Koliko ima Vojvođana,Crnogoraca i Srbijanaca u Srbiji ?

03.12.2012 19:41

Novi Sad - Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov najavljuje da će poslaničkim pitanjem tražiti od Republičkog zavoda za statistiku da saopšti koliko se građana na poslednjem popisu izjasnilo kao Vojvođani. RZS je, objavljujući rezultate popisa, saopštio da se 30.771 građana izjasnilo po regionalnoj pripadnosti, pa ih nisu razvrstavali po nacionalnosti.
Koliko ima Vojvođana?

 

„Verujem da se većina od 30.000 građana koji su svrstani u takozvanu regionalnu pripadnost izjasnila kao Vojvođani. Meni bi bilo izuzetno značajno da RZS saopšti te podatke. Niko nema pravo da nečije izjašnjavanje o nacionalnosti obesmisli. Ovde je isključivo važna odbrana prava da svako može da se izjasni onako kako hoće i kako se oseća“, ističe Jerkov.

 

 

Perović: U Srbiji više Crnogoraca nego što pokazuje popis

 

U Srbiji ima znatno više Crnogoraca nego što pokazuju rezultati popisa, rekao je profesor novosadskog Filozofskog fakulteta Milenko Perović.

Rezultati popisa u Srbiji, kako je ovih dana objavljeno, pokazali su da u Srbiji ima nešto više od 38.000 Crnogoraca, ili 44,2 odsto manje nego 2002. godine.


- Mislim da rezultati nisu istiniti. Oni su "frizirani", što je posledica raspomamljenog nacionalizma koji čezne svim srcem da u Srbiji ne živi niko od onih za koje vlast misli da treba – rekao je on.

Perović tvrdi da se Crnogorci u Srbiji, pod nacionalističkim pritiskom, povlače u unutrašnju tihu emigraciju ili asimilaciju, jer strahuju da se izjasne za ono što jesu.

Takođe,na poslednjem popisu po regionalnoj pripadnosti kao Srbijanci izjasnili su se i 1.264 građana Srbije uglavnom deca iz mešovitih brakova različitih autohtonih srbijanskih nacija i osoba koje su se ranije izjašnjavale kao Jugosloveni.

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode