Hrvati uništavaju duvansku industriju Srbije !

08.12.2012 08:19

Carina na uvoz srpskih cigareta u Hrvatsku je 35 odsto, a na uvoz hrvatskih u Srbiju 15 odsto. Zahvaljujući tome Hrvatska u Srbiju izvozi 60 puta više cigareta nego Srbija u Hrvatsku

Cigarete, pušenje, pakla cigareta, cigareta, duvan, kutija cigareta, cigare, iluBEOGRAD - Ispušili smo!
Srbi popuše 60 puta više hrvatskih cigareta nego Hrvati srpskih, a srpska duvanska industrija zbog toga trpi ogromnu štetu! Za poslednjih pet godina Srbija je iz Hrvatske uvezla cigarete u vrednosti od 61.851.243 evra, dok je u istom periodu u tu zemlju izvezla nepun milion evra domaćih cigareta (944.064 evra).

Prvi razlog za ovu katastrofalnu računicu su nepovoljno dogovorene carinske stope sa Hrvatskom u okviru CEFTA sporazuma, prema kojima su srpske stope za uvoz hrvatskih cigareta čak 20 odsto niže nego hrvatske stope za uvoz srpskih.
- Ako Srbija u okviru CEFTA sporazuma izvozi cigarete u Hrvatsku u okviru kvote od 25 tona, mesečna carina je 10 odsto. Kad se premaši kvota, carina je 35 odsto. Kad Hrvatska u Srbiju izvozi cigarete, važi ista carina od 10 odsto na kvotu od 25 tona. Kad Hrvati tu kvotu premaše, njima se naplaćuje carina od 15 odsto - objašnjavaju u Upravi carina.

Zbog ovakvog odnosa prema domaćoj industriji duvana, prema podacima Uprave carina, u periodu od 2007. do 2011. Srbi su popušili 8.476,5 tona hrvatskih cigareta. S druge strane, Srbija je Hrvatima uspela da proda samo 110,9 tona cigareta.
- U toku 2011. iz Hrvatske je u Srbiju uvezeno oko 71.639.860 paklica cigareta (1.385 t) u vrednosti 7.683.105 evra. Za isti period izvezeno je 4.921.500 paklica cigareta (88,5 t), u vrednosti 700.427 evra - kažu u Ministarstvu finansija i privrede i objašnjavaju da je uzrok tolikog deficita taj što „Srbija u celosti poštuje CEFTA sporazum“.

Osim povoljnijih carina, Hrvati koriste i druge načine da spreče prodaju cigareta koje se proizvode u Srbiji. Tvornica duhana Rovinj, jedina fabrika cigareta u Hrvatskoj, potpisuje sa hrvatskim trgovačkim lancima nezakonite ugovore kojim ih obavezuje da prodaju samo njihove cigarete. Iako je zbog takvog ponašanja hrvatska Agencija za zaštitu konkurencije, po žalbi „Britiš-amerikan tobaka“ i „Japan-amerikan tobaka“, tri puta donosila rešenje da TDR ne sme da potpisuje te ugovore, to se i dalje događa.

Tvornica duhana Rovinj s hrvatskim trgovinama potpisuje ugovore kojima ih obavezuje da prodaju samo njihove cigarete - Foto: www.tdr.hr
Tvornica duhana Rovinj s hrvatskim trgovinama potpisuje ugovore kojima ih obavezuje da prodaju samo njihove cigarete - Foto: www.tdr.hr

Kužnik: Izvoz 540.000 $

Prema rečima Milana Kužnika, savetnika u Privrednoj komori Srbije zaduženog za grupaciju proizvođača i prerađivača duvana, Srbija je za devet meseci ove godine u Hrvatsku izvezla cigarete u vrednosti svega 540.000 dolara, dok je Hrvatska zadržala izvoz u Srbiju na prošlogodišnjem nivou.
- To je simbolično u odnosu na sume koje mi izdvojimo za uvoz iz Hrvatske. One se kreću od osam do 11 miliona dolara godišnje - kaže Kužnik.

 

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode