NAPOKON: Emir Kusturica odlazi sa Mokre Gore

27.02.2013 17:23

Poznati bosanski snimatelj jeftinih trećerazrednih filmova o Romima Emir Kusturica dao je ostavku na mesto direktora parka prirode "Mokra Gora".Kusturica je to učinio pošto je DRI podneo prekršajnu prijavu protiv njega zbog stravičnog i do sada nezabeleženog nenamenskog trošenja novca u tom prirodnom parku.Ovaj kontroverzni Bosanac je inače državljanin i poreski obveznik Crne Gore te ostaje nejasno kako je uopšte strani državljanin mogao upravljati javnim dobrima Republike Srbije?! Kusturici se inače odavno stavlja na teret "čišćenje" budžeta Srbije nenamenskim trošenjem sredstava koje je bivša kriminogena vlast na čelu sa zloglasnim ministrom ekologije Oliverom Dulićem umesto ekolozima Srbije obilato dodeljivala njegovom privatnom turističkom kompleksu "Mokra Gora" u zamenu za javnu podršku trećoj neustavnoj predsedničkoj kandidaturi profesora psihologije iz Sarajeva Borisa Tadića.Takođe mu javnost Srbije stavlja na teret i seču više od 50.000 kubika najkvalitetnijeg drveta na Mokroj Gori za potrebe snimanja njegovog filma "Život je čudo" nakon čega je praktićno i nastao njegov monstruozni privatni posed "Drvengrad" - prestonica mrtvog drveta.

BEOGRAD - Direktor "Mokre Gore" Emir Kusturica podneo je danas neopozivu ostavku na mesto direktora tog prirodnog parka.Kako je navedeno u njegovom saopštenju, on je to učinio nakon što je DRI podneo prekršajnu prijavu protiv njega zbog nenamenskog trošenja novca u "Mokroj Gori".
"Kako ne želim da učestvujem u javnom životu u kojem su „saobraćajni prekršaji“ na stubu srama javnosti, a da se, prethodno, nije ni dokazao prekršaj, niti zloupotreba položaja, niti nenamensko trošenje novca, odlučio sam da ne budem deo takvog javnog života, zbog čega podnosim naopozivu ostavku na funkcije", naveo je Kusturica.

Kusturica je istovremeno podneo ostavku i na mesto predsednika Skijaškog saveza Srbije (?!), a odlučio je i da, kako je rekao, "od države ne traži niti prima pomoć za organizaciju Filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf“. Kusturica je naveo da iz Ministarstva kulture povlači molbu za dodelu sredstava za snimanje igranog filma „Ljubav i rat“.

Kuturica je naglasio da posle osmogodišnjeg rada na realizaciji socijalno ekološkog projekta koji je započet u Mokroj Gori i Srbiji, vrlo teško  doživljavam da se ogromni napori na realizaciji tog projekta svedu ili, preciznije rečeno, podignu  na nivo odgovornosti kod sudije za prekršaje.

"Radnje poput prolaska na „žuto svetlo“ ili nevezivanje pojasa u automobilu, pretvaraju se javno u nekakvo „delo“ ,  navodno počinjeno, kojim se poništava moja socijalna aktivnost u Srbiji u poslednjih deset godina", kaže ovaj bosanski reditelj i dodaje:

- Doselio sam se u Srbiju 2002.godine, a posle snimanja filma „Život je čudo“, zavoleo sam Srbiju kao da sam u njoj rođen. To je rezultiralo dobrom saradnjom najpre sa administracijom Vojislava Koštunice, a potom i Borisa Tadića. Kao rezultat te saradnje nastao je Park prirode „Šargan – Mokra Gora“, zaštićeno prirodno dobro, kojim je, odlukom Vlade Republike Srbije, upravljalo vladino preduzeće  Park prirode „Mokra Gora“ d.o.o. Kao direktor tog preduzeća, zajedno sa zaposlenima, uspeo sam da zaštićeno prirodno dobro, pa i Srbiju, zaštitim od istraživanja i eksploatacije rude nikla.   Angažujući se, s druge strane, privatno, dakle – ne u ime države, ali u korist države Srbije svakako,  već šest godina organizator sam Filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf“ u Mokroj Gori, koji je postao jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacije Srbije – u svetu. Osim Drvengrada na Mećavniku, izgradio sam i skijalište na Iveru, koje je u potpunosti posvećeno mladim, perspektivnim  skijašima Srbije, a ne komercijalnim sadržajima i gostima - kaže Kusturica koji je inače državljanin i poreski obveznik Crne Gore te ostaje nejasno kako uopšte strani državljanin može upravljati javnim dobrima Republike Srbije ?!

On dodaje da je sve to, tokom minulih deset godina, bilo  predmet raznih intriga, podmetanja, laži i javnih sumnjičenja.

"U nedostatku motiva ili potrebe da sve to iznova dokazujem ili procesuiram, želim samo da kažem da u najnovijoj „istrazi protiv nezakonitog trošenja sredstava iz budžeta“,  a prema prekršajnoj prijavi koju je državni revizor podneo protiv mene i Parka prirode, nema tvrdnji da je budžetski novac proneveren  ili trošen nenamenski, već da 890 hiljada dinara  utrošenih na kupovinu građevinskog materijala – proceduralno nije utrošeno kako treba, kroz jednu javnu nabavku, a ne kroz 15 manjih računa tokom cele godine. Osnovanost ove prekršajne prijave  tek će utvrđivati sudija za prekršaje, kao i po osnovu ugovaranja revolving kredita za zarade zaposlenih (zbog kašnjenja budžetskih sredstava) – bez raspisivanja javne nabavke za kredit! Treća i poslednja sporna tačka po revizorskoj prijavi je – popis osnovnih sredstava koji je urađen bez odluke o formiranju popisne komisije i bez popisivanja dva polovna automobila dobijena na poklon. Revizoru su predočeni overeni ugovori o poklonu, kao i saobraćajne dozvole koje dokazuju da su vozila registrovana na Park prirode...I - to je sve", navodi Kusturica.

Od Tadića i Dulića  preko 200 miliona dinara

DS DONACIJE KUSTURICI

O trošku građana: DS donacije umesto ekolozima date crnogorskom državljaninu,bosanskom snimatelju trećerazrednih filmova o Romima u zamenu za javnu podršku trećoj neustavnoj predsedničkoj kandidaturi profesora psihologije iz Sarajeva Borisa Tadića

 

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад

   TV REPORTER   


HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER

Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Make a website for freeWebnode