Živković: Nova stranka u Martu

04.01.2013 05:58

Некадашњи премијер Србије и бивши функционер Демократске странке,по многима једини легитимни наследник Зорана Ђинђића, Зоран Живковић изјавио је да ће се политичка партија коју ће формирати у марту звати Нова странка, и да ће бити окренута проевропски опредељеним бирачима и онима који су разочарени учинком осталих партија на политичкој сцени.
 

 Живковић је оценио и да ће Нова странка највероватније имати свега неколико месеци да се припреми за изборну трку, али да ће бити спремна до септембра, када очекује ванредне парламентарне изборе. Он је казао да превремене изборе најављу сами представници актуелне власти који борбу против корупције користе за изборну кампању.

– Имамо последњих месеци појачану борбу против корупције, што је добро, али није добро што се то води на начин који не обећава ваљану завршницу, односно то да ускоро видимо и неке пресуде – сматра Живковић. – Чини ми се да поново улазимо у предизборну атмосферу у којој се борба против корупције ставља у службу предизборне кампање. И то што је први потпредседник Владе Александар Вучић најавио је да ће 24 приватизације бити решене до септембра ове године заправо је најава избора крајем ове године. Овде је заправо поента у кампањи пред изборе, а не у суштинској вољи да се неке ствари реше. Очигледно је да ни у овој власти не постоји озбиљна жеља да се суштински мења Србија, нити у опозицији постоји озбиљна жеља да се буде контрола власти, него је све то наставак оног што смо имали у ранијим сазивима, ту се врти једна игра у којој су у првом плану лични интереси и припрема за изборе.

По чему ће се Нова странка разликовати од актуелне политичке понуде?

– То ће бити странка центра која се залаже за владавину права, слободно тржиште, афирмацију појединца. Такође, и за реформу политичких институција, која подразумева смањивање броја посланика у републичком парламенту на 150, тако да се сто бира на директним изборима а 50 на пропорционалној листи. Залажемо се и за канцеларски систем владе, што значи да премијер након избора самостално бира и мења министре. Тиме би се повећала лична одговорност носилаца јавних функција и у парламенту и у Влади. Уз то, залажемо се и за директан избор градоначелника и одборника у локалним парламентима.

 Такви циљеви изискују и уставне промене? Да ли те промене, по вама, треба да омогуће и процес децентралиазције власти у Србији?

– Сви на политичкој сцени, изузев једне странке, слажу се с тим да Устав мора да се мења. Његова решења су превазиђена, а споран је и због начина на који је донет. Такође, у овом уставу ни процес децентрализације није добио афирмацију, тако да имамо врло централизовану власт. Ипак, сматрам да нема потребе да се у Србији измишљају региони тамо где никад нису постојали, за разлику од многих земаља Европске уније где су региони историјски. Децентрализација пре свега треба да омогући враћање пуних права суштинске аутономије Покрајини Војводини и јачање обавеза и одговорности, али и надлежности и финансија, општина и градова.

Подржава вас део интелектулаца разочараних у Демократску странку због изостанка реформи у друштву. На кога рачунате у Војводини?

– Ми смо модерна европска странка које се заснива на универзалним вредностима и наравно да зато очекујемо подршку проевропског дела наше популације, а то значи оних 45 до 46 одсто грађана који излазе на изборе и који гласају за проевропске странке, а који су већина у Војводини. Ти људи су с правом разочарани у странке које су биле на власти у последњих осам година. Није проблем то што су те странке изгубиле на последњим изборима већ то што нису урадиле готово ништа на плану реформи ни у економском ни у политичком смислу, а у неким сферама се чак кренуло и уназад. И у Војводини такође рачунамо на све оне који су склони децентрализацији, спровођењу закона, слободном тржишту, борби против монопола, поштовању људских и мањинских права, реформи образовања, већим улагањима у културу и науку. Сви они у Новој странци могу препознати политичку организацију за коју ће моћи да гласају на следећим изборима. Финансирање наше странке биће потпуно јавно, тако што ће се свакодневно изводи банковних рачуна странке објављивати на нашем сајту и сви грађани ће имати увид у то ко нас финансира и како се троши тај новац. Биће дозвољене фракције у странци, ако се створи таква потреба, а оне ће моћи да се разликују по методама остваривања истих циљева – који морају да буду заједнички и не могу се мењати. Председник странке ће се бирати директним гласањем свих чланова странке и моће ће да буде биран на ту позицију највише два пута. Тиме желимо да покажемо да Нова странка процес демократизације и модернизације почиње од себе и да ће их, ако буде у позицији, спроводити и у друштву.

 

 

<p>&lt;p&gt;&lt;br /&gt;&lt;/p&gt;&lt;div style="background-color: none transparent;"&gt;&lt;a data-cke-saved-href="https://news.rsspump.com/" href="https://news.rsspump.com/" title=""&gt;news&lt;/a&gt;&lt;/div&gt;</p>

Назад   TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode