Nenad Čanak : Razgovarajte s Vojvodinom, da ne bi pregovarali s njom !

08.12.2012 19:42

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da sa Vojvodinom mora da se razgovara da se ne bi pregovaralo.

"Tražimo da se sa Vojvodinom razgovara da se ne bi pregovaralo. I sve ovo više ne molimo nego zahtevamo", poručio je Čanak na devetom redovnom izbornom Kongresu stranke, koji se održava pod motom "Prvo, Vojvodina. Novi početak".

 

Vojvodina kada je ušla u Srbiju imala sve, a sada nema ništa, naglasio Čanak

Delegati su jednoglasno usvojili Čankov izveštaj o radu.

"Pošto su Vojvodini oduzeta prava, onda moramo da se borimo. Moramo da živimo za Vojvodinu, za svoja ubeđenja, za državu Srbiju. Nama ne treba druga država, već drugačija Srbija", kazao je Čanak.

On je poručio da se mora zaštititi "vojvođanska civilizacija" i njene tekovine: višejezičnost, nacionalna i verska tolerancija, vladavina prava i najoštrije kažnjavanje širenja mržnje i netrpeljivosti.

"Tražimo da Vojvodina bude obeštećena za sve za šta je oštećena, tražimo zakonodavnu, sudsku, izvršnu vlast", rekao je Čanak.

Čanak je ocenio da svi problem danas u Vojvodini proističu iz činjenice da se Srbija nikada nije suočila sa ratnom i zločinačkom politikom iz devedesetih godina prošlog veka. "Pravi i konačni cilj ovde je ukidanje parlamentarizma u Srbiji, poništavanje ljudskih prava i sloboda, hapšenja, ubistva i diktatura. Ali, ako neko misli da se nećemo braniti, ljuto se vara", poručio je Čanak.

 

Prema njegovim rečima, sve fašističke diktature imaju kult smrti, kult oslobađanja i razne druge kultove koji služe tome da se niko ne bi setio da pita za svoja osnovna prava. On je rekao da je u toku falsifikovanje istorije, pa tako i priče o "oslobođenju" Novog Sada 9. novembra 1918. godine.

 

"Do dana današnjeg imamo tu priču o tome kako su nas oslobodili, što koriste kao izgovor za pljačku Vojvodine. Vojvodina nije nikom ništa dužna!", poručio je Čanak. Dodao je da je Vojvodina jedina istorijski definisana pokrajina koja je ušla u sastav zajedničke države sa svojom teritorijom, organima vlasti, industrijom, i bez svega toga je ostala.

"Borba protiv izmišljenog vojvođanskog separatizma je zapravo dimna bomba za prikrivanje stvarnih problema u zemlji", ocenio je Čanak.

 

On je izrazio čuđenje što niko iz Beograda nije uhapšen u navodnoj borbi protiv kriminala i korupcije, već je najviše hapšenja bilo u Vojvodini.

 

"Da li je moguće da je Vojvodina takva jedna trulež da se svi kriminalci nalaze u Vojvodini i da se svi haški begunci skrivaju u Vojvodini? Niko ne sme da takne klupko zmija u Beogradu, jer ako takne nečiji rep, nikada ne zna koja će ga glava ugristi", ocenio je Čanak.

 

Partija evropskih socijalista uputila je čestitku učesnicima Kongresa i ocenila da je Srbiji potrebna jaka LSV koja će je približiti Evropskoj uniji.

 

"Značajno je da se izgradi jak opozicioni pokret sposoban da obezbedi solidnu, progresivnu, političku alternativu za građane Srbije", istakao je u pismu predsednik PES Sergej Stanišev. Članice PES-a iz Srbije su LSV i Demokratska stranka.

 

Čestitke delegatima kongresa poslao je i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, kao i nekoliko poslanika tog parlamenta i predstavnici Evropske slobodne alijanse. Čestitke je uputio i predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić, predstavnici Socijaldemokratske partije Hrvatske.

 

Gosti na kongresu su bili predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić, predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać, potpredsednik Liberalno-demokratske partije Dušan Mijić, potpredsednica Demokratske stranke Vesna Martinović, predstavnici Vojvođanske akademije nauke i umetnosti.

 

Gosti iz regiona bili su predstavnici Demokratske partije socijalista Crne Gore, Istarskog demokratskog sabora, Liste za Rijeku, Nove socijaldemokratske partije Makedonije. Kongresu je prisustvovao i ambasador Crne Gore u Srbiji Igor Jovović, kao i predstavnici ambasada SAD, Francuske, Turske, Kine i Angole.

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode