Čeda Jovanović i Dragan Đurić ojadili Veterinarski zavod iz Zemuna

29.11.2012 08:13

Radnici Veterinarskog zavoda, čiji je vlasnik Dragan Đurić, mesecima ne primaju platu. Savet za borbu protiv korupcije za lošu privatizaciju navodio i Čedomira Jovanovića

 Čedomir JovanovićJovanović bio predsednik tenderske komisije

BEOGRAD - Ne mogu da se leče!
Radnici Veterinarskog zavoda Zemun, koji je kupio Dragan Đurić, vlasnik „Zekstre“, tvrde da pet meseci njih oko 200 ne prima platu, nisu im uplaćeni doprinosi i više ne rade nego što rade. Kad je 2005. privatizovan, Zavod je, kažu, imao 400 radnika, redovne plate, zalihe gotove robe i novac na računu. Agonija je, dodaju, počela posle privatizacije.

- Račun fabrike je u blokadi, a nas stalno šalju na prinudne odmore. Knjižice nam nisu overene - priča skoro na ivici plača jedan od radnika, i dodaje da su svi uplašeni jer je posle štrajka prošle godine troje zaposlenih dobilo otkaz.

Nekad vodeću fabriku stočne hrane i lekova, ne samo u Srbiji već i u Evropi, kupio je konzorcijum Zekstra-Bankom po ceni od 9,1 miliona evra. Oni su se oba­ve­zali da u na­­rednih pet godina investiraju 4,38 mi­liona evra i da prihvate obaveze iz socijalnog programa.  Agencija za privatizaciju potpisala je ugovor o prodaji 70 odsto društvenog kapitala Zavoda sa konzorcijumom preduzeća „Zekstra - Bankom“. Savet za borbu protiv korupcije godinama tvrdi da je to urađeno nezakonito. I Vrhovni sud je dva puta osporavao privatizaciju, ali uzalud. Savet je kao krivce naveo Ministarstvo privrede, koje je vodio Predrag Bubalo, Agenciju za privatizaciju i Čedomira Jovanovića, tada potpredsednika Vlade i predsednika tenderske komisije.

Naš sagovornik ističe da bi Zavod i sada mogao da se oporavi kada bi dobio pravog gazdu. On tvrdi da interesovanje za njihovu robu postoji jer ih i dalje pamte kao vodeću fabriku stočne hrane i lekova, i kod nas i u Evropi.

Jelisaveta Vasilić, član Saveta za borbu protiv korupcije, kaže da je Savet dobio prijavu da je Dragan Đurić, član DS, kupio Veterinarski zavod na tenderu na kome je predsednik tenderske komisije bio Čedomir Jovanović, tada takođe član DS.

„Istraživali smo, ali nismo uspeli ništa da utvrdimo“, rekla je ona.

 

Oko 200 radnika ogorčeno na Dragana Đurića
Oko 200 radnika ogorčeno na Dragana Đurića

 

Jovanović: Nisam se pitao

- Savet nema pojma. Mene je Verica Barać napadala i optuživala, a dečko joj je sedeo u Upravnom odboru Agrobanke. O čemu mi pričamo? - kaže Čedomir Jovanović, lider LDP. Ova privatizacija jeste bila sporna, ali, kako kaže, odluka o prodaji doneta je dve godine kasnije, kada nije bio u Komisiji.

Zavod kupili zbog zemlje

Naš sagovornik iz Zavoda tvrdi da nema dileme da je „Zekstra“ kupila Zavod samo zbog zemlje. Reč je, kako kaže, o 16 hektara na dobroj lokaciji, samo kilometar od mosta Zemun-Borča.
- Malo ih je usporila buka oko Luke Beograd - dodaje on.

 

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode