Partije: Naprednjaka najviše,demokrata sve manje...

06.02.2013 14:48

Nakon opštih izbora u Maju prošle godine skoro sve parlamentarne stranke beleže porast broja članova, osim najveće opozicione partije, Demokratske stranke, iz koje se od Juna do danas iščlanilo skoro 18.000 ljudi.Najbrojnija Srpska napredna stranka,slede je Socijalistička partija Srbije i Ujedinjeni regioni Srbije a Demokratska stranka je trenutno na četvrtom mestu po broju članova sa tendencijom daljeg pada.

U deset parlamentarnih stranaka, prema podacima republičkog Zavoda za statistiku, ukupno je u ovom trenutku učlanjeno više od milion građana Srbije, a sudeći prema navodima stranačkih predstavnika taj broj se iz dana u dan uvećava.

Donekle je logično da se posle izbora menja i broj članova stranaka, u zavisnosti od njihovog uspeha. Iako je Srpska napredna stranka prvi put došla na vlast pa bi se možda moglo očekivati da svi hrle u njihove redove, oni negiraju da im se posle izbora naglo povećao broj članova.

U toj partiji nisu mogli da daju precizan podatak o članstvu iz juna, ali kažu da se od osnivanja stranke beleži konstantan porast. Trenutno su najmasovnija stranka jer im je, prema njihovim podacima, broj članova u oktobru premašio 360.000.

Socijalisti su izgleda posle ponovnog ulaska u vladu "profitirali“, jer tvrde da za poslednjih šest meseci imaju 12.239 novih članova, tako da člansku kartu SPS trenutno ima 104.000 ljudi.

Izgleda da su Ujedinjeni regioni Srbije jedina politička opcija čiji ostanak na vlasti nije doveo do omasovljenja. Portparol URS Marko Selaković kaže da ovaj savez ima "približno isti broj članova kao i pre šest meseci, a to je nešto više od 100.000. ljudi".

Jedini na koje je izborni rezultat i te kako uticao, ili su jedini donekle iskreni u saopštavanju ovih podataka, jesu demokrate. Prema njihovim podacima, od gubitka majskih izbora do danas iz DS se iščlanilo tačno 17.992 građana, dok, s druge strane, imaju i 173 nova člana uglavnom iz Vojvodine. U ovom trenutku DS je četvrta po brojnosti politička stranka u Srbiji sa 98.830 članova.

U PUPS takođe napominju da je njihovo članstvo u poslednjih šest meseci uvećano oko 20 odsto. "Početkom 2012. imali smo 109.000 članova. Naglo povećanje smo imali posle Miholjskog okupljanja u Sava centru 2011. godine“, kažu u penzionerskoj partiji.

I vladajućoj Socijaldemokratskoj partiji Srbije, čiji je lider Rasim Ljajić, "od 1. juna prošle godine do sada je pristupilo 1.743 novih članova", kaže predsednik IO SDPS Branko Gogić. On ističe da su od toga njih 1.268 prvi put u nekoj stranci, dok se u istom periodu iščlanio 21 građanin.

"Trenutno u bazi podataka imamo 53.008 članova", navodi Gogić.

Tendencija rasta članstva beleži se, međutim, u nekim opozicionim partijama. Kako navodi predsednik Izvršnog odbora DSS Milovan Milošević, stranka Vojislava Koštunice svake sedmice primi 30 do 50 novih ljudi u svoje redove. Pred izbore, kako dodaje, DSS je imala 90.000 članova, dok ih danas ima oko 1.500 više.

"Sve češće beležimo članove iz dijaspore i one koji se prijavljuju elektronskim putem. Za poslednje dve godine, otkako sam na čelu IO, nije bilo velikih padova“, objašnjava Milošević.

U LDP navode da "u meri u kojoj je moguće da podaci o članstvu budu precizni“, ova partija danas ima oko 80.000 članova, što je četiri odsto više nego u istom periodu prošle godine".

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode