Srbija: Godišnje kradu po 5 milijardi dolara!

12.03.2013 07:53

Srbije se kroz nelegalne finansijske tokove godišnje odlije u inostrastvo preko pet milijardi dolara, odnosno polovina godišnjeg budžeta, što našu zemlju stavlja na visoko 16. mesto u svetu po ilegalnom iznošenju novca. Reč je o parama koje nisu zarađene samo klasičnim kriminalom, već i kroz korupciju i utaju poreza, podaci su američke organizacije „Global Financial Integrity“ (GFI), koja prati nelegalne tokove novca svih zemalja sveta.

 

Kofer sa novcemNaime, ova organizacija je u svom izveštaju od decembra 2012. godine objavila tabelu na kojoj su rangirane države po ilegalnom iznošenju novca, u periodu od 2001. do 2010. godine. Na prvom mestu, od ukupno 143 zemlje nalazi se Kina sa prosečno iznetih 274,17 milijardi dolara godišnje, dok je Srbija zauzela „zavidno“ 16. mesto sa prosekom od 5,144 milijarde dolara godišnje, odnosno preko 51 milijarde dolara za posmatrani period. Međutim, kako GFI u svojim izveštajima prati samo tokove novca preko bankovnih računa, a ne vrši procenu koliko je para iz neke zemlje izneto u gotovini, sledi da je ukupna suma iznetih sredstava daleko viša od objavljene.


Podaci ove organizacije iz Vašingtona pokazuju da je Srbija u vrhu liste, jer se preko pet odsto BDP odlije u inostranstvo kroz nelegalne finansijske tokove. Pored Srbije, oko tri odsto BDP imaju još i Malezija, Filipini i Ujedinjeni Arapski Emirati. Nelagalni finaniski tokovi Kine su oko dva odsto BDP, kao i u Meksiku i Saudijskoj Arabiji.

Dragovan Milićević, član Udruženja finansijskih analitičara Srbije, upozorava da je pet milijardi dolara koliko se godišnje nelegalno iznese iz Srbije u stvari polovina godišnjeg budžeta, odnosno gotovo stoprocentno godišnje zaduživanje u inostranstvu.

Lista nelegalnog odliva novca

- Osnovni uzroci ovakvog finansijskog stanja su, pre svega, finansijska nedisciplina, nespremnost države u prethodnom periodu za obračuna sa korupcijom na svim nivoima i nespremnost za detaljnije kontrolisanje novčanih tokova, prećutno odobravanje poreske evazije i što je još bitnije enormni rast vrednosti uvoza svih vrsta roba i usluga, pri čemu su fakture između dva povezana preduzeća istog vlasnika, od kojih je jedno van granica Srbije i koje se javlja ko dobavljač, često nekoliko puta uvećane - ocenio je Milićević.

On smatra i da je preraspodela bogatstva najdrastičniji negativni efekat ovih pojava sa dalekosežnim posledicama po ukupnu finansijsku likvidnost zemlje, zbog čega bi trebalo izvrši detaljniju kontrolu vodećih domaćih i stranih kompanija u Srbiji.

 

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode