GLAVOSEK: Đilas smenjuje nepodobne širom Srbije

20.01.2013 08:28

Odluku Dragana Đilasa (zvanog "Drvosek" zbog seče platana u Beogradu) da raspusti više od 30 opštinskih odbora širom Srbije politički analitičari ocenjuju kao „opravdanu“ ako su razlog postignuti izborni rezultati a ako ne,onda se radi o klasičnoj "seči knezova" odnosno uklanjanju nepodobnih lokalnih lidera demokrata.Đilasu bi onda više odgovarao nadimak "Glavosek"

Na taj način se, kako ocenjuju, u stranku uvodi princip političke odgovornosti.

Lider DS Dragan Đilas juče je, nakon sednice Predsedništva demokrata u Despotovcu, rekao da će stranka raspustiti oko 30 odbora zbog loših rezultata na izborima u maju prošle godine.

„Doneli smo odluku da svi odbori DS koji su na izborima dobili manje od 10 odsto, kao i oni koji su bili na vlasti a na izborima su dobili manje od 15 odsto glasova budu raspušteni. Oko 30 odbora će biti raspušteno“, rekao je Đilas uz napomenu da su građani jasno rekli sta misle o radu tih odbora i da mora nešto da se menja.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je da se raspuštanje opštinskih i gradskih odbora demokrata moglo očekivati, a da se na taj način pokazuje da će princip političke odgovornosti za rezultat biti princip kojim će se voditi novo partijsko rukovodstvo.

Očigledno je napravljena analiza izbornih rezulta i verovatno se pristupilo značajnim delom sa argumentacijom da treba promeniti tim koji gubi, odnosno one opštinske odbore koji nisu ostvarili očekivani rezultar, koji je u krajnoj rezultanti i doveo do toga da DS izgubi vlast nakon prethodnih izbora“, naveo je Stanković.

Prema njegovoj oceni, drugi deo priče se tiče reorganizacije stranke, koja se ne može ostvariti ukoliko se ništa ne promeni na nivou odbora, zbog čega promene treba posmatrati u kontekstu kadrovskih i liderskih promena koje su se dogodile u DS.

Ipak, kako ističe Stanković, ne može se smetnuti sa uma ni činjenica da je deo raspuštenih odbora bio lojalan ljudima koji su trenutno „u opoziciji“ u DS.

„Tako da je raspuštanje odbora kombinacija dva faktora. Jedan je želja da se povuče crta iza neuspeha stranke na izborima i da se efikasno primeni načelo odgovornosti za izostanak rezultata, a drugi je povezan sa vrlo živim suprotnostima i turbulencijama koje postoje u DS, a koje se tiču otvorenih polemika novog rukovodstva i nekada uticajnih članova DS“, naglasio je Stanković.

On je ocenio da kada stranka izgubi neke uticajne ljude, koje DS u ovom trenutku verovatno gubi, a među kojima su Dušan Petrović i Vuk Jeremić, onda se gubi i uticaj na određene delove biračkog tela.

Stanković smatra da raspuštanje opštinskih odbora može da korisit DS na tri načina – DS se bliži trenutku kada će biti stavljena tačka na unutarpartijske sukobe što će demokratama omogućiti da se bore za novu šansu na političkoj sceni, a istovremeno se otvara prostor za nove ljude i ideje.

„Treće je što se ovim smenama, ma koliko delovale politički nepopularne i imale neposredno štetne posledice po stranku, formuliše princip da se odgovornost za politički uspeh, odnosno neuspeh, meri rezultatom na izborima, što je objektivno načelo koje bi trebalo da definiše jednu političku stranku“, zaključio je Stanković.

Za programskog direktora CESID-a Marka Blagojevića ključno pitanje je koji su kriterijumi za raspuštanje odbora, a među mogućnostima navodi dve – postignuti izborni rezultati i odnos prema starom, odnosno novom rukovodstvu.

„Na pamet mi padaju dva kriterijuma. Prvi su izborni rezultati, odnosno kako je koji odbor prošao na prethodnim izborima i kakvu je podršku partija dobila u oblasti nadležnosti tih odbora. A drugi je odnos prema novom, odnosno starom rukovodstvu“, naveo je Blagojević.

Ukoliko je namera DS da „proseje“ opštinske odbore kroz kriterijum uspeha i neuspeha na prethodnim izborima, to bi, smatra Blagojević, donekle imalo smisla, jer je i samo rukovodstvo DS prošlo kroz taj proces.

„Imalo bi smisla da se razmotri budućnost opštinskih odbora koji su prošli loše, odnosno koji su prošli dobro. Međutim, ukoliko bi kriterijum bio ovaj drugi, odnosno odnos prema novom ili starom rukovodstvu, mislim da to može da bude samo unapređenje problema koji već postoji“, ocenio je Blagojević.

Novo rukovodstvo demokrata, prema njegovoj oceni, treba da pokuša da nađe zajednički jezik i platformu za zajedničko delovanje sa ljudima koji čine stranku i koji pokazuju dobre rezultate bez obzira na to kojoj „struji“ u DS pripadaju.

Blagojević je mišljenja da bi novo rukovodstvo demokrata trebalo i sa onima koji su „lojalni“ prethodnom rukovodstvu da nađe zajednički jezik, naročito ukoliko su se ti ljudi pokazali dobro na prethodnim izborima i na izborima pre toga, a ne da ih raspušta „jedino zbog toga što se nisu pokazali dobro u komunikaciji sa novim rukovodstvom“.

„Ukoliko je kriterijum lojalnost to može potencijalno da napravi veliku štetu i to je put kojim ta stranka ne bi trebalo da ide“, zaključio je Blagojević.

Povodom raspuštanja odbora DS ranije danas oglasio je i predsednik Beogradskog odbora DS Aleksandar Šapić koji je naveo da je dobar deo odbora raspušten jer im je istekao mandat i mora da se izabere novo rukovodstvo.

„Jedan broj odbora koji je raspušten raspušten je jer je predsednik stranke rekao da oni koji su imali manje od 10 odsto na izborima i oni koji su imali manje od 15 odsto, a imali su prilike da budu vlast, budu raspušteni“, rekao je Šapić.

Jedan od rapuštenih odbora DS je i Gradski odbor te stranke u Nišu, a raspušteni su i opštinski odbori u tom gradu.

Kako je navedeno u saopštenju DS, odluka o raspuštanju je doneta na osnovu dogovora predsednika DS Dragana Đilasa i rukovodstva Gradskog odbora u Nišu, a za poverenika Gradskog odbora Niš imenovan je potpredsednik Izvršnog odbora DS Milan Popović.

Iz centrale DS u nišu, večeras je potvrđeno da je raspušten Gradski, kao i svih 5 opštinskih odbora ove stranke.

 

Stranku će do sledećih unutarstranačkih izbora predvoditi Milan Popović iz Beograda.

Na sajtu Demokratske stranke izdato je saopštenje, u kome se navodi da je reč o "dogovoru predsednika Demokratske stranke i rukovodstva Gradskog odbora DS Niš", a ova odluka je doneta "kako bi se Demokratska stranka u Nišu na najbolji način pripremila za izbore koji nas očekuju u narednom periodu".

Iako DS nije navao konkretan razlog ovog poteza, pretpostavlja se da je ovo bio najbolji način za rešavanje sukoba koji u niškom odboru traje već duže vreme, a o čijoj ozbiljnosti svedoči činjenica da je pred majske izbore  više puta menjan nosilac liste za Skupštinu grada, pa je na kraju taj izbor donela centrala partije.

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад

   TV REPORTER   


HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER

Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Make a website for freeWebnode