Revizija je otkrila da Kusturica nije evidentirao dva teretna vozila “tojota lend kruzer”, koja je “Mokra gora” bez naknade dobila od BIA, a čija je vrednost nešto više od dva miliona dinara. Ovih vozila nema ni u popisanoj opremi niti u poslovnim knjigama preduzeća.

 

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode