Kosovski Šiptari traže od Srbije 20 milijardi evra na ime ratne odštete !

24.11.2012 12:35

Grupa šiptarskih ekonomista iz Kosova - E15 predlaže da svaki građanin Kosova pojedinačno tuži Republiku Srbiju sudu za ljudska prava u Strazburu na ime ratne odštete

BEOGRAD - Hoće i jare, i pare!
Grupa šiptarskih ekonomskih stručnjaka iz Kosova, E15 došla je na ideju da Kosovo i svaki građanin koji je pretrpeo štetu od srpskih vlasti tokom 1998-1999. treba da tuži Srbiju pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Kosovski ekonomski gurui izveli su i računicu da bi na taj način mogli da naplate ni manje ni više nego 20 milijardi evra! Ovu ideju obrazložili su činjenicom da Kosovo za sada nema načina da podnese tužbu pred Međunarodnim sudom pravde protiv Srbije budući da nije članica UN, ali da se novac može uzeti preko pojedinačnih tužbi na sudu u Strazburu.

Muhamed Mustafa, član radne grupe, ističe da bi pitanje ratne odštete Kosovo moralo da pokrene i u međunarodnoj zajednici.

Ismet Salihu iz Instituta vlade za ratne zločine iz Prištine upozorio je da takve pojedinačne tužbe ne bi imale šanse za uspeh i predložio uspostavljanje mehanizma udruživanja radi naplate ratne odštete.

Milovan Drecun, predsednik Skupštinskog odbora za KiM, kaže da to nije nova tema, da se takva mogućnost i ranije pominjala, ali da predstavlja čistu budalaštinu.

- Tema ratne odštete godinama se provlači pred svaki važan politički događaj. Nije svejedno što upravo sada pred izricanje presude Ramušu Haradinaju pred Tribunalom u Hagu Priština ponovo poteže pitanje odštete. Ali stvarno ne znam kako će dokazati da je Srbija bila agresor na svojoj teritoriji - smatra Drecun.

Toma Fila
Toma Fila: Kosovski Šiptari se malo zaigrali


Advokat Toma Fila kaže da su se kosovski ekonomski „stručnjaci“ malo zaigrali.

- Da bi bilo koji građanin došao do suda u Strazburu, mora da iskoristi sve pravne lekove pred domaćim sudovima. Šiptari bi morali prvo da podnesu tužbe pred sudovima države Srbije i tek ako bi izgubili, mogli bi da idu u Strazbur. To bi značilo da kosovski Šiptari priznaju našu državu Srbiju - navodi Fila.

 

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode