UPOZORENJE: Očekuje nas medijski mrak južno od Beograda

15.02.2013 10:57

koalicija_ZUMU beogradskom Medija centru predstavnici regionalnih i lokalnih medija Srbije održali su konferenciju za novinare kako bi javnost upoznali sa ciljevima nedavno osnovane koalicije ZUM. Osnovni zadatak koalicije je aktivno učešće u javnim raspravama pre donošenja seta medijskih zakona.

Osnovni cilj koalicije Zaposlenih u medijima, koja je formirana u Nišu pre 20-ak dana je da ima isti tretman kao i druga medijska udruženja koja su se resornom ministarstvu nametnula kao jedini relevantni partner u donošenju Medijske studije i strategije kao i u pripremi nacrta novog seta zakona u ovoj oblasti – rekao je na konferenciji za novinare direktor RTV Vranje Zoran Veličković:

- Zar treba država Srbija da plaća privatnim medijima da bi imali monopol na informaciju i medijski uticaj i da kreira političku i svaku drugu jabnu scenu u Srbiji. Ako je to put i interes, onda treba jasno da se kaže da je naša borba uzaludna i da se mi povučemo i čekamo i da stavimo glavu na panj do trenutka kad ćemo nestati.

Budu li zakoni u ovom obliku usvojeni u parlamentu građani i mediji južno od Novog Sada i Beograda imaće status drugog reda jer nepostojanje javnih servisa u centralnoj Srbiji znači medijski mrak u ovom delu države, naglasio je zamenik glavnog urednika Niške Televizije Milan Petković:

- Radio sam na privatnim i u javnom preduzeću i verujte mi da su objektivniji državni mediji. To se pokazalo u zadnjoj kampanji. drugi argument koji protiv regionalnih javnih servisa potenciraju o konkurenciji na tržištu, pa onda to treba primeniti i na nacionalnom nivou. Ako mi na regionalnom nivou ugrožavamo interese privatnih emitera, onda i RTS ugrožava interese nacionalnih komercijalnih emitera – to zaista nije nikakav argumet.

Ako su javna preduzeća u oblasti informisanja čiji je osnivač lokalna samouprava, zavisna od strukture vlasti, od koga zavise privatni mediji u Srbiji jer suština njihovog gašenja je preuzimanje marketinškog kolača od strane malog broja, pre svega tabloidnih medija, rekao je glavni i odgovorni urednik Radio Televizije Kruševac Ivan Rizinger:

- Ja mislim da je ovo poslednji trenutak za sve nas južno od Beograda da probamo na sve moguće načine da se izbacimo u prvi plan kako znamo i umemo i da se izborimo za ono što je vlasinštvo građana Srbije i koj ine žele da gledaju šta se samo deševa u Beogradu

Na konferenciji za novinare upućen je još jedan javni poziv relevantnim državnim institucijama da koaliciju ZUM, čiji je jedan od osnovača i naša informativna kuća, uključe u proces donošenja zakona jer samonametnuta medijska koalicija i asocijacija ne zastupa interese zaposlenih u medijima iz unutrašnjosti.

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode