RAZBOJNIŠTVO: Bivša vlast dala 130 miliona narodnih para za fontanu!

16.02.2013 08:42

Rekonstrukcija fontane na platou ispred Palate „Srbija“ na Novom Beogradu koštala je poreske obveznike Srbije astronomskih 131,3 miliona dinara, to jest nešto više od milion evra!

 
Toliko novca je u periodu od 2010. do 2012. godine potrošila Uprava za zajedničke poslove republičkih organa kako bi fontana danas „žuborila“ uz softversku podršku.

Žubor koji je koštao narod milion evra!Uživa u žuboru: Mirko Cvetković

Problematično je, međutim, što ovaj megalomanski poduhvat Uprava nije realizovala preko javnog nadmetanja, već u restriktivnim i postupcima sa direktnim pogađanjem, tako da je na ime ugovaranja dodatnih radova projekat ispao duplo skuplji u odnosu na predračunsku vrednost!
Pri tom je najviše novca, čak 92 miliona dinara, zaradio izvođač radova „Morava in“ iz Kruševca.
Na povećanje obima uticala je kreativnost i sugestije samih izvođača a ne prvobitno urađeni i odobreni projekat.
Zbog toga je Uprava svaki posao praktično dva puta ugovarala, pa je potpisano pet ugovora o izvođenju dodatnih, odnosno naknadnih radova. Za te radove nisu oglašeni tenderi, već su svi ugovori zaključeni direktnom pogodbom otkriva izvor iz Uprave.

.

Rodić: Izbegavanje tendera je krivično delo!

Sekretaru Udruženja za građevinsku industriju u PKS-u Goranu Rodiću nije sporna suma izdvojena za rekonstrukciju fontane koliko mu je problematično ugovaranje posla od milion evra mimo javnog tendera.
-Hidorotehnička elektrooprema i osvetljenje se uvoze i to je zaista skupo, ali pitanje je zašto je sve to urađeno mimo raspisivanja javnog poziva, koji je obaveza za sve nabavke skuplje od tri miliona dinara. Ako postupak nije sproveden ni po proceduri za pomoć građevinskoj industriji, onda je to krivično delo i onaj ko je to sproveo bi morao debelo da odgovara - smatra Rodić.

Iz ove institucije su našem listu saopštili da je projektna dokumentacija za rekonstrukciju fontane izrađena u periodu 2004-2005.godine, te da je predračunska projektantna vrednost radova iznosila 74,13 miliona dinara.Fontana plaćena milion evra...
Pošto novac nije bio obezbeđen, generalna sanacija fontane je po toj tehničkoj dokumentaciji započeta tek nakon pet godina i realizovana u tri faze u periodu 2010-2012.
Zvanični podaci Uprave, do kojih je naš list došao potvrđuju da su dodatni i naknadno ugovoreni radovi na rekonstrukciji fontane koštali budžet oko 22 miliona dinara.
Naime, sa firmom „Morava in“ prvobitno je 2010. godine potpisan ugovor vredan 13,2 miliona, da bi potom ugovoreni naknadni radovi u vrednosti od 3,3 miliona dinara. Sa istom firmom je 2011. godine potpisan ugovor u vrednosti od 59,6 miliona dinara a potom su ugovoreni naknadni radovi za 16 miliona dinara, a sve to je pravdano „tehničko – tehnološkim“ razlozima.
Troškovi ugradnje glamurozne rasvete fontane ispred Palate „Srbija“ ugovoreni su 2012. godine po ceni od 28,6 miliona dinara, a potom su sa konzorcijumom „S&R Magma" i „Mc Corona“ ugovoreni i dodatni radovi od 1,7 miliona dinara.

Uprava: To je uobičajeno 
U toku izvođenja takvih radova su uobičajene izmene i dopune tehničkih rešenja predviđenih osnovnim projektom, a posebno pri rekonstrukcijiama i adaptacijama postojećih objekata, kako u količini predviđenih radova, tako i u skrivenim nedostacima objekata koje projektant nije mogao sagledati tokom izrade osnovnog projekta – objašnjavaju iz Uprave za zajedničke poslove razloge ugovaranja dodatnih radovaa i dodaju da je izvođač radova „Morava in“ izabran bez javnog tendera jer „građevinsko zanatski radovi u objektima republičkih organa mogu biti izvedeni od ograničenog broja ponuđača s obzirom na tehničku, kadrovsku i finansijsku osposoblojenost, a nije moguće da se isti planiraju sa stanovišta obima i vremena“.

 

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode