Inicijativa UNS-a i NUNS-a za nagradu Tanja Petrović

27.03.2013 21:02

BEOGRAD – Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije danas su, povodom Dana novinara, pokrenuli inicijativu za osnivanje nagrade „Tanja Petrović” za novinarsko stvaralaštvo u oblasti kulture.

U saopštenju UNS-a navodi se da je inicijativa za nagradu „Tanja Petrović” pokrenuta u znak počasti nedavno preminuloj koleginici koja je tokom 30 godina novinarske karijere promovisala i uređivala sadržaje iz kulture.

Nagrada „Tanja Petrović” ima za cilj da usmeri pažnju javnosti na medije, novinare i sadržaje iz kulture koji su u medijima Srbije skrajnuti, baš kao što je kultura na margini društva i politike, navodi se u saopštenju dva udruženja.

Dan novinara, 27. mart, obeležava se od 2001. godine u znak sećanja na izlazak prvih novina na srpskom jeziku „Serpskija povsednevnija novini” (Srpske dnevne novine), koje su štampane u Beču 14. (27. marta) 1791. godine.

Kako se navodi, na taj način Srbi su postali 18. narod na svetu koji ima novine na maternjem jeziku. Izdavači novina bili su Grci, braća Publije i Georgije Markides Puljo.

Tanja Petrović je radila u Radiju Studio B, Trećem kanalu, Radiju B92, bila je saradnica Bemusa, Bitefa, Festa, Tribine kompozitora, časopisa Rok.

Posle oktobarskih promena 2000. godine, četiri godine je bila sekretarka za kulturu Skupštine grada Beograda. Od 2004. godine Tanja Petrović je bila osnivač i urednik onlajn izdanja lista „Politika.

Preminula je 21. februara 2013. godine u 46. godini.

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode