Vicepremijer Aleksandar Vučić je pokazao papir kojim se dokazuje plaćanje konsultantskih usluga firme „Fajnenšel ejndžels“. Reč je, kako se sumnja, o preduzeću Darka Šarića, registrovanom u američkoj državi Delaver. Dve isplate u iznosu od tri i dva miliona evra holandskoj firmi „Grejt investments kooperejšn“, za koju se pretpostavlja da pripada Marku Miškoviću, otkrivene su još u akciji „Balkanski ratnik“.

 

Proverava se i to da li je Šarić pozajmio Miškoviću pet miliona evra u gotovini i da mu je kasnije taj dug vraćen preko računa. Pare su vraćene pod formom plaćanja navodnih konsalting usluga za ispitivanje tržišta u Crnoj Gori. Inspektori srpske policije koji rade na ovom slučaju zbog toga smatraju da cela transakcija predstavlja klasično pranje novca.

Druga navodna povezanost Miškovića i Šarića tiče se izgradnje „Belvila“. Ona je otkrivena u istrazi protiv Ive Sanadera, bivšeg premijera Hrvatske. Navodno su austrijske vlasti istražujući povezanost „Hipo Alpe Adrija banke“ sa Sanaderom, otkrile više finansijskih transakcija čija je dokumentacija vodila do izgradnje naselja u novobeogradskom Bloku 67.

Navodno, preko određenih of-šor kompanija u Holandiji, za koje se sumnja da pripadaju Šariću, uplaćeno je 100 miliona evra na račune „Hipo Alpe Adrija banke“, u prvom redu u Lihtenštajnu. Uporedo s tim, od 2007. do 2009. filijala „Hipo Alpe Adrija banke“ u Holandiji, firma „Hipo grup Nederlands korporejt fajnens“, odobrila je kredit od 81,56 miliona evra, a filijala „Hipo Alpe Adrija internešenel“ odobrila je 2008. i 2009. još jedan kredit od 17,9 miliona evra.

Krediti su prebačeni na račun preduzeća „Blok 67 asosiejts“, koje je bilo zaduženo za gradnju naselja „Belvil“. Otplata kredita je vrlo brzo prestala, od oba kredita vraćeno je oko 8,5 miliona evra, a banka je dug interno namirila iz sume od 100 miliona koju je, kako se sumnja, Darko Šarić ranije uplatio.