Hrvatska : Vaskrs ili povampirenje 'pravoslavaca' Ante Pavelića ?!

18.12.2012 13:27

Posle registracije udruženja Hrvatska pravoslavna zajednica, pre nekih godinu dana u Zadru, ta fantomska organizacija ovih se dana oglasila i Proglasom kojim je obavestila javnost o "ustoličenju" izvesnog Aleksandra Ivanova za "sveštenika hrvatskih pravoslavaca" na području čitave Hrvatske. Šta o tome misli prvi pastir Eparhije dalmatinske, episkop Fotije.

Ono što ni najveći pesimisti u SPC u Hrvatskoj nisu očekivali, dogodilo se.

- Kada se pojavila inicijativa za osnivanje tog udruženja ja sam uputio pisma hrvatskom državnom vrhu, predsedniku Ivi Josipoviću i tadašnjoj premijerki Jadranki Kosor sa predlogom da državne institucije spreče registraciju takvog udruženja koje zagovara otvorenu netrpeljivost prema drugoj naciji i drugoj veri.


Iz čega se to moglo videti?
- Pa, već na samom njihovom sajtu, na kom je slika našeg manastira Gomirje i našeg Nikole Tesle. Oni na besraman način prisvajaju nešto što pripada drugom narodu, drugoj kulturi i veri. Naivno smo verovali da po prirodi i logici stvari takvo udruženje ne može biti registrovano jer ugrožava slobodu drugih, svojim destruktivnim, militantnim i proustaškim programom.


U čemu se ogleda njihov "proustaški" karakter?
- Pre svega u činjenici što se vezuju na "Hrvatsku pravoslavnu crkvu" koju je osnovao Ante Pavelić u Drugom svetskom ratu, sa ciljem da potpuno uništi Srpsku pravoslavnu crkvu i iskoreni Srbe sa prostora NDH-a. Verovali smo da je u ovom vremenu takvo udruženje anahronizam, koji je u nadležnosti hrvatske pravne države.


Ako se ne varamo, tako Vam je nešto Ivo Josipović u pismu i naveo?
- Da, u pravu ste. Josipović mi je odgovorio da destruktivne organizacije, koje zagovaraju netoleranciju i šovinizam, danas u Hrvatskoj ne mogu biti registrovane.

A da u Srbiji nekom padne na pamet...

Šta bi se dogodilo kada bi u Srbiji neko došao na ideju da osnuje "Srpsku katoličku crkvu"?
- E, to bi trebalo videti. Da neko osnuje takvo udruženje, koje bi zagovaralo ideju da u Srbiji mogu živeti samo Srbi, raznih vera, da svi moraju slaviti Božić 7. januara i, umesto pape, spominjati našeg patrijarha. Hvala Bogu da u Srbiji nikom i ne pada na pamet takvo što. Pa možemo samo pretpostaviti na kakvu bi to osudu naišlo u Hrvatskoj, u Katoličkoj crkvi, pa i u svetu.


A u Hrvatskoj udruženje koje se poziva na istovetnu tradiciju iz Drugog svetskog rata, nikoga ne zabrinjava?
- Nas uveravaju da je to benigno, marginalno, da je reč o beznačajnim pojedincima, ali ja na to odgovaram da je ta ideja opasna, ona je iza sebe ostavila krvave tragove, u ne tako davnoj istoriji. I zato je treba onemogućiti i osuditi u samom začetku.

 

I šta se dogodilo?
- Posle njegovog pisma pre otprilike godinu dana, to je udruženje uredno registrovano i, kao što vidimo, vrlo su agilni. Ovih dana su našli nekog sveštenika za koga čujemo da je bugarskog porekla, i "ustoličili" ga da vodi "Hrvatsku pravoslavnu crkvu". To je problem.


Zašto?
- Zato što je njihov program opasan, jer ugrožava našu Crkvu i naš narod. Potencijalno i druge vere i nacije u Hrvatskoj.

Pa i bez njih, Srbi i SPC u Dalmaciji, kao u celoj Hrvatskoj, su u jadnom stanju?
- Da, stanje je alarmantno. Statistika o njemu najbolje govori. Do rata je u Dalmaciji živelo 120.000 Srba, a sada niti jedna četvrtina od tog broja. A reč je uglavnom o starijim ljudima, koji mogu preživeti od svojih penzija.


A šta je sa mladima?
- Mladi ovde ne mogu opstati, nit imaju posla, nit sigurnosti. Posebno je to izraženo u gradovima, Zadru, Šibeniku, Splitu... Tu smo gotovo nestali, što i ne čudi jer su Srbi ostali bez imovine, stanova, kuća.


Očito je država zakazala u svojim merama za povratak Srba?
- Načelno je sve dobro rešeno. Zakoni i propisi garantuju prava, povratak, slobodu, bezbednost... Međutim, praksa ide drugim kolosekom.


Možete li to ilustrovati nekim primerom?
- Dovoljan je ovaj sa "Hrvatskom pravoslavnom crkvom", da bude jasno šta se ovde dešava. Takve pojave u Hrvatskoj ne doživljavaju osudu. Mediji, politika, naučni krugovi, pored svih to prolazi nezapaženo. Niko se ne smatra pozvanim da to osudi, izvrgne ruglu i preziru. Nijedan medij u Hrvatskoj nije zabeležio što se to ovih dana dogodilo u Zadru.

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode