Vlast trampila Kosovo za datum pregovora sa EU ?!

11.12.2012 07:17

Beograd je konačno priznao da je politika “i Kosovo i Evropa” doživela neuspeh i da, kako je to rekla potpredsednica vlade Suzana Grubješić, napredovanje Srbije u procesu evropskih integracija najdirektnije i isključivo zavisi od rešavanja pitanja Kosova.

 

Prelaz pod budnim okom Euleksa: JarinjeIz Demokratske stranke, koja je u prethodnom periodu vodila kosovsku politiku upravo pod ovom parolom, stigle su kritike da je aktuelna vlada preuzela njihovu politiku, koju je doskora žestoko kritikovala.


Bivši ministar KiM Goran Bogdanović optužio je vladu da se odrekla interesa Srba na Kosovu.

 

Prelazi počeli sa radom

Praktična primena dogovora o integrisanom upravljanju prelazima počela je juče ujutro na prelazima Jarinje i Merdare. Šef beogradskog tima u tehničkom dijalogu s Prištinom Dejan Pavićević izjavio je da će procedura prelaska preko integrisanog prelaza kod Jarinja ostati nepromenjena, uz napomenu da na prelazima nema nikakvih državnih simbola i obeležja.
- Građanima će, kao i do sada, biti potrebna samo lična karta za prelazak integrisanog prelaza kod Jarinja, a za one koji imaju kosovska dokumenta biće nastavljen režim koji smo utvrdili Sporazumom o slobodi kretanja - rekao je Pavićević.

- Poslednji dogovor i uvođenje oficira za vezu su upozoravajuće stvari i pokazuju da, kada je o Kosovu reč, vlada daje i više od onoga što joj traži EU. Politika prema Kosovu je konfuzna i pokazuje da se ova vlada odriče Srba s Kosova i njihovih interesa. Mi zapravo i ne znamo šta je kosovska politika ove vlade - izjavio je Bogdanović.


Lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica uputio je pismo Ustavnom sudu Srbije u kojem traži od sudija da se što pre izjasne o ustavnosti sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na administrativnoj liniji sa KiM. DSS smatra da zvanični Brisel nikada nije interesovao put Srbije u EU, već da je iskoristio njenu želju ka evrointegracijama za stvaranje nezavisnog Kosova.
Spajanje evrpskog i kosovskog koloseka, o kojem se i zvanično progovorilo u Vladi Srbije, najočiglednije je bilo juče kada je na severu Kosova počela primena integrisanog upravljanja prelazima, a iz Brisela se čekalo ohrabrenje Srbiji u formi izvesnog datuma za početak pregovora s EU.

Optimizam je pokazao i premijer Ivica Dačić, rekavši da bi ministri inostranih poslova EU trebalo da zaključe da će u martu biti doneta odluka da Srbija u junu počne pregovore o članstvu.

Ivica Dačić

- Izveštaj nikada nije bio povoljniji i Srbija nikada nije bila bliža dobijanju datuma za početak pregovora, a samim tim i članstvu u EU - izjavio je Dačić, uz priznanje da je takvoj odluci EU doprinela i primena integrisanog upravljanja prelazima.


U suprotnom bi, kako je rekao, Srbija čekala na dobijanje datuma do 2014.

Danas odluka o datumu!
Šefovi diplomatija zemalja EU još lome koplja oko toga da li će Srbiji odrediti datum za početak pregovora o članstvu, a odluka bi trebalo da bude doneta danas, drugog dana zasedanja u Briselu. Predlog je da ministri u martu razmotre da u junu odrede datum pregovora sa Srbijom, ali se neke članice EU tome protive. Dok Nemačka, Holandija, a delom i Velika Britanija smatraju da još treba videti hoće li Beograd do kraja ispuniti sve uslove, pre svega srediti odnose s Prištinom, velika većina članica EU je za to da se "uvaže napori i napredak" koji su srpske vlasti ostvarile u odnosu prema Kosovu. Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton najavila je da će novi sastanak Dačić-Tači biti održan u januaru i da od njega očekuje novi napredak u dijalogu.

 

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode