Beograd: Đilasovi zemljaci ojadili Beograđane za 200.000 evra

14.01.2013 14:34

„Gradska čistoća“ Beograda sklopila je nekoliko nezakonitih ugovora s PR agencijom „Hedlajn“, čiji je vlasnik Hrvatica iz Sinja Marina Grihović, inače nevenčana supruga Đilasovog portparola Ivana Nikolića.Pored već zloglasnog Đilasovog zemljaka iz Bosanskog Petrovca Aleksandra Bijelića koji radi kod Đilasa kao šofer,batinaš i menadžer i neraskidivog koalicionog partnera u pljačkanju gradske kase Krkobabića koji je takođe Đilasov zemljak rodom iz sela Koljani kod Vrlike u Dalmaciji,ovo je već treća "hrvatska karika koja nedostaje" u profilisanju poslovnog okruženja kontroverznog tajkuna poreklom iz Istre,Dragana Đilasa...

djilas, ivan nikolic, foto zorana jevtic

BEOGRAD - Baš ih briga za zakon!

JKP „Gradska čistoća“ prekršilo je Zakon o javnim nabavkama i dodelilo milionski posao firmi na čijem čelu je nevenčana žena jednog od najbližih Đilasovih saradnika!

Ova kompanija je, naime, od 2009. godine sklopila nekoliko ugovora vrednih više od 200.000 evra sa PR agencijom „Hedlajn“, koju drži Hrvatica iz Sinja Marina Grihović, nevenčana supruga Ivana Nikolića, portparola i jednog od najbližih saradnika gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, pokazuje istraživanje Balkanske mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN).

„Gradska čistoća“ je tako 2011. sklopila ugovor s „Hedlajnom“ vredan 4,2 miliona dinara, ali je izbegla obavezu javnog oglašavanja propisanu Zakonom o javnim nabavkama tako što je ugovor podelila na dva dela. Ovo gradsko preduzeće je s „Hedlajnom“ prvo u maju 2011. potpisalo ugovor za PR usluge vredan dva miliona dinara, a samo sedam dana nakon toga i ugovor o medijskom konsaltingu od 2,2 miliona dinara. Pošto je vrednost ugovora pojedinačno manja od tri miliona, izbegnuto je javno oglašavanje, koje je obavezno za sve ugovore vrednije od tri miliona.

Državni revizor je u ispitivanju ovog sumnjivog sporazuma utvrdio da su PR i medijski konsalting istovrsne usluge te da je ove nabavke „Čistoća“ trebalo da sprovede kao jednu, i to u otvorenom postupku.

Istraživanje BIRN pokazuje da je JKP „Gradska čistoća“ na isti način sklapalo ugovore sa agencijom „Hedlajn“ u periodu od 2009. do 2012, ukupne vrednosti 20 miliona dinara.

Ugovor između „Čistoće“ i „Hedlajna“

Ugovor između „Čistoće“ i „Hedlajna“
 
 

Grihovićeva: Ne mogu da pričam, na rođendanu sam

Vlasnica „Hedlajna“ Hrvatica Marina Grihović, inače nevenčana supruga Ivana Nikolića, Đilasovog portparola i desne ruke vođe DS, potvrdila je da je njena firma sklopila dva ugovora sa JKP „Gradska čistoća“, ali tvrdi da u tome nema ničeg nezakonitog.

- Da, sklopljena su dva ugovora na ime medijskog konsaltinga i PR, ali u tome nema ničeg nezakonitog - rekla je Grihovićeva, a na pitanje zašto je to urađeno u razmaku od sedam dana i gotovo za iste namene, ona je rekla da je na dečjem rođendanu i da ne može da priča, obećavši da će se javiti za tri minuta. Do zaključenja ovog broja vlasnica „Hedlajna“ nas nije pozvala.

 

Za trgovinu uticajem do 10 godina zatvora

Krivično delo trgovina uticajem iz člana 366 Krivičnog zakona predviđa zatvor od tri meseca do pet godina onome ko „zahteva ili primi nagradu ili drugu kakvu korist za sebe ili drugog, neposredno ili preko trećeg lica, da korišćenjem svog službenog ili društvenog položaja ili stvarnog ili pretpostavljenog uticaja posreduje da se izvrši ili ne izvrši neka službena radnja“.„Ko utiče da se ne izvrši službena radnja koja bi se morala po zakonu izvršiti, kazniće se od jedne do osam godina.“ Ako je za posredovanje primljena i naknada, počinilac će biti kažnjen od dve do 10 godina.Zbog ovoga je pao Sanader!

 

 

Ovako „Hedlajn“ trguje uticajem: Mi znamo prave ljude!

Agencija „Hedlajn“ je na svom sajtu jasno pokazala koji im je glavni adut - „poznaju prave ljude“! Napisali su da imaju „odnose sa uticajnom javnošću i Vladom“, i tako preporučili klijentima da koriste njihove usluge ukoliko žele da uspeju. Među tim „pravim ljudima“ je verovatno i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, koji je blizak prijatelj vlasnika agencije.„‘Hedlajn’ je tim s velikim iskustvom u radu i društvenim institucijama. Mi poznajemo zakone, procedure, na koja vrata treba zakucati. Mi poznajemo ljude“, pohvalili su se iz „Hedlajna“ na svom sajtu.

 

I sin je "stručnjak" za medije

Marko Grihović,sin Marine Grihović je vlasnik PR Agencije za marketing i odnose s javnošću JOY COMMUNICATION te će se naknadno preispitati poslovanje ove firme i mogućnost da je i ona iskorišćena za pljačkanje budžeta Beograda od strane ove "kriminalne udruge" poreklom iz Hrvatske.Inače je Marko poznatiji kao DJ i redovni gost na beogradskim žurkama a manje kao "biznismen".

 

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode