Novi Pazar: Muftija Zukorlić formirao štab za odbranu Islamske zajednice

06.05.2013 20:55

Muftija Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Muamer Zukorlić saopštio je danas da je formirao Štab za odbranu Islamske zajednice na čijem je on čelu.

On je rekao da će taj štab imati cilj očuvanje ustavnog poretka Islamske zajednice u Srbiji i da će u ''tom cilj preduzeti sve neophodne radnje i aktivnosti, zaštite organa i funkcionisanja ustanova, a u skladu sa Ustavom i interesima i Islamske zajednice''.

Zukorlić je pozvao aktiviste Islamske zajednice u Srbiji da se jave Štabu za odbranu kako bi dobili uputstva o daljim aktivnostima i ponašanju.

Muftija Zukorlić je izrazio uvjerenje da će uz podršku uposlenika i vjernika uspješno odobiti i ovaj napad.

Prema njegovim riječima ''mali narodi su u poziciji da biraju između nemirne slobode i mirnog ropstva''.

"Naš izbor je sloboda pa makar bila i nemirna i nipošto ropstvo pa makar bilo i mirno. Cijena se plaća redovito kao što vidite i nipošto nas ova cijena neće pokolebati", poručio je on.

Prema njegovim riječima i ovoga puta organizatori i glavna logistika su politički i interesni krugovi koji, kako je rekao, ne mogu da se pomire sa tim da će na području Sandžaka i općenito Srbije funcionira Islamska zajednica koja neće biti servis nijednoj političkoj partiji, politici i interesnoj grupi.

"To su principi sa kojima funkcioniramo dvije decenije i tako ćemo nastaviti", ukazao je on.

On je rekao da se skupljaju potpisi čiji je cilj pomirenje i jedinstvo Islamske zajednice. Podvlači da su ti potpisi potrebni i reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu ef. Kavazoviću kako bi se lakše uključio u rješavanje problema u Islamskoj zajednici na Sandžaku i Srbiji.

Sedmočlanim Štabom za odbranu Islamske zajednice rukovodiće potpredsjednik Mešihata i direktor Medrese Rešad ef. Plojović.

"Uloga Štaba bit će poduzimanje svih potrebnih aktivnosti i poteza u cilju očuvanja ustavnog poretka i normalnog ambijenta za funkcionisanje organa i ustanova Islamske zajednice", navedeno je u saopštenju.

Mešihat je odlučio da uputi višečlanu delegaciju Islamske zajednice i njenih ustanova koja bi vrhovnog poglavara, reisa Kavazovića u Sarajevu upoznala sa aktuelnim stanjem u Islamskoj zajednici.

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode