PARAZITI: Partijama mesečno 104 miliona dinara narodnih para

16.01.2013 22:44

Tokom ove godine na račune 25 parlamentarnih stranaka stizaće gotovo isti iznosi. Partije će mesečno deliti 104.255.647 dinara, milion manje nego lane što je zanemarljivo olakšanje za opterećenu narodnu grbaču.

NA račune 25 parlamentarnih stranaka, koliko ih je na platnom spisku države, tokom ove godine mesečno će stizati oko 1,1 milion dinara manje nego što su delili lane od januara do decembra. To znači da kriza nije mnogo okrnjila partijski fond, namenjen finansiranju njihovog redovnog rada. Jer, kada se podvuče crta, većini je sledovanje srezano za svega nekoliko hiljadarki.

Prema podacima dostavljenim iz Ministarstva finansija i privrede, najveće mesečne uplate dobijaće SNS, koji i ima najviše mandata. Naprednjaci, koji su lane dobijali više od 25 miliona, sada će svakog meseca na računu imati za oko 182.200 dinara manje. Prošlogodišnjih 19,2 miliona namenjena demokratama smanjena su za skoro 140.000, socijalisti će imati za oko 7.000 manje, LDP za 46.750, sledovanje za G17 umanjeno je za oko 40.000 dinara...

Najmanje ”rezanje” mesečnog sledovanja imaće partije s jednim poslanikom, odnosno oni koji inače dobijaju najmanje iznose. Tako će, na primer, Zeleni Srbije (bivša Nova demokratija odnosno Liberali Srbije), DHSS i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, koji su lane mesečno dobijali po 384.644, sada svakog 15. u mesecu primati za 2.800 dinara manje. Kako se povećava broj poslanika koji predstavljaju stranke u parlamentu, tako se povećava i minus partije.

U partijama su, uglavnom, zadovoljni novcem koji će dobijati iz državne kase, ali navode da bez donacija ili članarina ne bi mogli da pokriju sve troškove. Kako nam je rečeno u većinu štabova, otkad je počela kriza, uveli su i rigorozne mere štednje, pa se manje troši struja ili se kraće telefonira.

Od Tamare Tripić, sekretara DS, čuli smo da je ovoj partiji za normalno funkcionisanje potrebno oko 12 miliona dinara mesečno. A uz ravnomernu raspodelu sredstava koje dobiju i sakupe, kaže, pokrivaju sve redovne troškove.

 

- Ni kada nam je rebalansom budžetom tokom prošle godine značajnije smanjen iznos, nismo imali problema sa plaćanjem obaveza. Zadovoljni smo iznosom koji ćemo sada dobijati - kaže Dejan Mihajlov, direktor DSS.

Bojan Bajčeta, funkcioner URS, objašnjava da svaka partija iz njihovog saveza, prima posebne uplate na svoje račune.

- Sa članarinom, donacijama i iznosom koji dobijamo iz budžeta, uspevamo da budemo na nuli - kaže nam Bajčeta. - Imamo oko 170 odbora po Srbiji i, generalno, uspevamo da pokrijemo troškove.

KAO NEVLADINI

SVE partije koje su ušle u parlament dobijaju uplate iz ”pregrade” Ministarstva finansija. Te isplate se vode kao dotacije nevladinim organizacijama. A budžetom za ovu godinu planirano je da podele ukupno 1.255.650.000 dinara. Sledovanje zavisi od broja mandata u parlamentu, ali i od broja osvojenih glasova na izborima.

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode