SPC: Vrh crkve se plaši bludnih vladika

09.05.2013 20:56

Vrh SPC, suočen čak i sa eksplicitnim kršenjima kanona i sa krivičnim delima vladike Vasilija, kao i episkopa vranjskog Pahomija, još se nije usudio da otvoreno progovori o skandalima, na taj način štiteći sebe, ali i vladike koje joj ruše ugled.

Zasad nema ni najave da bi o postupcima Vasilija Kačavende mogao da raspravlja crkveni sud, a Sinod govori samo o njegovom razrešenju zbog bolesti.

Sagovornici bliski crkvi, koji žele da ostanu anonimni, kažu da je osnovni razlog što SPC ne zauzima oštriji stav taj što želi da što manje ošteti sopstveni ugled u narodu, ali i zbog toga što među samim episkopima postoje oni koji strahuju od toga šta bi prozvane vladike, poput Vasilija ili Pahomija, mogle da iznesu u javnost.

- Sramno je što je Srpska pravoslavna crkva, tačnije vladika bački Irinej Bulović, izdao onakvo saopštenje, da je Kačavenda zbog bolesti penzionisan, i u kom se nijednom rečju ne spominju seksualni odnosi sa mladićima i video-snimci koje je ceo svet video. - kaže Duško Tomić, advokat majke Milića Blažanovića, nastradalog nakon što je odbio da spava sa vladikom, i bivšeg đakona Bojana Jovanovića, koji je Kačavendu prvi javno optužio za seksualno zlostavljanje.

Zatvorska kazna i do 12 godina


Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava, kaže da bi Kačavenda, zbog obljube zloupotrebom službenog položaja, mogao da se suoči sa zatvorskom kaznom od tri meseca do 10 godina, odnosno do 12 godina, ukoliko je obljubljen maloletnik. „Tu bi bilo posla za Tužilaštvo, čak i ako nema pedofilije, onda zbog podvođenja“, kaže on.

Verski analitičar Živica Tucić ne želi da se upušta u tumačenje saopštenja Sinoda, ali dodaje da sigurno postoje i drugi slučajevi u samoj crkvi koje bi trebalo analizirati.
Advokat Tomić, s druge strane, kaže da Kačavendu očigledno štiti i država (Republika Srpska), jer, kako kaže, nijedan politički skup ne može da prođe bez njega.

- Mislim da se mnogi ljudi iz vlasti i crkve plaše da će, ukoliko se slučaj Kačavende skroz raskrinka, on progovoriti o svemu i da će mnogi potonuti sa njim. Upravo iz tih razloga mislim i da Tužilaštvo ne reaguje. Zamislite kako se nakon onakvog saopštenja osećaju momci koji su doživljavali ucene, neki bili primorani, a neki iz straha i zbog novca bili umešani u sve prljave radnje Kačavende. Još je navodno rekao kako će preostali deo života provesti u dokazivanju istine. On treba da ide u zatvor, a ne u penziju. Minimum koji je crkva trebalo da uradi je da okupi 12 episkopa sa patrijarhom na čelu, da raščini Kačavendu, da se javno izvini žrtvama i da nastradalog Milića Blažanovića proglasi za mučenika - kaže Tomić.

 

  Kačavenda
1938. Rođen u Sarajevu
1957. Zamonašen u manastiru Ozren
1978. Posle smrti episkopa Longina, Sabor SPC izabrao ga za episkopa zvorničko-tuzlanskog
1978. Hirotonisan u Sabornoj crkvi u Beogradu, a potom ustoličen
1999. Majka mladog bogoslova Milića Blažanovića optužila ga da je njen sin ubijen bombom jer nije hteo da spava sa vladikom
2012. Dečaci iz Cetinjske bogoslovije požalili se svojim duhovnicima da su imali neprijatnosti sa vladikom Kačavendom
2012. Sinod došao u posed snimaka i video-materijala intimnih odnosa vladike Vasilija s drugim muškarcima
2012. Vladika podneo zahtev za penziju, obrazlažući ga zdravstvenim razlozima
2013. Nakon što su vladikini snmici dospeli u javnost, Sinod SPC razrešio Kačavendu

 

   Pahomije
1952. Rođen u Tesliću
1973. Zamonašen u manastiru Dečani
1992. Izabran za episkopa vranjskog
1992. Hirotonisan i ustoličen
2002. Optužen za seksualno zlostavljanje četvorice dečaka od 1999. do 2002. u prostorijama Eparhije vranjske
2006. U dva slučaja oslobođen zbog zastarelosti, a u dva zbog navodnog nedostatka dokaza. Vrhovni sud je našao da prvostepeni sud nije sproveo suđenje u razumnom roku, pa je došlo do zastarelosti gonjenja
2013. Pokrenuta nova istraga zbog nedozvoljenih polnih radnji, za šta ga je optužio magacioner u Eparhiji vranjskoj. U vreme navodnog zlostavljanja magacioner je imao 16 godina i pohađao je prvi razred Srednje bogoslovske škole u Kragujevcu

 

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode