ANKETA: Narod traži referendum zbog Kosova i EU

Više od trećine građana je za raspisivanje referenduma povodom nametnute dileme "Kosovo ili EU" pokazala je anketa.

 

Rezultati ankete

Rezultati ankete

Naime, najviše građana tačnije 35,82 odsto anketiranih smatra da bi trebalo raspisati referendum na kojem bi građani odlučivali između Kosova i EU, a malo manje izjasnilo se da je bolje odbiti sporazum!

Državni  vrh pred  najtežom odlukom  u poslednjih nekoliko  decenija: Dačić,  Nikolić i  Vučić

Državni vrh pred najtežom odlukom u poslednjih nekoliko decenija: Dačić, Nikolić i Vučić

 

Sednica Skupštine tek posle odluke


Potpredsednik vlade Rasim Ljajić smatra da odluke o Kosovu treba razmotriti u vladi i Skupštini Srbije, pošto je to osnova demokratske procedure. Ipak,pre sudbonosnog utorka ne planira se vanredno sazivanje sednice parlamenta, jer će vlada pred poslanike ići tek kada se odgovori na briselsku ponudu. Po svoj prilici, do tada se neće zakazivati ni skupštinski odbor za Kosovo jer, kako nam je rekao predsednik odbora Milovan Drecun, još traju usaglašavanja sa predstavnicima vlade.

Na uzorku od 3.788 ispitanika njih 35,82 odsto smatra da je država trebalo da raspiše referendum na kojem bi građani sami odlučivali između Kosova i ulasku EU. Malo manji procenat 35,06 je odgovorio i da državni vrh treba da odbije sporazum i time zatvori vrata Srbiji ka Uniji, dok 22 odsto misli da Beograd treba da stavi potpis na sporazum sa Prištinom. Samo tri odsto građana misli da je Skupština Srbije trebalo da preseče između Kosova i EU, dok se pet odsto njih izjasnilo da im je svejedno kakva će odluka biti jer ih ona ne interesuje.


Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da se Srbija nalazi u živom blatu i da svake godine tone sve dublje zbog toga što nema nijednog iskrenog prijatelja na Zapadu, „ne onog koji bi bio na našoj strani, nego onog koji bi imao više razumevanja za naše stavove o najvažnjim pitanjima koja muče region Balkana“.

Prema njegovim rečima, nema nikakvog načina da ono za šta se zalaže Srbija dopre do svesti onih koji danas odlučuju o EU i o nekim najvažnijim političkim procesima u Evropi.

Leteća  diplomatija:  Dačić sa  Žan-Markom  Eroom

Leteća diplomatija: Dačić sa Žan-Markom Eroom

 

Dinkić: Prihvatiti ponuđeno rešenje


Mlađan Dinkić, ministar finansija i predsednik URS izjavio je sinoć da bi trebalo prihvatiti ponuđeno rešenje za Kosovo, jer Srbija nema šanse kao izolovana zemlja. „Imaćemo jedinstven stav i mislim da se ide u tom pravcu. Treba ići ka EU i prihvatiti rešenje kojim će početi trajan i stabilan odnos sa Prištinom, ali "ne treba zaboraviti na Srbe na Kosovu.“, smatra Dinkić.

Srpski premijer je posle razgovora sa premijerom Francuske Žan-Markom Eroom u Parizu rekao da je naišao na „veliko razumevanje“ francuskog kolege, koga je upoznao tokom dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.


- Taj dijalog je nama vezan i sa pitanjem evropskih integracija. Srbija nije učestvovala u pregovorima, već jedino u načinu kako da ukine svoje institucije i Srbe sa severa Kosova ubaci u kosovski sistem. Govorilo se da će oni nama ponuditi široku autonomiju za Srbe unutar Kosova. Od toga nema ništa i sada imamo rok do utorka da se izajasnimo o tom predlogu. Dijalog nema više o čemu da se vodi, jer prištinska strana neće da pomeri svoje stavove - objasnio je Dačić.

On kaže i da je od francuskog premijera dobio obećanje da će se Francuska založiti da Srbija što pre dobije datum za početak pregovora o članstvu u EU.

Tači preti nasiljem na severu Kosova

Kosovski premijer Hašim Tači upozorio je da će, ako Srbija ne prihvati predlog sporazuma, institucije Kosova uspostaviti vlast i na severu. To rešenje bi, kako je rekao, bilo najteže za Srbe, jer bi ih „Beograd i dalje lagao da bi moglo da dođe do podele, da će dobiti autonomiju ili nešto nalik na Republiku Srpsku“. Tači kaže da u ovom trenutku postoje dva scenarija za rešavanje problema normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a on priželjkuje ostvarenje prvog - da Srbija prihvati sporazum koji podržavaju SAD i EU, a koji je Kosovo prihvatilo još 4. marta. Tači naglašava da bi po drugom scenariju, u slučaju da Srbija odbije predlog sporazuma, sve institucije države Kosova uz pomoć međunarodne zajednice „proširile svoje nadležnosti i na sever“.

    TV REPORTER   

HIT KNJIGA !!!


MEDIJSKI PARTNER


Kontakt

Newsletter

Primajte naše vesti:

Prvi nezavisni onlajn multimedijalni projekat u Srbiji i regionu. Onlajn magazin, radio i TV u službi istine, naroda i pravde. Reporter je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima na polju reklamiranja, razmene linkova i sadržaja i svakom drugom polju objektivnog, nadstranačkog, nepristrasnog i slobodnog novinarstva.

Reporter je član Mreže onlajn medija Srbije (Serbian Media Network) i Udruženja onlajn novinara Srbije (UONS)

Udruženje onlajn novinara Srbije - UONS

OSNIVAČ:

Reporter Media Agency

REPORTER © Nezavisni onlajn magazin * Beograd,SERBIA

Create a website for freeWebnode