Izbori u DS : Đilasizam ili demokratija

25.11.2012 09:03

Novo rukovodstvo demokrata zatražiće da poslaničke mandate vrate bivši ministri koji su u prethodnoj vladi bili neuspešni

Mirko Cvetković, Božidar Đelić, Snežana Malović i Oliver DulićBEOGRAD - Demokratska reforma.
Jedna od prvih odluka novog rukovodstva DS biće zahtev da nekadašnji ministri iz redova te stranke na čelu sa premijerom Mirkom Cvetkovićem vrate poslaničke mandate. Osim Cvetkovića, novi vrh DS odriče se i Snežane Malović, Božidara Đelića i iskompromitovanog Olivera Dulića.

Čistku će verovatno preživeti Dragan Šutanovac i u stranci omraženi Dušan Petrović, verovatno i Goran Bogdanović, dok je apsolutno neizvesna sudbina Milana Markovića i Vuka Jeremića, koji je na protekloj sednici GO upao u oštar duel sa budućim liderom DS Draganom Đilasom, koji je od njega još tada zatražio vraćanje poslaničkog mandata jer je u Njujorku.

- Posle izbora Predsedništvo će doneti odluku da zatraži od pojedinih bivših ministara, koji su bili neuspešni u prethodnoj vladi i(li) nisu dovoljno učestvovali u izbornoj kampanji, da vrate poslaničke mandate. Isti zahtev biće upućen i poslanicima koji su na proteklim izborima ostvarili lošiji rezultat u svojim sredinama - navodi izvor iz vrha DS.

Prema njegovim rečima, cilj je da se ojača poslanički klub DS u parlamentu.

- Poslanici treba redovno da dolaze na sve sednice, aktivno i konstruktivno učestvuju u skupštinskim raspravama, radu odbora - ističe naš sagovornik.

DS, na današnjoj sednici izborne skupštine, dobija novo rukovodstvo. Posle radnog dela sednice održava se svečani deo u kojem će biti proglašen novi vrh DS pred brojnim zvanicama. Dolazak je, kako saznajemo, potvrdilo 45 ambasadora, kao i gosti iz inostranstva - David Kapuzeto iz Partije evropskih socijalista, Sergej Rojc iz Socijaldemokratske partije Švajcarske, Karolina Leaković iz hrvatskog SDP, predstavnici crnogorskog SNP Srđan Milić, Marina Vujadinović i Milica Kaluđerović, kao i Marin Radojević iz SDP...

Pojedine demokrate ove stranačke izbore smatraju presudnim a od izbora novog predsednika stranke praktično zavisi dalja sudbina nekadašnje lokomotive demokratskih promena u Srbiji.Demokrate danas praktično biraju između samo dve opcije: tehno-menadžerske koncepcije sa primesama despotizma koju zastupa aktuelni gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i modernizovane decentralizovane evropske Demokratske stranke koju promoviše predsednik opštine Vračar Bane Kuzmanović.
 

Kako demokrate glasaju

U oko 150 kabina 3.200 delegata DS danas bira novog predsednika između ozloglašenog Dragana Đilasa i Branimira Kuzmanovića, dok je za dosadašnjeg lidera stranke Borisa Tadića rezervisana funkcija počasnog predsednika DS. Bira se i:
♦ sedam potpredsednika: Nataša Vučković, Jovan Marković, Vesna Martinović, Dejan Nikolić, Bojan Pajtić, Miodrag Rakić i Goran Ćirić
♦ predsednik Političkog saveta Dragoljub Mi­ću­nović
♦ devet članova Predsedništva, od 12 kandidata
♦ 40 članova stalnog sastava Glavnog odbora, za šta se nadmeće 66 kandidata
♦ devet članova Statutarne komisije od 14 kandidata, pet članova Nadzornog odbora od osam kandidata

 

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode