KONSULTANTSKA PLJAČKA: Razni 'savetnici' nam 'pojeli' 25 miliona dolara!

07.02.2013 07:56

Od 25 miliona dolara bespovratnog zajma Svetske banke, koji je Srbija potrošila za reformu penzijske administracije, skoro trećina je otišla u ruke raznih konsultanata.Bivša vlast predvođena kriminogenom Demokratskom strankom prednjačila u angažovanju savetnika iz svojih partijskih redova

 

Građani će u okviru projekta opšte baze podataka plaćati i konsultanstke ugovore, koji su iznosili od 1.000 pa do pola miliona dGrađani će u okviru projekta opšte baze podataka plaćati i konsultanstke ugovore, koji su iznosili od 1.000 pa do pola miliona dolara

Zapravo, 150 „konsultanata“ podelilo je kolač od 8,91 milion dolara iz kredita koji će vraćati svi poreski obveznici, a da projekat za koji su pare namenjene još nije ni zaživeo, podaci su sa zvaničnog sajta Svetske banke.

 

Ugovori paravan za korupciju?

Miroslav Petrović iz udruženja „Doktori protiv korupcije“, koje se bavilo analizom kredita Svetske banke za reformu zdravstva, kaže da se mora obelodaniti ko su konsultanti koji su toliko plaćeni.
- To je bitno jer se u praksi lako može desiti da se preko konsultantskih isplata potkupljuju domaći zvaničnici ili nameštaju tenderi. To otuda jer upravo konsultanti predlažu projekte, pripremaju tendere i nadgledaju izvođenje projekta - istakao je Petrović.

Reč je, naime, o zajmu koji je ta finansijska institucija stavila Srbiji na raspolaganje još 2005. godine za realizaciju projekta „Konsolidacija naplate i reforma penzijske administracije u Srbiji“ (PARIP). Cilj projekta bio je razvoj okvira za konsolidaciju naplate svih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje (penziono, zdravstveno i za nezaposlene) i, ukoliko je moguće, poreza na zarade građana.

To je, u stvari, pored spajanja tri penziona fonda u jedan, što je učinjeno, podrazumevalo i formiranje Centralnog registra osiguranika i obveznika doprinosa koji ni do danas nije zaživeo, uprkos tome što su finansijska sredstva potrošena, a projekat Svetske banke zatvoren u septembru 2012. godine.

Podaci sa sajta ove institucije, međutim, ukazuju na to da je više od 14 miliona dolara od kredita utrošeno na nabavku IT opreme, informacione sisteme, licence za hardvere i softvere, ali i kancelarijski nameštaj iz „Eurosalona“ (95.000 dolara). Ostatak novca, tačnije, 8,9 miliona dolara, raspodeljeno je kroz 150 konsultantskih ugovora vrednih od pola miliona do 1.000 dolara. Za dvadesetak njih je naveden naziv konsultanta, dok ostalima nije otkriven identitet na sajtu Svetske banke.
Kontaktom sa ministarstvima rada i finansija, koja su prema ugovoru zaduženi za implementaciju PARIP-a kako bi se proverilo kome su sve i na šta data sredstva iz kredita. U Ministartvu rada su nam rekli da kod njih više nisu zaposleni ljudi koji su radili na tom projektu, te su nas uputili na menadžment Centralnog registra, dok su iz Ministarstva finansija poručili da su zaduženi jedino za vraćanje kredita.

- Napominjemo da je realizacija ovog kredita u nadležnosti Ministarstva za rad i socijalnu politiku. Svaku fazu projekta odobrava Svetska banka, tako da bi trebalo dodatne informacije da dobijete od ovog resornog ministarstva, kao i od kancelarije Svetske banke u Srbiji - navode u finansijama. Iz Svetske banke „Alo!“ do zaključenja ovog izdanja nije dobio odgovore u vezi sa ovom temom, a nismo uspeli da stupimo u kontak ni sa direktorkom Centralnog registra.
Savetnik za strana ulaganja Mahmud Bušatlija nije iznenađen sumom koju su na ovom projektu zaradili konsultanti: „Uobičajena je praksa međunarodnih organizacija, pa i Svetske banke, da na projektima koje finansiraju uposle svoj kadar. Oni jesu skuplji od domaćih eksperata, ali je pitanje da li su zaista i stručniji. U slučaju PARIP-a, kroz koji je reforma PIO fonda izvedena bez demografske analize, efekti su od starta bili neodrživi“, kaže Bušatlija.

 

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode