KONAČNO: Podignuta optužnica protiv Olivera Dulića!

10.04.2013 18:13

Tužilaštvo za organizovani kriminal danas je podiglo optužnicu protiv lažnog ortopeda iz sela Hajdukova nadomak Subotice i bivšeg ministra za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića i njegovih saučesnika zbog zloupotreba prilikom izdavanja dozvola za red preduzeću Nuba Invest. Obo je samo jedna u nizu optužnica protiv zloglasnog funkcionera Demokratske stranke koji je prema do sada raspoloživim podacima oštetio državu Srbiju za više od 60 miliona evra. Dulić je samo Fond za zaštitu životne sredine oštetio za više desetina miliona evra poklanjajući novac namenjen realizaciji ekoloških projekata stranim medijima u Srbiji među kojima prednjače nemačke dnevne novine BLIC i američka informativna agencija BETA.


Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da je optžnica podignuta nakon što je tužilaštvo, postupajući po naredbi Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, završilo istragu protiv Dulića, njegovog tadašnjeg saradnika ministarstvu Nebojše Janjića i direktora "Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka.

U toku dopune istrage sprovedene su sve radnje koje je naložio Viši sud u Beogradu, pa je protiv okrivljenih Dulića, Drobnjaka i Janjića podignuta optužnica kojom im se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, naveo je tužilac.

"Nakon sprovedenog ekonomsko - finansijskog veštačenja, ispitivanja svedoka koje je naložio sud svojom naredbom, kao i svedoka za koje je Tužilaštvo za organizovani kriminal našlo da je to celishodno, zatim saslušanja predstavnika oštećenih javnih preduzeća, pribavljanja opštih i pojedinačnih akata koja su regulisala ovlašćenja okrivljenih i prevođenja pisanih dokaza čije izvođenje je predloženo, Tužilaštvo nalazi da je potvrđena sumnja da su okrivljeni izvršili krivično delo koje im se optužnicom stavlja na teret", precizrao je Radisavljević.

 
On je dodao da je Tužilaštvo odbilo predloge odbrane da se u toku istrage ponovo sasluša Nebojša Janjić kao i da se preduzmu još neke istražne radnje, jer smatra da su do sada prikupljeni dokazi potvrdili sumnju da su okrivljeni izvršili dela koja im se stavljaju na teret.
Protiv Dulića je polovinom oktobra najpre podignut optužni predlog, ali je tužilaštvo posle proširenja istrage došlo do novih dokaza na osnovu kojih je dve sedmice kasnije podiglo optužnicu koja ga zajedno sa Janjićem i Drobnjakom tereti za teži oblik krivičnog dela zloupotreba službenog položaja za koji je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.
Specijalni sud u Beogradu je međutim početkom decembra vratio je na tuzilaštvu optužnicu na doradu i naložio mu da se u okviru dopune istrage obavi ekonomsko finansijsko veštačenje radi utvrđivanja visine imovinske koristi i da se na srpski prevedu dokazi iz Slovenije.

Dulić i njegov advokat nisu obavešteni o optužnici

Oliver Dulić i njegov advokat nisu obavešteni da je Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnicu protiv Dulića zbog zloupotrebe službenog položaja.

Paligorić je rekao da je tom odlukom Tužilaštvo povredilo pravo na odbranu jer su branioci podneli predloge za dopunu istrage.

Paligorić je kazao da nije obavešten da je podignuta optužnica protiv Dulića, već da je obavešten da je završena istraga i da je predložio da se istraga dopuni.

Drugi branioci su juče podneli svoje predloge vezano za istragu o kojima je tužilaštvo trebalo da donese odluku, pa su podizanjem optužnice povredili pravo na odbranu, naveo je advokat.

Dulić je rekao da nije obavešten o podizanju optužnice protiv njega.

Specijalni sud u Beogradu je međutim početkom decembra vratio je na tuzilaštvu optužnicu na doradu i naložio mu da se u okviru dopune istrage obavi ekonomsko finansijsko veštačenje radi utvrđivanja visine imovinske koristi i da se na srpski prevedu dokazi iz Slovenije.
Takođe je naloženo da se pribave akti koji regulišu ovlašćenja Dulića, njegovog tadašnjeg saradnika ministarstvu Nebojše Janjića i direktora "Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka.
Dulić i ostali se terete da su investitoru "Nuba invest" iz Beograda nezakonito izdali prvo saobraćajno tehničke uslove, potom lokacijske dozvole, zatim saglasnosti i na kraju građevinske dozvole, i pored upozorenja od strane zaposlenih u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja i preduzeću "Putevi Srbije" da za to nisu ispunjeni propisani uslovi.
Izdavanjem zahtevanih dozvola investitoru "Nuba invest" omogućeno je da pristupi izgradnji optičke mreže na putnom zemljištu na državnim putevima kojima upravlja JP "Putevi Srbije" i to na najvažnijim magistralnim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom, rekao je ranije tužilac Miljko Radisavljević.
Pored toga, u postupku odlučivanja o zahtevima "Nuba invest" oni su tog investitora stavili u povlašćeni položaj u odnosu na sve druge zainteresovane investitore koji su se obraćali istim zahtevima Ministarstvu i "Putevima Srbije", jer su za razliku od njih zahtevali da dostave svu potrebnu dokumentaciju koja je inače i propisana zakonom o planiranju i izgradnji i zakonu o javnim putevima.
Skupština Srbije je 8. oktobra ukinula imunitet Duliću.

 

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode