Pastor: Hoće da destabilizuju Vojvodinu

04.01.2013 06:10

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da su dešavanja sa Razvojnom bankom Vojvodine tokom proteklih nekoliko meseci, kao i politički pritisci i optužbe na račun Pokrajine u tom pogledu, ukazivali na pokušaj da se destabilizuje pokrajinska vlast. Lider Saveza vojvođanskih Mađara ocenio je da je “uz sva poniženja koja je vojvođanska administracija pretrpela u toj kampanji”, kao rezultat došlo i do gubitka poverenja građana u Vojvodinu i njene institucije.

– Ne znam šta je bio čiji cilj u lakrdiji sa Razvojnom bankom Vojvodine, ali sve što se dešavalo ličilo je pokušaj da se destabilizuje pokrajinska vlast. Mi smo slušali veoma ozbiljne i teške optužbe s najviših pozicija u Vladi Srbije, koje su onda povlačene uz obrazloženja da je to bilo medijski pogrešno preneto. I tu nije bila na udaru samo RBV, nego i Fond za kapitalna ulaganja… – ukazao je Pastor.

Očekujete li da će Fond za kapitalna ulaganja biti sledeći na tapetu, budući da takve najave već dolaze iz stranaka koje su opozicija u pokrajinskom parlamentu, ali su vladajuće u republičkom?

Ištvan Pastor – To mi mnogo liči na situaciju da neko nekog plaši. A ja ne vidim razlog zašto bi bilo ko trebao da se uplaši od najave da će neko doći i kontrolisati poslovanje tog fonda. Pa i do sad je postojala mogućnost takve kontrole, kojih je i bilo. I ja u tim kontrolama ne vidim nikakav problem. Ako se utvrdi da je neko nešto zgrešio, on zbog toga treba da odgovara. Ali ne vidim razlog da neko sad pokušava da nas time zastraši, sem ako iza svega ne stoji goli politički pritisak.

U kojoj meri će eventualno poljuljano poverenje u pokrajinsku vlast zbog slučaja RBV otežati poslovanje novog razvojnog fonda, koji tek treba da se formira?

Ištvan Pastor – Upravo formiranjem tog fonda treba da pokažemo da Pokrajina može da bude bolji domaćin i efikasniji gazda, što verovatno jeste dovedno u sumnju zbog te lakrdije oko Razvojne banke Vojvodine. I zato je razvojni fond naša šansa. To svakako ne može da anulira sva ona poniženja i šamare koja smo kao pokrajinska administracija doživeli proteklih meseci zbog RBV, ali mislim i da smo možda tek na početku tih suočavanja s realnošću kojih će verovatno biti sve više i više. I baš zato ima smisla ići u stvaranje razvojnog fonda kako bi se spasilo ono što se spasiti može iz RBV. Ako je prethodni Fond za razvoj mogao biti efikasan instrument, što smo već pokazali, ne vidim zašto to ne može bit novi razvojni fond. Nemam ništa protiv Republičke vlade, ali mislim da je način na koji se sve to kroji krajnje ponižavajući za Vojvodinu. Jer, mi smo dovedeni u situaciju da uprkos sporazumu između dveju vlada o zakonskom predlogu koji je prošao kroz proceduru Skupštine Vojvodine o novom razvojnom fondu, Vlada Srbije i poslanici koji je podržavaju naknadno predlažu amandmane na taj zakon. To je neverovatno ponižavanje Vojvodine i njenih institucija…

Kako to da se toliko razlikuju viđenja pokrajinskog budžeta unutar vladajuće koalicije u Vojvodini i oko famoznih sedam posto i oko iznosa za kapitalna ulaganja?

Ištvan Pastor – Budžet je problematičan iz različitih aspekta. Jer, tih 12 milijardi je virtuelni novac za virtuelni projekat. Ne postoji ni projektno-tehnička dokumentacija za taj autoput i za tunel kroz Frušku goru. Postoji samo ideja i postoji potreba za tom saobraćajnicom. Ali, od ideje do zabadanja prvog ašova treba da prođe dosta vremena, a potrebno je i da se raspiše tender za izradu različitih studija, dobiju razne saglasnosti… Da li je sve to moguće uraditi u godinu dana? U to je teško poverovati. Uz to, nigde nisam video da se tih 12 milijardi u republičkom budžetu pojavljuje kao nešto što treba da se transferiše Pokrajini. To je fiktivan novac koji se pojavljuje samo na papiru, ali plašim se da ga nikada nećemo videti.

Zato ovaj budžet više vidim kao manevar da bi se tu sad nešto zamazalo. No, veći problem je što Pokrajini ostaje realno za kapitalna ulaganja u narednoj godini tek nešto više od dve milijarde dinara, a taj iznos nikada nije bio na tako niskom nivou. I ta sredstva ne odvaja Republika nego Pokrajina iz sopstvenih izvora. Ali posebno mi je problematično što na sve to vojvođanska vlada kaže da je sve u najboljem redu, da je ispoštovan ustvani okvir od sedam posto i udeo koji se odnosi na kapitalna ulaganja. Ja to ne razumem. Jer, takvim tvrdnjama mi praktično napuštamo zadnju branu, a onda više nema kraja uzmicanju.

Potpuno je jasno da mi nismo mogli da promenimo odluku o republičkom budžetu, jer smo prethodno učinili sve što smo mogli u tom pogledu: pokrenuli postupak pred Ustavnim sudom, imali zakonodavnu inicijativu i amandmane na budžet i pregovarali… Ali, ništa nije vredelo. E, onda je trebalo to građanima Vojvodine da kažemo i da im objasnimo da je to realnost, ali i da mi nismo s tim saglasni niti zadovljni, te da je Ustav prekršen i da to nismo mogli da sprečimo. Takođe, trebali smo jasno kazati da ipak nećemo ići na privremeno finansiranje nego na usvajanje takvog budžeta, ali da ne odustajemo ni milimetar od onoga što smo do sada tvrdili. Jer, ako sada tvrdimo da nam je virtuelnih 12 milijardi dovoljno, ko nam garantuje da dogodine iz republičke vlasti neće reći: evo vam virtuelnih pedeset milijardi i možete da se odreknete sledeća tri pokrajinska budžeta.

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode