BITANGA: Božidar Đelić prodao srpsku zemlju strancima!

11.03.2013 07:58

Bivši potpredsednik Vlade i francuski državljanin Božidar Đelić na međunarodnom skupu priznao da je zaslužan za to što je Srbija pristala da prodaje zemljište strancima pre ulaska u EU! Država Srbija skupo je plaćala i još uvek skupo plaća ceh činjenici da je u kontinuitetu od već nekoliko decenija vode na svim nivoima vlasti  i institucija strani državljani.

Božidar Đelić, prodaja zemljišta, EU, Srbija

A posle se bune kad šeik hoće da kupi zemlju

BEOGRAD - Briga ga kad nije njegovo!
Božidar Đelić, poznatiji kao Boža Derikoža i Boža Francuz,bivši potpredsednik vlade Srbije za evropske integracije, priznao je da je upravo on prekršio Zakon i "ispregovarao da Srbija pristane na prodaju zemljišta strancima pre ulaska u Evropsku uniju".

Naime, on je na 3. Međunarodnoj konferenciji o prehrambenoj industriji, održanoj 16. i 17. oktobra prošle godine u hotelu „Metropol“, otkrio da je u pregovorima sa EU prihvatio nepovoljne uslove prodaje zemlje strancima zbog nagoveštaja da će 2016. Srbija postati punopravan član EU.

Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju iz 2008. Srbija se obavezala da će dozvoliti prodaju zemlje strancima četiri godine otkako i poslednja članica EU potpiše SSP sa Srbijom.

To je najnepovoljnije rešenje na koje je pristala neka zemlja kandidat ili članica EU jer su se sve ostale zemlje izborile da prodaju zemljište strancima godinama posle prijema u EU. Ovo je potvrdio i Milan Prostran, savetnik u Privrednoj komori Srbije, koji ističe da je Đelić na tom skupu nastupio kao predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj.

- On je ustao i rekao da je bio pregovarač Srbije sa EU o SSP i da su imali nagoveštaj da bi Srbija 2016. mogla da postane punopravni član EU. Priznao je da su potpisali sporazum sa EU, kojim je prihvaćena liberalizacija tržišta i uređeno pitanje u vezi sa slobodnim prometom zemljišta.

Onda se obratio Vensanu Dežeru i upitao: „S obzirom na to da definitivno nećemo ući u EU pre 2020, a da smo prihvatili nepovoljne, da li je moguće razgovarati o reviziji nekih delova sporazuma?“ Dežer mu je odgovorio da je Brisel adresa za to pitanje - kaže Prostran i dodaje da su mu, na jednom skupu na Fruškoj gori kada je rekao da je Srbija loše ispregovarala sa EU, iz pregovaračkog tima rekli da su bili pred izborom „uzmi ili ostavi“.

 

Đelić ćuti

Zašto je pristao na najnepovoljnije uslove o prodaji zemlje strancima u odnosu na druge zemlje, pokušali smo da saznamo od Božidara Đelića, ali nije odgovarao na naše pozive. Iako smo mu pitanje uputili i SMS porukom, odgovor nismo dobili.

Knežević: Kasno Marko na Kosovo stiže

„Kasno Marko na Kosovo stiže“, reči su kojima je ministar poljoprivrede Goran Knežević prokomentarisao uslove na koje je pristala Srbija potpisivanjem SSP sa EU.
- Sada je svima jasno da je prethodna vlast loše ispregovarala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i to se vidi i u rokovima za liberalizaciju prometa zemljištem. Radićemo na produženju roka liberalizacije prometa poljoprivrednog zemljišta i sigurno da nećemo dozvoliti bagatelnu rasprodaju državne zemlje - ističe Knežević

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode