RAZBOJNIK: Službenik SPC živeo kao kralj o trošku vernika!

10.02.2013 10:42

Uhapšeni blagajnik SPC Srba Žikić (50), koji je ukrao oko milion evra, pokradeni crkveni novac rasipao je godinama nemilice na razne perverzije. Blagajnik je letovao na Svetom Stefanu gde je trošio i desetine hiljada evra koje su siromašni vernici SPC davali crkvi, kupovao je „mercedese“, ostavljao ogroman bakšiš gde god bi se obreo. Žikić je preksinoć izveden pred istražnog sudiju koji mu je odredio pritvor od mesec dana.

Izvor blizak istrazi navodi da su prilikom pretresa kuće blagajnika pronađeni pištolji od kojih jedan sa dozvolom i jedan kupljen na crno. Nevericu su izazvale i pronađene policijske lisice. Osim veoma male sume novca - 10.000 evra, u odnosu na milion ukradenih evra, u kući je bilo zlato i dva izuzetno skupocena ručna sata. Žikić je živeo sa porodicom u iznajmljenom luksuznom stanu na Dedinju za koji je plaćao rentu oko 1.500 evra.


Kontroverzni blagajnik je bukvalno na dnevnom nivou trošio znatne sume novca jer je uvek bio u prilici da uzme iz kase Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Izvor navodi da, međutim, nije samo Žikić uživao u pokradenom crkvenom novcu.

 

Kako je trošio

  • Letovao na Svetom Stefanu
  • Kupovao mercedese
  • Izdržavao bližu i dalju familiju
  • Pozajmljivao i poklanjao novac prijateljima
  • Kupovao skupocene satove

- On je novac davao i pozajmljivao. Davao je ukradeni novac i familiji. Bio je krajnje galantan čak i kod automehaničara. Bahatio se s pokradenim novcem ostavljajući napojnice veće od samog računa. On je jednostavno trošio gde je stigao - kaže izvor.


Žikić je ostavljao i po hiljadu evra za dečje rođendane predstavljajući sebe kao dobrog čoveka koji odvaja toliki novac iako zarađuje prosečno. Blagajnik, inače svršeni teolog i sin sveštenika, voli „mercedes“. Prilikom hapšenja imao je dva „mercedesa“, od kojih je jedan novi model. Policija je otkrila i jednog od saučesnika kome je Žikić davao novac, a s kojim je trebalo da otpočne zajednički „biznis“.

Stan na Dedinju plaćao je 1.500 evra
 

Istraga će biti proširena i na još neke službenike Patrijaršije jer se sumnja da Žikić nije sam u milionskoj krađi, ali i na ljude iz njegove privatne okoline. Žikića koji u Patrijaršiji radi oko dvadesetak godina, još od vremena patrijarha Germana, praktično je prijavio sadašnji patrijarh Irinej kada se otkrilo da nedostaje deo novca u eparhijskoj kasi. Prema dosadašnjoj istrazi, iz patrijaršijske kase ukradeno je 19,5 miliona dinara, 40.000 švajcarskih franaka, 50.000 američkih dolara i 890.000 evra. Međutim, sumnja se da ovaj iznos nije konačan.


Blagajnika je policija uhapsila u sredu usred dana u zgradi Patrijaršije, a akcija je izvedena tako diskretno, da ostali zaposleni nisu ni posumnjali da je posredi hapšenje. Patrijarh Irinej je MUP zamolio za tajnost akcije.


Žikić je najviše novca ukrao u vreme bolesti patrijarha Pavla. Sumnja se da je najznačajniji deo iznosa ukraden iz eparhijskog razreza i sa depozita koje beogradski hramovi imaju na crkvenom računu. Eparhijsku kasu jednom godišnje kontroliše nezavisna crkvena komisija. Tokom godine kasu niko ne proverava. Sumnja se da je on kasu koja je bila njegovo zaduženje popunjavao tako što je pred kontrolu uzimao iz centralne kase SPC.

 

Veruje se na reč


Izvor  iz Patrijaršije kaže da iako postoji komisija koja proverava crkvene račune, „jednostavno najviše se verovalo na reč”.
- Niko nije ni slutio da je moguće da neprestano potkrada novac. Veruje se na reč, a proverava onako usput. Žikić je zloupotrebio i poverenje.

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode