Novi Sad: Saslušan funkcioner lažne Romske partije

11.02.2013 20:08

Srbin izbeglica iz Knina registrovao sa familijom i kumovima lažnu romsku partiju i kupovao romske glasove! Lažna romska partija je na izborima iskoristila mogućnost u zakonu i kao manjinska stranka ušla u skupštinu, iako na njihovoj listi nije bilo nijednog Roma. Od šest odborničkih mesta koja su dobili, pet mesta zauzimaju izbeglice iz Krajine - članovi Bokanove familije i njegov kum Zoran Narančić.

Funkcioner lažne partije Roma - Romske demokratske stranke,izbeglica srpske nacionalnosti iz Knina Tomislav Bokan saslušan je u Osnovnom sudu u Novom Sadu zbog sumnje da je davao novosadskim Romima mito za glasanje na lokalnim izborima.

Portparolka tog suda Tijana Jakovljević rekla je da je Bokan saslušan 30. januara, a da je tokom istražnog postupka ranije saslušano još šest osoba, osumnjičenih da su od Bokana primile novac da bi na lokalnim izborima u Novom Sadu glasale za RDS.

Poslednja tri svedoka biće saslušana 7. marta. Predmet će potom biti dostavljen Osnovnom javnom tužištvu u Novom Sadu, koje treba da odluči da li će podići optužnicu protiv Bokana i ostalih.

Tužilaštvo je 31. jula prošle godine podnelo predlog za preduzimanje određenih istražnih radnji protiv Bokana i šest osoba za koje postoji sumnja da su od njega primile novac kako bi glasale za RDS na lokalnim izborima 6. maja.

Tijana Jakovljević je rekla da je tokom istrage saslušan i određen broj svedoka, a tužilaštvo nije predvidelo da se tokom istražnih radnji izvode još neki dokazi.

Odbornici lažne romske partije RDS našli su se u novosadskoj vlasti kao ravnopravan partner s mnogo većim strankama i dobili nekoliko pozicija u Gradskom veću i upravi, kao i gradska preduzeća, te je tako Bokan imenovan za v. d. direktora JP "Urbanizam".

Za vreme kratkog vladanja koalicije Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine, Srpska napredna stranka i Demokratska stranka Srbije optuživali su RDP za kupovinu glasova i podneli krivične prijave. Sada su s tom strankom u koaliciji.

RDS je na izborima iskoristila mogućnost u zakonu i kao manjinska stranka ušla u skupštinu, iako na njihovoj listi nije bilo nijednog Roma. Od šest odborničkih mesta koja su dobili, pet mesta zauzimaju članovi Bokanove porodice i njegov kum Zoran Narančić.

Tomislav Bokan ubacio članove porodice na listu odbornika

Tomislav Bokan, nosilac liste Romske demokratske partije, je u Skupštinu Novog Sada pored četiri člana svoje porodice ubacio i svoga kuma Zorana Narančića (42).

Osim što je na ovaj način zloupotrebio zakon, Tomislav Bokan (42) je i slagao o svome romskom poreklu, kao i o poreklu svoga kuma.
Tomislav Bokan nije hteo da komentariše, ali je izjavu dao osnivač RDP Bela Kurin. On je rekao za da u svemu ovome nema ništa neobično, štaviše, pozdravlja to što je Srbin izbeglica iz Knina Bokan na listu romske stranke, iako nije Rom, ubacio čak četiri člana svoje porodice, plus kuma!

- Ja se ponosim što će Narančić biti predstavnik naše stranke u novosadskom parlamentu! Drago mi je što su takvi stručni, kulturni i pošteni ljudi na našoj listi, jer nikada neće prodati svoje mandate i izdati stranku i Rome. Da je bilo 78 Bokana, svi oni bi bili na listi RDP-a! - poručuje Kurina.
On dodaje da nije važno što Bokan i ostali nisu Romi, već je jedino važno da se ostvari program te stranke, koji će na taj način njima pomoći i poboljšati uslove života građana romske populacije u Novom Sadu.
Član predsedništva Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor kaže za Telegraf da je RDP  zloupotrebio zakon stavljajući na listu romske manjinske partije ljude koji se ne izjašnjavaju kao Romi.
- Ovo je još jedan od dokaza zloupotrebe zakona. Romska demokratska partija je iskoristila rupe u zakonu, kao što je to uradila i lista Nijedan od ponuđenih odgovora. Ovakve zloupotrebe nikako nisu dobre za manjinske nacionalne zajednice u Srbiji - upozorava Pastor.

U Skupštinu Novog Sada po prvi put će ući jedna romska partija, ali na listi Romske demokratske partije nema nijednog roma i među tih šest odbornika, njih četvoro je iz iste porodice- Bokanove, a tu je i njihov kum.   

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode