Ust(H)aški tribunal !

21.11.2012 10:21

Posle oslobađanja Gotovine i Markača, u pritvoru Haškog tribunala ostao samo jedan Hrvat, nijedan musliman i čak 20 Srba !

Sheveningen, Haški tribunal, zatvor, Srbi, presude, najduže kazne

Svakog meseca hrvatske optuženike u Hagu posećivao je ministar pravde ili unutrašnjih poslova

BEOGRAD - Kazamat za Srbe.
Posle oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, u pritvoru Haškog tribunala ostali su samo Srbi. Pred Tribunalom se, naime, vode postupci za 33 optužena, od kojih su 24 Srbi, šestorica Hrvati i trojica Albanaca. Ali u pritvorskim ćelijama Sheveningena, prema istraživanju Kurira, trenutno je čak 20 Srba i samo jedan Hrvat.

- U Sheveningenu su ostali samo Srbi, što jasno govori da je Haški sud politički tribunal. Muslimana u pritvoru nema već godinu dana, pustili su sve Albance na čelu sa Haradinajem i ostavili su tek jednog Hrvata - Slobodana Praljka, i to ne zbog optužnice nego što je Hag utvrdio da ih je slagao za pare! Tvrdio je da je siromašan i tražio da mu Tribunal plaća odbranu, a onda je generalni sekretarijat otkrio da na računima ima sedam miliona evra i da može sam da snosi troškove - navodi poznavalac haških prilika.

Praljak je, inače, sa još petoricom Hrvata (svima dopušteno da se brane sa slobode) optužen za progone, ubistva, razaranja, zarobljavanje i deportaciju Bošnjaka 1993. i 1994. na područjima pod kontrolom takozvane Herceg-Bosne.

- Ne treba da čudi takvo ponašanje suda, jer dok se naša država stidela svih Srba u Hagu, Hrvatska se brinula za svoje „nacionalne heroje“. Svakog meseca je hrvatske optuženike, pa i Gotovinu i Markača, u Sheveningenu posećivao ministar pravde ili unutrašnjih poslova. I to ne tajno, nego službenim autom hrvatske ambasade u Holandiji - navodi naš sagovornik.

Inače, da se brane sa slobode dozvoljeno je samo četvorici naših državljana, petorici Hrvata i svoj trojici Albanaca, među kojima je i bivši zapovednik OVK Ramuš Haradinaj, koji je u kućnom pritvoru na Kosovu. On će doći u Sheveningen nekoliko dana pred 29. novembar, kada će mu biti izrečena presuda po optužbama za zločine nad Srbima na Kosovu 1998. Treba spomenuti i podatak da je u Hagu umrlo sedmoro Srba: dvojica tokom izdržavanja kazne, a petorica pre izricanja presude.

 

Optuženo 93 Srba i samo 14 muslimana

Od osnivanja Haškog tribunala 25. maja 1993. do kraja 2004, kad je bio rok da se završe sve istrage i podignu optužnice, haško tužilaštvo optužilo je ukupno 161 osobu. Pred sudije je izvedeno najviše Srba - 93, Hrvata trostruko manje - 31, bosanskih muslimana tek 14, kosovskih Albanaca - šest i trojica Makedonaca.

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode