Čedomir Antić: Srbiji nedostaju državnici

10.12.2012 08:13

Istoričar Čedomir Antić izjavio je u emisiji Utisak nedelje na Televiziji B92 da Srbija sada proživljava „trenutak traume, kao posle saobraćajne nesreće“.

- Došli smo do toga da funkcioner jedne partije koja je vodila rat, i posle predala protivno Ustavu celo Kosovo i slavila taj čin kao pobedu, i posle izgubila izbore, jedan takav čovek je premijer. On (Ivica Dačić) govori da je prošla vlada donela neke loše odluke, a zaboravila je da je ta vlada imala tesnu većinu, i to joj je omogućila SPS. Nama nedostaju državnici. Ljudi koji će pokušati racionalno da izađu iz ovog stanja – rekao je Antić i dodao da je Srbija "tamo gde je bila, na pola puta".


Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Boris Begović smatra da je Srbija, u političkom smislu, blizu dan.
-U političkom pogledu Srbija je blizu dna, ne znam koliko daleko i koliko ima do njega, ali oseća se da je blizu – rekao je on.


Begović je ukazao da sada dolazimo do posledica doslednog sprovođenja politike "Evropa nema alternativu", preneo je B92.
-To znači da članstvo u Evropskoj uniji nema alternativu. To je politika koja je sprovođena od 2008, koju je nova vlada nastavila u neizmenjenom obliku i gde je vrhunska vrednost dobijanje datuma početka pregovora o članstvu sa EU – istakao je on.


Begović je ocenio da je primena Sporazuma o integrisanom upravljanju prelaza na Kosovu, koja počinje sutra, još jedan korak ka priznavanju nezavisnosti Kosova. On takođe smatra da postoji alternativa sadašnjoj politici.
- Alternativa je prekid ovoga što se čini. Rezervni plan, odustajanje od punog članstva u EU i pronalaženja rešenja. Alternativa može da bude ekonomska interacija sa EU, prestanak puta ka EU, ka neminovnosti – naveo je Begović.

 

Docent na Fakultetu političkih nauka Vladimir Pavićević,inače Crnogorac iz Kotora na privremenom radu u Beogradu,smatra da je politika sadašnje vlade prema Kosovu racionalna.

- Nemam simpatije prema nastupima Vlade Srbije, on je primer populističkog političara, ali kada se tiče "kosovskog pitanja" moje mišljenje je da možemo govoriti o jednom racionalnom pristupu. On polazi od stave da neučlanenje u EU neće ništa značiti za sve one koji smatraju da Kosovo treba da ostane deo Srbije. Ako im ništa ne znači što ne bi postali članica EU i rešavali ovo pitanje u skladu sa mogućnostima koje posedujemo. Moj utisak je da imamo jedan savez koji se stvara oko DSS i crkve i koji smatra da treba da odustanemo od intergracije zbog očuvanja Kosova - rekao Pavićević.

 

- Mislim da imamo situaciju u kojoj postoji spremnost zapada da se ljudima koji žive na severu Kosova obezbede prava kojima će se urediti da njihov život bude tamo dobar – dodao je on.
- Nije tačno da je politika Evropa nema alternative, uzdrmana već 2003 u period do 2008 nije ni bilo reči, a 2008. je zamenjeno sa formulom i Evropa i Kosovo – istakao je Pavićević.

 

Govoreći o članstvu u EU, Begović je zapitao "koji će biti transferi kada postanemo članica?".
- Mislim da je najbolje da se poredimo sa Bugarskom. Bugarska je za 2010. dobila 680 miliona evra, neto priliv. Mi kao zemlja koja ima status kandidata, smo prošle godine dobile 170 miliona. Budžetski deficit za sledeću godinu je 1,2 milijardi evra. Ukupan iznos sredstava koji je Bugarska dobila, iznosi 50 posto našeg deficit. To je vezano za red veličina kada govorimo o tome da će članstvo da donese prosperitet – naveo je Begović.

 

Pavićević smatra da nije suština u novcu koji bi dobili od Unije.
- Zamislimo da svaka država članica je to postala jer je očekivala finansijsku pomoć? Ne bi bilo moguće da se održi na tome da ona šalje novac državama. Nije ključni razlog zbog kojeg Srbija treba da bude članica, to što će dobiti pomoć. Ne treba da očekuje da joj se da neki novac, ima mnogo razloga koje se tiču, politike, prava i ekonomije koje treba da usmeravaju Srbiju ka EU – rekao je on.

 

Trese se zemlja, upire se prstom

Pavićević se osvrnuo i na rad prvog potpredsednika Vlade i ministra odbrane Aleksandra Vučića.
- Imam zamerku što do sada, otkako je postao potpredsednik Vlade, nije uradio ništa na instutucionalizaciji i obezbeđivanju mehanizama za borbu protiv korupcije, da bi bilo svejedno da li se bori on ili neko drugi – poručio je Pavićević.
Antić kaže da su Vučićeve "najave" ko će sledeći biti ispitan ili koje afere će se pokrenuti, da je dobro da se trese zemlja i da se upire prstim, ali da time treba da se bavi sudstvom, preneo je B92.

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад

   TV REPORTER   


HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER

Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Make a website for freeWebnode