Ikarija: Ostrvo gde smrt retko zalazi (VIDEO)

14.01.2013 08:29

Sunce, more, sveža riba, masline, vino – zvuči kao dobitna kombinacija za dug i zdrav život, a ispostavilo se i da zaista jeste!

Stanovnici mediteranskog ostrva Ikarija žive čak deset godina duže od ostatka Evrope.

A evo u čemu su njihove tajne: udisanje svežeg morskog vazduha, fizička aktivnost, zdrava ishrana i – bogat društveni život.

Da, da, tako se živi na ovom grčkom ostrvu.

Stanovnici Ikarije imaju više nego dvostruko veće šanse da dožive devedesetu godinu od, na primer, Amerikanaca.

Oni su izgleda imuni na Alchajmerovu bolest, srčana oboljenja, rak i brojne druge neprilike koje donosi starije doba.

Grčko ostrvo Ikarija, sa površinom od oko 150 kvadratnih kilometara i 10.000 stanovnika, oko 50 kilometara udaljeno od obala Turske, spominje se još u Ilijadi. Danas, ovo je jedno od mesta koja izazivaju interesovanje naučnika zbog činjenice da je prosečan ljudski vek na njemu znatno duži nego inače. Muškarac ima četiri puta više izgleda da doživi 90. godinu na Ikariji nego u SAD, a i to u znatno boljem zdravlju.

Neka vrsta lokalne legende već je postala priča o Stamatisu Moratisu (96), iseljeniku u SAD sa ovog ostrva, kome su američki lekari u 60. godini konstatovali rak pluća. Umesto da se leči, odlučio je da se vrati na rodno ostrvo i da mirno umre na zemlji predaka. Lekari su mu davali šest meseci života, ali on se uz domaću hranu, crno vino, društvo rođaka i prijatelja iz detinjstva, oporavio i izlečio, a s vremenom je postao i jedan od najboljih proizvođača vina na Ikariji.

Kada je nedavno, prilikom posete odrasloj deci u SAD, odlučio da obiđe svoje nekadašnje lekare i zamoli ih da mu objasne njegovo isceljenje, konstatovao je da da niko do njih više nije među živima.

Ovu simpatičnu priču svojata čitavo ostrvo, a mnogi starci sa Ikrarije će je rado ispričati kao svoju.
Uzroka za Moratisov čudesni oporavak i za veliki broj 90-godišnjaka, pa i stogodišnjaka na Ikariji, po svoj prilici, ima više.

Tu su čist morski vazduh, mediteranska dijeta, domaće vino i nezagađena hrana, med i lekovito bilje, umeren fizički rad u bašti i vinogradu, spor tempo života, odsustvo stresa, obilje zdravog sna, zdrava društvena klima i redovno druženje sa prijateljima i rođacima. Ništa od toga, međutim, najverovatnije ne bi bilo dovoljno samo po sebi.
Susedni Samos, recimo, ima potpuno istu klimu i vazduh, i ishrana je gotovo ista, ali tamošnji životni vek nije ništa duži od prosečnog za Grčku.

 

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode