TAJKUN: Krivična prijava protiv bosanskog tajkuna Milorada Dodika

31.01.2013 10:37

Darko Trifunović i hrvatski novinar Domagoj Margetić podneli prijavu koja predsednika RS tereti za nezakonito izvlačenje budžetskih sredstava iz RS

Darko Trifunović i Domagoj MargetićBEOGRAD - Profesor dr Darko Trifunović i novinar istraživač iz Zagreba Domagoj Margetić podneli su Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal Republike Srbije krivičnu prijavu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog nezakonitog izvlačenja novca iz javnih proračunskih sredstava Republike Srpske i organizovanog pranja tako nezakonito stečenog novca u Srbiji!

Oni su u izjavi novinarima ispred zgrade Specijalnog tužilaštva u Beogradu objasnili da su krivičnu prijavu protiv Dodika podneli zbog „zloupotrebe položaja i ovlašćenja, pranja novca stečenog korupcijom, organizovanim kriminalom i trgovinom političkim uticajem, te sukobom interesa".  Krivična prijava se, kako su rekli, takođe odnosi i na krivično delo utaja poreza. Trifunović je rekao da su kao osnov za podnošenje prijave uzeli „tajnu dokumentaciju Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)". Iz ove dokumentacije se vidi, kako su kazali, da su Milorad Dodik i njegova "kriminalna organizacija" prali novac od organizovanog kriminala, stečen kriminalnim aktivnostima SNSD-ove vlasti", između ostalog, i u raznim bankarskim, odnosno tajnim operacijama oko prodaje nekretnina, ne samo u BiH, nego i u zemljama regije, posebno u Srbiji.

„To u celosti dokazuje dokument klasifikovan kao poverljiv, "Izvštaj o postojanju osnova sumnje za počinjenje kaznenih dela', koji je SIPA zaključila 2009. godine", navodi se, uz ostalo, u obrazloženju krivične prijave.

Takođe, se navodi da je prvooptuženi Milorad Dodik „za svog sina Igora prijavio da je bez ikakvih prihoda", a da prema njegovoj imovinskoj kartici iz 2010. godine „poseduje preduzeće u vrednosti od 2.625.000 KM. ili 1,3 miliona evra, automobile vrednosti 50.000 KM te gotovinski iznos na tajnom računu kod Hipo banke u Banjaluci u iznosu preko 10 miliona KM".Domagoj Margetić je objasnio da je do podnošenja krivične prijave došlo upravo tokom nastavka istrage o poslovanju Hipo banke i hapšenja Ive Sanadera u Hrvatskoj, što po njegovim rečima, „potvrđuje vezu Dodika i Sanadera".

Margetić je informaciju o široko rasprostranjenoj političkoj korupciji u RS-u potvrdio svojim izveštajima  i istraživačkim radnjama, koji su priloženi kao dokaz uz podnesenu krivičnu prijavu. U tim dokazima se, pored ostalog, spominje naftna industrija RS-a, privatizacija Telekoma RS-a, ali i preduzeće čije je sedište u Laktašima. Margetić je objasnio da je Dodik „nezakonito stečen novac prao kupovinom nekretnina u Srbiji, i to najmanje dva stana i jedne kuće u Beogradu, čime je prema zakonima Srbije kao građanin te zemlje počinio krivično delo pranje novca sumnjivog i nezakonitog porekla".Trifunović i Margetić su, tokom obraćanja novinarima pred zgradom Specijalnog tužilaštva u Beogradu, pokazali faksimile i kopije svih dokumenata koje, kako su rekli, čvrsto pozivaju na odgovornost aktuelnog predsednika RS-a.

Na pitanje novinara zašto su baš u Beogradu podneli krivičnu prijavu, Trifunović je rekao da je to zato što se upravo to „krivično delo odnosi i na Srbiju". On je rekao da ova njegova aktivnost nema nikakvu političku pozadinu već samo „traži odgovor na pitanja odakle Dodiku toliki novac".

 

Milorad Dodik je 2006. imao imovinu vrednu pola miliona evra, a 2010. njegovo bogatstvo dostiglo je 16 puta veću cifru

Milorad Dodik, Igor Dodik, bogatstvo, uvećano bogatstvo, nekretnine

BEOGRAD - Čarobnjak.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je ostao upamćen po sramnoj podršci trećoj protivustavnoj predsedničkoj kandidaturi njegovog zemljaka sarajevskog profesora Borisa Tadića na minulim predsedničkim izborima u Srbiji uspeo je u periodu od četiri godine da uveća svoju imovinu za 7,8 miliona evra! Dodik je 2006. imao kuće, stanove, kola i ušteđevinu od oko pola miliona, a četiri godine kasnije imovina je narasla na 8,3 miliona evra, pokazuju podaci iz imovinskih karti koje je predao Centralnoj izbornoj komisiji BiH juna 2006. i jula 2010. Dodik je baš u tom periodu (2006-2010) vršio funkciju premijera RS.

Bio „sirotan“

U imovinskoj karti iz 2006 Dodik je prijavio četiri nekretnine (stan i porodičnu kuću u Laktašima i dva stana u Beogradu), nasleđe od 300.000 km (150.000 evra), automobil, deonice, dok je na ime supruge upisao kola, poslovni prostor u Laktašima i 100.000 km (50.000 evra) nasleđa. Prema toj imovinskoj karti, njegovi sin i ćerka nisu imali nikakvu imovinu, niti prihode, te je ukupna vrednost kojom je porodica Dodik tada raspolagala iznosila oko 510.000 evra.

Samo četiri godine kasnije bogatstvo Dodikovih drastično je naraslo. Prema imovinskoj karti iz jula 2010, Dodik je uz postojeće nekretnine prijavio još jednu kuću u Beogradu i naveo da, osim premijerske plate, ima prihode od iznajmljivanja te kuće i zarade od poljoprivrede. Neznatno je izmenjena i imovina njegove supruge Snježane, dok su im deca Igor i Gorica postali pravi biznismeni milioneri.

Naime, Dodikov sin Igor, iako bez ikakvih prihoda, prema imovinskoj karti iz 2010. naprasno ima gotovinski iznos na tajnom računu kod Hipo banke u Banja Luci - i to 5, 4 miliona evra (10.804.881 konvertibilnih maraka), ali i preduzeće „Frut eko doo“, čija je vrednost oko 1,3 miliona evra, kao i automobil od 25.000 evra. Pitanje je kako je Dodik mlađi bez prihoda uspeo da ušteka milione evra? Istovremeno, Dodikova ćerka Gorica Dodik Trišić ima firmu „Triniti medija & konsalting“ u vrednosti od oko 46.000 evra i račun u banci sa 37.000 evra.

Kao mađioničar

Dodik je, dakle, tada imao imovinu vrednu 8,3 miliona evra. U prevodu, uspeo je da se za četiri premijerske godine obogati za celih 7,8 miliona evra! Kojom ekonomskom veštinom, pošto je naveo da su mu legalni godišnji prihodi oko 120.000 evra?
Izvori iz RS kažu da se sumnja da je Dodik stekao bogatstvo sumnjivim poslovima i zloupotrebom službenog položaja i ne isključuju mogućnost da bi se uskoro mogao naći pod lupom istražnih organa.

 

Dodik: Ne vidite dobro, uzmite naočare

Na molbu da objasni kako je uspeo za četiri godine da uveća svoju imovinu za gotovo osam miliona evra, predsednik RS Milorad Dodik odmah nam je uzvratio: „Ne vidite dobro, uzmite naočare“.

- Nisam uvećao imovinu, precizni su podaci. Moja imovina nije tolika u čitavom iznosu, a kamoli da je toliko uvećana. Sve što imam navedeno je u imovinskom kartonu i nikakvo uvećanje nije postojalo.Na primedbu da se upravo iz zvaničnih imovinskih karti vidi da je imovina uvećana - kuća u Beogradu, Dodik odgovara:

- Kuću sam kupio na kredit veoma legitimno i stavio hipoteku. Izdao sam u zakup i tako omogućavam vraćanje anuiteta. Što se tiče računa, greška je bila u pitanju. Na računu nije bilo 10 miliona km, već 10.000. Igor je trebalo da plati račun za fakultet u Italiji. Intervenisali smo i to je Izborna komisija registrovala. Ne nosim papire u džepu, mogu sutra da vam dostavim dokaze - izvod iz banke i izveštaj Centralne izborne komisije da je greška ispravljena - rekao je Dodik.

Međutim, papiri dokazuju da Dodiku „greška“ nije smetala pune tri godine pošto je, prema odgovoru CIK, ispravljena 10. januara 2013. na osnovu izvoda iz banke od 16. novembra 2012. Zanimljivo je da je banka u 2012. iznela stanje na računu Igora Dodika iz 2010. godine.

 

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode