Nestalo 414.000 hektara srpskih oranica ?!

20.11.2012 06:25

To je urađeno tako što su direktori zadruga sa načelnicima katastara pred privatizaciju prekrajali podatke, kaže Ilić

prodaja zemlje, zemljište, oranice, Nenad Ilić, udruženje Obruč

Sumnjiva prodaja zemlje

BEOGRAD - Kako su prodate njive?!
Kroz privatizaciju društvenih preduzeća u privatne ruke prešlo je više od 400.000 hektara državnog i zadružnog poljoprivrednog zemljišta.

Iako se prema zakonu poljoprivredno zemljište ne može privatizovati, kroz knjiženje državne i zadružne zemlje kao društvene svojine, stotine hektara najkvalitetnije poljoprivredne zemlje završilo je u privatnim rukama.

Lažni listovi

Nenad Ilić, predsednik Udruženja za borbu protiv korupcije „Obruč“, tvrdi da je „kroz privatizaciju nestalo 214.105 hektara zadružne zemlje“.

- To je urađeno tako što su direktori zadruga sa načelnicima katastara pred privatizaciju prekrajali podatke tako što su zadružno poljoprivredno zemljište vodili kao društvenu svojinu. Zakonom o poljoprivrednom zemljištu iz 1992. godine i iz 1997. celokupno zemljište pre privatizacije moralo je biti iz društvene prevedeno u zadružnu svojinu. Direktori preduzeća su u lažne posedovne listove upisivali društvenu svojinu nad zemljištem u vlasništvu zadruge i kao takvo ga prodavali. Te programe privatizacije odobravala je Agencija za privatizaciju i tako je došlo do nestanka 214. l05 hektara zadružnog i više od 200.000 hektara državnog zemljišta - kaže Ilić i navodi primer Ratkova, gde je pri privatizaciji prijavljeno 160 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, a zvanični podaci RGZ kažu da je bilo 413 hektara.

Savet se oglasio

Ovim problemom bavio se i Savet za borbu protiv korupcije, koji je juče saopštio da je 6. novembra 2012. godine Vladi Srbije dostavio Izveštaj o državnom i zadružnom zemljištu u postupku privatizacije.

- Savet je u izveštaju zaključio da privatizacijom poljoprivrednih preduzeća i kombinata nije zakonito rešen status poljoprivrednog zemljišta. Mnoga preduzeća privatizovana su bez prethodno rešenog pitanja svojine nad zemljištem - rekao je potpredsednik Saveta prof. dr Miroslav Milićević.

 

Šta je radila Agencija?

U izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije piše da je propusta bilo u samom procesu privatizacije zato što je Agencija za privatizaciju obavljala promet zemljišta iako za to nije bila nadležna, jer je u skladu sa važećim zakonima poljoprivredno zemljište u javnoj svojini van prometa.

- Agencija dužna je da pruži dokaz o tome na osnovu kojih ovlašćenja je otuđila državno i zadružno zemljište - kaže Milićević.

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode